enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:36 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:35 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:09 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
00:01 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çavuşoğlu: S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesi söz konusu değil

Çavuşoğlu: S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesi söz konusu değil
27.03.2022
A+
A-

DOHA – TÜHA HABER / Doha Forumu’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesi söz konusu değil.” dedi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Doha Forumu’nun “Newsmaker” oturumunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerinin bir sonraki neslini alması konusunun masada olup olmadığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, S-400’leri aldıklarını ve anlaşmanın tamamlandığını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD medyasında yer alan “Türkiye S-400’leri Ukrayna’ya versin” yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak “Bu kesinlikle masada değildir. Hiçbir şekilde biz bunu değerlendirmedik.” diye konuştu.

Türkiye’nin ihtiyacı nedeniyle S-400’leri ABD ve müttefiklerinden almayı tercih ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Ama oradan alamıyorsak o zaman bunu başka bir kaynaktan bulmamız lazım.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’ya doğal gaz bağımlığının 4 yıl önce yüzde 51’ken şimdi yüzde 40’ın altına indiğine dikkati çekerek yeni enerji kaynakları bulup çeşitlendirme konusunda çok çalışmalarının olduğunu ve mevcut durumda yenilenebilir enerjiye yatırım yaptıklarını dile getirdi.

Savunma sanayisi konusuna da değinen Çavuşoğlu, Türkiye’nin kendi savunma sanayisi ihtiyacının yüzde 70’inden fazlasını ürettiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, öte yandan hava savunma sistemi üzerinde de çalıştıklarını anlatarak bu süreçte hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için farklı alternatifleri değerlendirdiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sırasında Fransa ve İtalya liderleriyle görüşmelerinde en önemli konunun Fransa ve İtalya ortaklığındaki Eurosam Konsorsiyumunun geliştirdiği SAMP-T füze savunma sistemi olduğunu belirterek “Şimdi bu iki ülke (Fransa ve İtalya) aslında bu çerçevede ortak üretimi Türkiye’de gerçekleştirme konusunda daha ciddi düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna NATO’ya üye olamayacağını anladı”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuğu sürdürdüğünü söyledi:

Uluslararası camia olarak bizim özellikle Rusya üzerindeki baskıyı devam ettirmemiz gerekiyor. Ukrayna’nın egemenliğine bu saldırı kabul edilemez. Her iki tarafa bizim yardımcı olmamız gerekiyor. Güvenli bir şekilde bu işten çıkışın yolunu bulmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanları bu noktada görüşecek ve ciddi meselelerin de müzakere edildiğini herkes biliyor. Bu noktada biz başarıya ulaşıp da çözüm bulabilirsek ateşkes olacak ama bu ateşkesten önce de insani ihtiyaçların karşılanması gerekiyor, koridorların açılması gerekiyor.

Biz arabulucuyuz ve bizim bu noktada dürüs bir arabulucu olmamız gerekiyor. Bizim işimiz her iki tarafında güvenli bir şekilde bu konuyu çözebilmesine yardımcı olmak. Bu konuda kim nihai kararı verecek, Putin ve Zelenskiy… Biz onları da bir araya getirmeye çalışıyoruz. 

Ukrayna şunu anladı. NATO üyeliği olmadı, olmayacak da. Birçok Avrupalı müttefik Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliğine karşı. Ukrayna bunu gayet iyi bir şekilde anladı. Ben de bunu dile getiriyordum. Ukrayna’nın Batı ve Doğu arasında seçim yapma lüksü yok. Ukrayna bizim bölgemizdeki ülkelerden bir tanesi ve denge politikasının olması lazım. Biz de NATO üyesi bir ülkeyiz ama tüm zorluklara rağmen birçok farklı konuda birlikte çalışıyoruz. Ukrayna’nın da daha dengeli bir politika takip etmesi lazım.”

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Mart 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.