enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Belçikalı astronomlar “yıldızları dinleyecek” gönüllüler arıyor

Belçikalı astronomlar “yıldızları dinleyecek” gönüllüler arıyor
11.01.2022
A+
A-

BELÇİKA – TÜHA HABER / Belçikalı bilim insanları, yıldızların tespit edilmesi veya sınıflandırılması için “yıldızları dinleyecek” gönüllüler aradıklarını duyurdu.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleri(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (TRT Haber)’e dayandırdığı AA’nın haberine göre, Belçika’daki Leuven Üniversitesi astronomları tarafından yürütülen “AstroSounds” adlı proje için oluşturulan internet sitesinde astronominin sadece görsel gözlemden ibaret olmadığı, yıldızların müzik aletleri gibi titreşimlerle sesler çıkarabildiği söylendi.

Bir müzik aletinin, çıkardığı tınılarla ayırt edilebildiği vurgulanan duyuruda, proje kapsamında yıldızlardan elde edilen sesleri insan kulağının ayırt edip edemeyeceği konusunda çalışmalar yapılacağı dile getirildi.

Dev çanlar gibi çınlıyorlar

Leuven Üniversitesi araştırmacısı Katrien Kolenberg, bazı yıldızların titreşerek insan kulağının duymayacağı şekilde dev çanlar gibi çınladığını söyledi.

Astronom Kolenberg, bu titreşimler ve çınlamalar nedeniyle yıldızlardan gelen ışıkta değişim olduğunu, bu değişimlerin de duyulabilen seslere dönüştürülebildiğini vurguladı. Kolenberg, böylece çıkan tınıların yıldızların tespit edilmesinde kullanılabileceğini aktardı.

Yıldızların nasıl dinleneceğine ve bunun ne işe yaracağına değinen Kolenberg, “Güneş gibi yıldızlar devasa gaz toplarıdır. Bunların farklı sesler çıkaran farklı özellikleri vardır. Farklı tipteki yıldızları çok sayıda kişiye dinleterek insan kulağının veri analizinde ne kadar güçlü olduğunu da belirleyebiliriz” dedi.

Görme engelli araştırmacının projesi

AstroSounds projesi, Kolenberg ile görme engelli araştırmacı Wanda Diaz-Merced tarafından yürütülüyor. Diaz-Merced’in yıldız verilerinin işitme temelli analizi hakkında yaptığı doktora çalışması projenin esasını oluşturuyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Ocak 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.