enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilimsel araştırma yapan Arap kadınların karşılaştığı zorluklar neler?

Bilimsel araştırma yapan Arap kadınların karşılaştığı zorluklar neler?
07.06.2022
A+
A-

DUBAİ – TÜHA HABER / Arap kadınlar, Orta Doğu’da bilim, araştırma ve inovasyonun gelişmesinde hayati rol oynuyor. UNESCO verileri Arap ülkelerindeki bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarından mezun olanların yüzde 57’sinin kadınlar olduğunu ortaya koyuyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu rakam yüzde 61.

Content Congress Agenda || CABSAT 2022

HABER : Laura BUCKWELL

Peki küresel çapta kadınların sahip olduğu dereceler verimli bir şekilde kullanılıyor mu? Ve bugün kadınları hala geride tutan şey tam olarak ne?

euronews’e Alexandra Palt (L'Oréal): “In the field of sustainable development, you learn by doing”konuşan L’Oreal Başkan Yardımcısı-Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkan Yardımcısı ve L’Oreal Vakfı Başkanı Alexandra Palt, “Kadınların bilim kariyerlerinin farklı aşamalarında okulu bıraktığını görüyoruz. Yani ilk olarak okulda başlayan bir engel var. Kızlara bilimin matematik olduğu ve bilgisayarın onlar için daha az önemli olduğu telkin ediliyor. Bu, dünyanın birçok yerinde bir kopuşa yol açıyor. Bir başka konu da genellikle ebeveynlerin bunun kızların okuması için ilginç bir alan olmadığını düşünmesi olabilir. Üniversiteye gittiklerinde cesaretlerini kırabilecek çevre, ebeveynler, aile ve öğretmenler olabilir. Cinsiyet önyargısı ve ayrımcılık gibi başka engeller de var. Yani bilim kadınlarının kariyerlerinin her aşamasında engeller mevcut.” ifadelerini kullandı.

Expo 2020 Dubai’de düzenlenen yıllık L’Oreal l’UNESCO ‘Bilimde Kadın Genç Yetenekler Ödül Töreni’nde, ikisi Birleşik Arap Emirlikleri’nden olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinden 14 Arap bilim kadını öne çıkmıştı.

Arap kadınlar, fotonik ve organ nakillerinde çığır açan araştırmaları ve büyüleyici keşifleri nedeniyle tebrik edildiler.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden L’Oréal-UNESCO, “Bilim Kadınları İçin” Bölgesel Genç Yetenekler kazananı Dr. Ghada Dushaq, yaptıkları işin çok zor olduğunu ancak BAE’nin kendisine sonsuz destek sunduğunu anlatıyor.

euronews Ghada Dushaq (@GDushaq) / Twittermuhabiri Laura Buckwell’e konuşan Dushaq, şunları söyledi:

“Çok fazla sabır ve azim gerektiren bir alan. Dolayısıyla, yaptığımız araştırma türünün çok özel olduğunu çokça kaynak ve çokça özveri gerektirdiğini düşünüyorum. Ama bence Birleşik Arap Emirlikleri’nde olmanın olumlu yanı, bize araştırma yapmak için doğru ortamı sunan birçok üniversitenin bulunması. Burada olmaktan gerçekten gurur duyuyorum”.

Kadınları güçlendirmek ve eğitmek, sadece gelecekteki yenilik ve büyüme için değil, aynı zamanda genel olarak ekonominin gelişimi için kritik öneme sahip.

BAE’deki kadınlar kendi alanlarında öncü oluyor ve hükümetin yanı sıra burada, Dubai Bilim Parkı’ndakiler gibi iş topluluklarından ilave destek alıyorlar. Bu ileriye dönük çok önemli olacak.

Emirliklerdeki kadınlar özellikle, tıpta artan bir varlıkla iz bırakmaya devam ediyor ve ülkedeki sağlık sektörü çalışanlarının en az yüzde 35’ini oluşturuyorlar.

L’Oreal-UNESCO, Dr. Halima Saeed Alnaqbi, GP Dentist | Healthpoint, Abu Dhabi UAEBilimde Kadın Genç Yetenekler Ödülü sahibi (BAE) Halima Alnaqbi, hem hocaları hem de hükümet tarafından araştırmacı olmak için teşvik edildiğini belirtiyor:

“Bilim alanında çalışan bir Emirlik kadını olarak STEM’deki çalışmalarımı sürdürmeye teşvik edildim ve ayrıca üniversitemdeki farklı danışmanlardan ve hükümetten araştırmacı kariyerinde devam etmeye teşvik edildim. Araştırmam, BAE ve dolayısıyla Arap bölgesindeki organ naklini geliştirmeyi hedefliyor. Bunun nedeni, Arap genomunun küresel genom veritabanında yeterince temsil edilmemesi. Arap bölgesindeki sağlık hizmetlerinin biyomedikal araştırmalarını klinik uygulamaya dönüştürmek için benzersiz zorluklarla karşı karşıya kalmasının nedeni de budur”.

Covid-19 salgını, artan bilimsel talepler ve karmaşıklıklar dahil yeni zorluklara neden oldu ve kadınların, BAE ile Dubai’deki rolü her zamankinden daha önemli hale geldi.

BAE’nin ‘Emirates Mars’ misyonu, kadınların misyonun yüzde 34’ünü ve bilim ekibinin de yüzde 80’ini oluşturduğu Dubai’den başladı.

UAE well-positioned to enable future space innovations: HE Sarah Al Amiri - ITP.netBirleşik Arap Emirlikleri İleri Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı ve  BAE Uzay Ajansı Başkanı Sarah el Amiri, “Özellikle Emirates Mars misyonunun bilim ekibinde olağanüstü kadınlarla çalışma ayrıcalığına sahip oldum. Misyon üzerinde çalışan herkesin başarma şansının eşit olduğu bir ortama sahip olmayı sağladık. Çünkü gelişimden taviz veremezsiniz. Aynı zamanda BAE’de yaşayan farklı geçmişe sahip birçok insanı kabul etmeye de açık olmalısınız. Benim sahip olduğum ayrıcalığın temel yönlerinden biri, de hayatımın her aşamasında eğitim, bilim ve matematiğe erişimimdir” sözleriyle ülkesindeki olağanüstü kadınlarla birlikte çalıştığını dile getirdi.

Artan küresel tanınırlık, farkındalık ve BAE’nin kadınlara hem profesyonel olarak hem de hükümet içinde daha fazla fırsat aracılığıyla desteği; ülkenin, bölgeyi daha rekabetçi, bilgiye dayalı bir ekonomiye doğru yönlendirmeye yardımcı olduğu anlamına geliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.