enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik “kooperatif” soruşturması kapsamında 65 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
23:38 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
23:24 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
23:15 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:09 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
22:59 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
07:42 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
07:34 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:18 Şirketlerden N’aber!
07:06 Dünya Dönüyor!
06:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:00 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
10:57 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
10:03 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
09:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:57 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında bugün Cezayir’e gidiyor…

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında bugün Cezayir’e gidiyor…
20.04.2025
A+
A-

* Toplantıda enerji ve savunma sanayii konuları başta olmak üzere ikili ilişkiler ele alınacak. Gündemde Gazze ve Sahel’deki gelişmeler de olacak.

* Detay haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA, 20 NİSAN 2025 – Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, iki günlük ziyareti kapsamında, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf’la Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu’nun (OPG) üçüncü toplantısına eş başkanlık yapacak.

Türkiye’nin Oran Başkonsolosluğu açılacak

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun tarafından kabul edilmesi öngörülen Bakan Fidan’ın, ziyareti vesilesiyle Türkiye’nin Oran Başkonsolosluğu’nun resmi açılışını gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bakan Fidan’ın görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Tebbun’un Türkiye ziyareti vesilesiyle düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının hazırlıklarını gözden geçirmesi, iki ülke arasındaki ahdi altyapının güçlendirilmesi amacıyla imzalanması öngörülen anlaşmaların müzakere süreçlerini ele alması ve Cezayir’le toplam ticaret hacmi için belirlenen 10 milyar dolar hedefine ulaşılması için ekonomik işbirliği alanlarındaki fırsatların verimli kullanılması gerektiğini vurgulaması planlanıyor.

Ayrıca, Türkiye’nin enerji güvenliği açısından Cezayir’le bu alanda mevcut enerji işbirliğinin geliştirilmesine verilen önemin altını çizmesi beklenen Fidan’ın, iki ülke arasında savunma sanayisi alanında karşılıklı yarar temelinde geliştirilebilecek proje ve ortaklıkları ele alması; Sahel, Libya, Suriye ve Gazze başta olmak üzere, bölgesel ve küresel meselelere ilişkin fikir alışverişinde bulunması öngörülüyor.

İkili ilişkiler

Fidan, son olarak Cezayirli mevkidaşıyla 21 Şubat 2025’te Johannesburg’da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında ikili görüşme gerçekleştirmiş; Bakan Attaf, 11-13 Nisan tarihlerinde yapılan 4. Antalya Diplomasi Forumu’na iştirak etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 26-28 Şubat 2018 ve 26-27 Ocak 2020 tarihlerindeki Cezayir ziyaretleri, ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020’deki ziyareti sırasında iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) kurulması kararlaştırılmıştı.

YDİK Birinci Toplantısı Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’un Türkiye’yi ziyareti vesilesiyle 16 Mayıs 2022’de yapılmış, Tebbun’a 9 bakanın refakat ettiği toplantıda 15 anlaşma ve bir Ortak Bildiri imzalanmıştı.

YDİK’in izleme mekanizması olan OPG, 10 Aralık 2022’de Cezayir’de Dışişleri Bakanları eş başkanlığında yapılan ilk toplantısı ile hayata geçirilmişti. OPG ikinci toplantısı ise Attaf’ın 7 Eylül 2023’te Türkiye ziyareti kapsamında, Fidan ve Attaf’ın eş başkanlığında Ankara’da düzenlenmişti.

Cezayir, Türkiye’nin Afrika’daki en önemli ticari ortaklarından biri konumunda bulunurken Türkiye’nin enerji ithalatında kaynak çeşitlendirilmesi açısından önemli yere sahip.

Cezayir’de 60’ı müteahhitlik şirketi olmak üzere, yaklaşık 1400 Türk firması kayıtlıyken ülkedeki doğrudan Türk yatırımları 6 milyar doları, 2024’te toplam ticaret hacmi ise 6,42 milyar doları buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.