enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çek Cumhuriyeti 18 Rus Diplomatı Sınır Dışı Ediyor

Çek Cumhuriyeti 18 Rus Diplomatı Sınır Dışı Ediyor
19.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Çek Cumhuriyeti’nde 2014 yılında bir silah deposunda meydana gelen patlamayla 2018’de İngiltere’de Salisbury’de eski Rus ajanı ve kızının zehirlenmesiyle ilgili suçlanan kişilerin bağlantılarının ortaya çıktığını kaydeden Prag 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, kanıtlar olayı Rus askeri istihbaratı GRU’nun gerçekleştirdiği üzerine yoğunlaşıyor.

Avrupalı istihbarat servisleri GRU’nun “Unit 29155” adlı bölümünün sabotaj, hükümet devirme ve suikastle görevli olduğuna inanıyor.

2014 yılındaki patlamada 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Rusya suçlamaları kaynaksız ve saçma olarak niteliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Çek Cumhuriyeti’nin kararına misilleme yapacağını açıkladı. Bu açıklamadan kısa süre sonra da Moskova, Çek Cumhuriyeti’nin 20 diplomatının ülkeyi terketmesini istedi.

Çek Cumhuriyeti konuyla ilgili NATO ve Avrupa Birliği’ni bilgilendirecek. Konunun yeni haftanın ilk gününde 19 Nisan’daki Avrupa Birliği Dışişleri dışişleri bakanları toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

Haberlerin ardından başkent Prag’da bir grup Rus Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

2014 yılındaki patlama ilk başta kaza olarak değerlendirilmişti.

Çek Cumhuriyeti’ndeki patlamayla bağlantısı olduğu belirtilen söz konusu iki kişi 2018 Mart ayında İngiltere’ye Ruslan Boshirov ve Alexander Petrov isimlerini kullanarak gitmişti.

İkisi de Salisbury’deki güvenlik kameralarından tespit edilmiş ve İngiliz yetkililer tarafından eski GRU ajanı Sergei Skripal’ın kapısına sinir gazı bırakan şüpheliler olarak açıklanmıştı.

Skripal ve kızı hastalanmış ama iyileşmişlerdi. Aynı bölgede yaşayan bir kadın Dawn Sturgess ise parfum şişesinde sinir gazının tespit edilmesinden aylar sonra yaşamını yitirmişti.

Soruşturma sonunda her iki şüphelinin isimleri Anatoly Chepiga ve Alexander Mishkin olarak açıklanmış ve GRU ajanları olduğu belirtilmişti.

Amerika’dan Çek Cumhuriyeti’ne destek

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada Washington’un Çek Cumhuriyeti’nin yanında olduğu kaydedildi.

Bakanlık sözcüsü Ned Price yazılı açıklamasında “Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın toprak bütünlüğüne, enerji güvenliğine ya da kritik altyapısına yönelik Rus hareketlerine karşı kesin bir şekilde hareket etmeliyiz” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.