enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin ve AB elektrikli araçları hedef alacak gümrük vergilerini tekrar masaya yatıracak

Çin ve AB elektrikli araçları hedef alacak gümrük vergilerini tekrar masaya yatıracak
25.06.2024
A+
A-

Elektrikli araç tartışmaları sürerken, AB ve Çinli yetkililer nihayet istişarelerde bulunmayı kabul etti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

EuroNews’ten Eleanor Butler’in haberine göre, Çin ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa pazarındaki Çin yapımı elektrikliEuronews Ajara'yı 160 Ülkede Yayınlayacak | Gürcü Haber araçları hedef alacak gümrük vergileri konusunun yeniden görüşülmesi konusunda anlaştı.

Duyuru, AB Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis ile Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao arasında Cumartesi günü yapılan telefon görüşmesinin ardından geldi.

Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomik İşler ve İklim Eylemi Bakanı Robert Habeck, “bu yeni ve şaşırtıcı bir gelişme” diyerek, “Son birkaç hafta içinde somut bir müzakere takvimine girmek mümkün değil,” diye ekledi.

O sırada Çin’e üç günlük bir diplomatik ziyarette bulunan Habeck, söz konusu gelişmeyi “sondan çok uzak ama en azından daha önce mümkün olmayan bir ilk adım” olarak nitelendirdi.

Habeck, Brüksel’in Çin yapımı elektrikli araçlara toplam mal değerinin yüzde 48’ine ulaşabilecek gümrük vergileri uygulama kararı almasından bu yana Çin’e giden ilk üst düzey Avrupalı yetkili oldu.

Söz konusu tedbir, Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan bir soruşturmanın sonucu olarak bu ay açıklandı.

Soruşturma, Avrupalı rakiplerin, üreticilerin maliyetlerini yapay olarak düşük tutmalarını sağlayan Çin sübvansiyonlarından zarar görüp görmediklerini tespit etmeyi amaçlıyordu.

Çin, endüstrisinin doğal bir şekilde geliştiğini savunarak iddiaları reddetti.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, Habeck ile yaptığı görüşmede Çin’in büyümesinin “haksız rekabet bir yana, sübvansiyonlardan ziyade rekabetin bir sonucu olduğunu” söyledi.

Elektrikli araçlara yönelik tarifeler 4 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak ancak kesin vergiler Kasım ayında belirlenecek.

Bu vergiler genellikle beş yıl süreyle uygulanıyor.

Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi diğer Çin yeşil teknoloji türleri de Komisyon’un hedefinde.

Hafta sonu düzenlenen iklim ve dönüşüm diyaloğu sırasında Habeck “bunların cezalandırıcı tarifeler olmadığını,” daha ziyade ticari oyun alanını dengelemeye yönelik düzeltici tedbirler olduğunu söyledi.

Diğer AB ülkeleri ile kıyaslandığında Almanya, Çin’e karşı korumacı politikalar uygulama konusunda daha isteksiz görünüyor. Bunun bir nedeni de Almanya’nın otomobil üretim endüstrisinin büyük ölçüde Çin pazarına bağımlı olması.

Şansölye Olaf Scholz geçtiğimiz yıl “Otomobillerimizi Avrupa’da, Kuzey Amerika’da, Japonya’da, Çin’de, Afrika’da, Güney Amerika’da, her yerde satmak istiyoruz,” dedi. “Ancak bu, diğer ülkelerin otomobillerini de Almanya pazarına sokmaya açık olduğumuz anlamına geliyor.”

Komisyon’un soruşturmasının ardından Çin, domuz eti ve konyak da dahil olmak üzere ithal AB mallarına bir dizi gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti.

Otomobil sektörünü etkileyebilecek önlemlerden korkan Citroën, Peugeot, Vauxhall, Fiat gibi markaların sahibi Avrupalı Stellantis de “ticaretin dünya çapında parçalanmasına katkıda bulunan” tarifeleri eleştirdi.

Ancak Avrupa’nın önerileri, geçtiğimiz ay Çin’in elektrikli araç ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi uygulayan ABD Başkanı Joe Biden’ın yaklaşımından daha ılımlı.

Çin şimdi Avrupa’yı planladığı vergileri iki katına çıkarmaya çağırıyor ve itirazlarının dikkate alınmaması halinde Dünya Ticaret Örgütü’ne dava açmakla tehdit ediyor.

Cumartesi günü yayınlanan bir Facebook gönderisinde Çin Ticaret Bakanlığı, AB’nin anti-damping soruşturması sırasında “uygunsuzluklar” gözlemlendiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, “Kısa süre önce yayınlanan ön açıklama, Çinli işletmelerin gelişimini bastırmayı amaçlayan orantısız derecede yüksek tarifeler öneriyor. Bu tipik bir korumacı önlem ve Çin buna karşı güçlü memnuniyetsizliğini ve kesin muhalefetini açıkça ortaya koydu,” ifadeleri yer aldı.

Pazartesi günü düzenlenen basın brifinginde Avrupa Komisyonu Sözcüsü Johanna Bernsel, Çin mallarına yönelik gümrük vergileriyle ilgili olarak “bu hafta Brüksel’de teknik görüşmeler yapılacağını” doğruladı.

Bernsel, “soruşturmanın müzakere edilmiş herhangi bir sonucunun [ithal ürünlerin] zarar verici sübvansiyonunu ele almada etkili olması gerektiğini” yineledi.

Eleanor Butler (@EleanorFButler) / X

Gazeteci* Eleanor Butler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.