enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:01 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:00 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:07 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:06 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dışişleri Bakanı Fidan, “Ermenistan’la normalleşmeye hazırız”

Dışişleri Bakanı Fidan, “Ermenistan’la normalleşmeye hazırız”
26.11.2025
A+
A-

* Dışişleri Bakanı Hakan FİDAN, Ermenistanla normalleşmeye hazır olduklarını açıkladı.

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Dışişleri Bakanı Hakan FİDAN

ANKARA (TBMM), 26 KASIM 2025 – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bazı milletvekillerinin Gezi Parkı davası hükümlüsü Osman Kavala’ya ilişkin sorular yöneltmesi üzerine, şunları söyledi:

“Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Avrupa Konseyi’nin bu davalardan dolayı ortaya koyduğu sıkıntı var. Ben size daha önce de söyledim. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne ifade ettim. Bu davayı ilk siyasallaştıran siz oldunuz. Bunu mahkeme sokaklarından parlamento koridorlarına siz taşıdınız, biz taşımadık. Davayı siyasallaştıran biz olmadık. Siz oldunuz.”

Türkiye ile Ermenistan arasında önemli görüşme - Baran Dergisi - Baran-Haber-Görüş

Fidan, Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin Türkiye’nin normalleşme konusuyla ilgili defalarca ilan edilmiş bir politikasının olduğunu söyledi.

“Azerbaycan’la Ermenistan nihai barış anlaşmasına imza attıkları zaman biz Ermenistan’la normalleşmeye hazırız. Bunu önce deklare ettik. Ermenistan’ın bölgede barış için bu kadar istekli olmasının en büyük sebebi, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmesine ilişkin, bizden bir irade beyanı görmesi.” diyen Fidan, Ermenistan’ın Türkiye’yle ilişkilerinin normalleşmesi, sınırın açılması ve ekonominin canlanması meselesinin kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Fidan, Güney Kafkasya’da özellikle donmuş bir çatışma istemediklerini belirterek, “Biz ilişkileri şu an itibariyle normalleştirirsek, Ermenistan’ın elinden Azerbaycan’la barış anlaşmasını imzalaması için gerekli olan en büyük nedeni almış olacağız. Dolayısıyla bölgede bir donmuş savaşla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var. Biz bunu istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

İki ülkenin Washington’da anlaşmaya paraf attıklarını aktaran Fidan, anlaşmada olmayan iki tane hususun bulunduğunu, bunlardan birisinin Zengezur Koridoru meselesi, ikincisinin ise Ermeni anayasası ile ilgili bazı hususlar olduğunu, bu hususların aşılması ve Azerbaycan’ın nihai anlaşmaya imza atmasıyla, Türkiye’nin de Ermenistan ile sınır kapılarını açacağını söyledi.

Türk Dünyasını Birleştiren Proje: Zengezur Koridoru | EkoAvrasya Vakfı

Fidan, şöyle devam etti:

“(Zengezur Koridoru) Arazi Ermenistan’da talep eden Azerbaycan. Birleştirilecek olan toprak da Nahçıvan’la Azerbaycan. Biz burada tarafların kolaylaştırıcısı ve Avrupa’dan gelen transit rotanın en büyük aslında kara parçasını teşkil eden, bizim için de buraya ihtiyaç var. Normalde biz kendi ticaretimizi şu an itibariyle Zengezur Koridoru olmadığı için Gürcistan üzerinden ve İran üzerinden Orta Asya’yla, Kafkasya’yla ve Rusya’yla olan kara yolu ticaretini hayata zaten geçiriyoruz. Deniz yolu da kullanıyoruz Rusya limanlarına, Karadeniz’den ve diğer yerlerden. Savaştan önce daha çok kullanıyorduk. Zengezur Koridoru şu anda özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında tartışması devam eden bir konu.”

Fidan, komisyonda devam eden bütçe görüşmeleri esnasında DEM Parti milletvekillerinin Kıbrıs meselesine ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptığını hatırlatarak, “DEM’in Kıbrıs konusunda kapsamlı bir açıklama yapması aslında konuların nereye geldiğini de gösteriyor. Güzel bir şey. Yani ilk defa Suriye dışında bir şey konuştunuz. Onun için tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığının kendileri için tarihsel bir zorunluluk olduğunu vurguladı. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.