enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:32 Memurun toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor
21:59 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki lider arasındaki temasların toplamda en az 6–7 saat sürebileceğini açıkladı.
21:46 Gazeteci Napolitano, Putin-Trump görüşmesini değerlendirdi: ‘Putin üstün konumda’
19:04 AK Parti Kongre Merkezi’nden, partinin 24. Kuruluş Yıl Dönümü Programı’ndan notlar!
14:52 Macron’un Eylül’deki BM Genel Kurulunda Filistin’i tanıyacağını açıklaması Trump’ın küçümsediği gibi “ağırlığı olmayan bir söz” …
14:47 Amerikan Kamuoyu İsrail Aleyhine Dönüyor
14:07 Rant baskısı istifa getirdi!
13:39 Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney gözaltına alındı
07:47 Emine Erdoğan: Türkiye-Gürcistan dostluğunun daha da güçlenmesini diliyorum
07:46 Çukuova Uluslararası Havalimanı ilk yılında 5 milyonu aştı!
07:44 Karar yazarı İbrahim Kahveci: Maaşların 3’te 1’i TÜİK verileri neticesinde yok edilmiştir.
07:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belediyeler rüşvetçi çetelerden kurtulacak
07:34 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de YPG’nin kurnazlıklarını görmüyor değiliz”…
07:22 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ’ın yazısı: Ya gelecek sene de kurak geçerse?
07:22 (IDEF 2025), geleceğin muharebe ortamına damga vuracak konseptleri gözler önüne serdi.
07:22 Balıkesir deprem bölgesi’nden gelişmeler…
07:14 Bir zamanlar Avrupa’da final oynayan Göztepe ve bugünkü manzara!
07:14 İkinci çeyrekte yıllık büyümenin güçlendiğine işaret eden ekonomideki olumlu seyir çarşı-pazara hiç yansımadı
07:11 Siyasette çekme ve itme faktörleri
07:02 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, İzmir’de 1 milyon kişinin susuzluk riski altında olduğunu açıkladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Canlı türleri yok oluyor: Dinozorlar sonrası en yüksek rakam

Canlı türleri yok oluyor: Dinozorlar sonrası en yüksek rakam
31.12.2021
A+
A-

BERLİN-TÜHA HABER / WWF, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan canlı türü sayısının 40 binle rekor seviyeye ulaştığını belirterek sıranın insanlara gelebileceği uyarısında bulundu.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), dünya çapında canlı türlerindeki yok oluşun, dinozorlar devri sonrasındaki en ciddi boyuta ulaştığı uyarısında bulundu.

WWF’nin son açıkladığı rakamlara göre Uluslararası Kırmızı Liste’de yer alan tehlike altındaki 142 bin 500 hayvan ve bitki türünden 40 bini, soyunun tükenmesi tehdidiyle karşı karşıya. WWF, şimdiye kadar soyu tükenme tehlikesiyle karşılaşan tür sayısının hiç bu kadar yüksek olmadığını vurguladı.

Yaklaşık bir milyon canlı türünün soyunun önümüzdeki on yıllarda tükenebileceğine işaret eden WWF, “dünya çapında canlı türlerinin yok oluşundaki artışın felaket boyutlara ulaştığını” belirterek, “Dinozorlar devri sonundan bu yana canlı türlerindeki en büyük yok oluşla karşı karşıyayız” dedi.

Sakallı akbaba

Sakallı akbaba

En büyük tehdit altındaki türler

WWF raporuna göre 2021’de en büyük kayıplarla karşılaşan canlı türleri Afrika orman filleri, kutup ayıları, ağaç kurbağaları, turnalar ve balık türlerinden köpekbalığı, Mersin balığıgiller ve mezgitgiller oldu. Bu türlerin durumunun giderek kötüleşmeye devam ettiği kaydedildi.

Orta ve Batı Afrika’da yaşayan orman fillerinin sayısı son 31 yılda yüzde 86’dan fazla düşüş gösterdi. Afrika orman filleri bu yıl ilk kez resmi olarak soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan türler arasında yer almıştı. Bu yıldan itibaren köpekbalığı ve vatoz türlerinin üçte biri de aşırı avlanma nedeniyle tehdit altındaki türler arasında sınıflandırıldı.

Küresel ısınma sonucu buzulların erimesi nedeniyle tehdit altındaki kutup ayılarının da geleceği parlak görünmüyor. WWF, 2035 yılı yazında Kuzey Buz Denizindeki buzların ilk kez tamamen erimiş olabileceği tahminini dile getirerek bunun sonucunda kutup ayısı popülasyonlarının büyük bölümünün yüz yıl sonuna kadar yok olabileceğini kaydetti.

İber vaşağı

İber vaşağı

Çevre koruma önlemleri meyve veriyor

2021’in kazananları ise İber ve Avrasya vaşakları, sakallı akbaba ve toy kuşu oldu. İber vaşaklarının sayısı son 18 yılda bin 111 doğumla ona katlanırken sakallı akbabaların tüm Alpler bölgesindeki sayısı 50 doğumla 300’e yükseldi. Almanya’nın Brandenburg ve Saksonya-Anhalt eyaletlerindeki toy kuşlarının sayısı da 347’ye yükselerek 40 yılın en büyük sayısına ulaştı.

WWF Yönetim Kurulundan Eberhard Brandes “Canlı türlerinin korunmasında artık konu bir çevre sorununun giderilmesinden ibaret değil. Konu, biz insanların da bir gün Kırmızı Liste’ye girip kendi yaşam tarzımız nedeniyle kaybedenler arasında yer alıp almayacağımız” diye konuştu.

EK Kaynaklar *epd,dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.