enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın, “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” kitabı raflarda…

Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın, “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” kitabı raflarda…
17.11.2023
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın kaleme aldığı “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” adlı çalışması I.B. Tauris yayınlarından okurla buluştu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

 “Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema” ismiyle İngilizce kaleme alınan kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor.

Eser, zengin araştırma sunması ve kuvvetli diliyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. 

 

Uluslararası arenada dünyanın önde gelen yayın evlerinden I.B. Tauris’ten okuyucusuyla buluşan kitap ile Dr. Erhan Bektaş, Osmanlı Tarihi alanında adından söz ettiriyor.

Osmanlı’nın son döneminde ulemanın etkisini ele alıyor…

Dr. Bektaş “Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema” isimli çalışmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor.

Eser, Osmanlı devlet arşivleri ve Meşihat arşivine dayanarak ulemanın Tanzimat reformları çerçevesinde profesyonelleşme sürecinden geçtiklerini gösteriyor ve onların Osmanlı toplumundaki önemli rolünü sürdürdüklerini ortaya koyuyor.

Ulemanın detaylı portresini sunuyor…

Meşihat dairesindeki dönüşümleri açıklayarak başlayan kitap, daha sonra arşivleri kullanarak devlette hukuk ve eğitim alanında görevlendirilen ulemanın detaylı bir portresini sunuyor.

Kitap ayrıca, devletin merkezileştirme çabalarında ulemanın hükümet ile toplum grupları arasında aracılık yaparak imparatorluğun özellikle taşra bölgelerinde merkezî bir rol oynadıklarını da gösteriyor.

Dr. Erhan Bektaş, zengin araştırması ve kuvvetli kalemiyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir literatür sunuyor.

Üsküdar Üniversitesi

***

Yazar hakkında

Erhan Bektaş, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Bektaş, 2019 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi programından doktora ve 2015 senesinde aynı bölümden yüksek lisans derecesini almıştır. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünde 2013 senesinde tamamlamıştır. Doktora tezi “Geç Osmanlı İmparatorluğu’nda Ulema (1880-1920): Profesyonel Ulema Kimliğinin Oluşumu” başlığını taşımaktadır. 2013- 2016 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu’nda araştırmacı olarak çalışmıştır. Bektaş’ın verdiği dersler arasında “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” ve “Osmanlı Türkçesi” gibi dersler bulunmaktadır.  Akademik araştırma alanları Modern Türk Tarihi, Geç Osmanlı Tarihi, Orta Doğu Tarihi ve Osmanlı Entelektüel Tarihi’dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.