enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Depremzedelerin açacağı davalarda zaman aşımı bulunuyor mu?

Depremzedelerin açacağı davalarda zaman aşımı bulunuyor mu?
24.02.2023
A+
A-

Depremde evi veya iş yeri yıkılanlar ne yapmalı? Kimlere karşı dava açılabilir? Bu davalarda zaman aşımı var mı? TRT Haber, bu soruların yanıtlarını aradı.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok AramaOn binlerce bina yıkıldı. Ev ve iş yerleri enkaza dönüştü ya da kullanılamaz hale geldi.

Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Müteahhitlerin ve fenni mesullerin sorumluluklarını tespit etmek için deprem bölgesinde yıkılan binalardan delil toplanıyor. Bu deliller, ağır kusurun araştırılmasını sağlayacak ve davaların seyrini etkileyecek.

Müteahhitlerin üstlendikleri inşaatlara ilişkin hem hukuki hem de cezai sorumlulukları var.

“Ev veya iş yeri müteahhitten alındıysa dava açmada zaman kısıtlaması yok”

Konut veya iş yeri sahipleri, hile, gizli ayıp ve ağır kusurun tespiti durumunda müteahhitten tazminat talep edebiliyor. İskan veren belediyeye de dava açılabiliyor.

Burada depremzedenin, konutu kimden satın aldığı da önemli…

Avukat Faruk Aktay, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Doğrudan müteahhitten olduğu durumlarda müteahhitin sorumluluğuna gidebilmeleri için bunun bir tüketici işlemi olması gerekiyor. Bir yatırım amacı yoksa bu durumda müteahhitin sorumluluğuna gidilebiliyor. Ayıp, ağır kusur ve hileli davranışlarla gizlenen durumlarda zaman aşımı süresinin uygulanmayacağı söyleniyor.

“İkinci el konutta zaman aşımı var”

Konut ya da iş yeri müteahhitten alındı ise davayı açmak için süre kısıtlaması yok.
İkinci el yapılarda ise zaman aşımına dikkat etmek gerekiyor.

Aktay bu konuyla ilgili de şu açıklamayı yaptı:

İkinci el konut satışlarında ise müteahhitle aralarında doğrudan bir sözleşme bulunmamasından dolayı o zaman haksız fiil hükümleri uygulanması gerekiyor. Yargıtay’ın bu konuda 1999 depreminden sonra yerleşik içtihatlarına göre yıkımın olmasından sonra 10 yıllık bir süre zarfında bu davayı haksız fiil hükümlerine göre müteahhitlere karşı açabiliyorlar.

Dava sürecini takip etmesi için mutlaka bir hukukçu ile iş birliği yapılması tavsiye ediliyor.

Image

Gazeteci* Şeyma Vural

***

***

Yazar Hakkında

Şeyma Vural, 1995 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Reklamcılık ve Stratejik Marka Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına 2013 yılında başladı. Üniversite hayatı boyunca çeşitli gazete, dergi ve tv programlarında editör, muhabir ve sunucu olarak çalıştı. Mezun olduğunda reklam ajansında içerik üreticisi olarak görev aldı ve önemli markalarla dijital ve geleneksel medya alanlarında çalışmalar yürüttü. Türkiye’nin önde gelen derneklerine basın danışmanlığı yaptı. Yeni nesil habercilik üzerine dijitalde ses getiren işlere imza attı. Şu anda da İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında ikinci yüksek lisansına devam ediyor. “TRT Genç Yetenek” programını kazarak 2021 Kasım ayında TRT Haber’de muhabir olarak görev yapmaya başladı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.