enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan’ın kara günü: Rus Kızıl Ordunun katliamının üzerinden 31 yıl geçti

Azerbaycan’ın kara günü: Rus Kızıl Ordunun katliamının üzerinden 31 yıl geçti
20.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Sovyet Kızıl Ordusu’nun gerçekleştirdiği korkunç katliamın bugün 31. yıl dönümü kaydediliyor. Yıl dönümü, Dağlık Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması ile birlikte daha fazla anlam kazandı.

Azerbaycan Türkleri, bağımsızlık talebiyle Bakü Azadlık Meydanında sokaklara dökülmüşken, 19 Ocak 1990’ı 20 Ocak 1990’a bağlayan gece, Sovyet tankları 26 bin askerle birlikte şehre girerek, Bakü sokaklarında bağımsızlık yürüyüşü yapan insanların üzerine acımasızca ateş açtı.

Açılan ateş sonucunda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 sivil katledildi, 700’e yakın kişi yaralandı. Bugün kanlı baskın Kara Yanvar’ın 31. yıl dönümüne girildi. Bu acı gün, Azerbaycan halkının yüreğinde halen tazeliğini korurken; bağımsızlığa giden sürecin meşalesinin yandığı gün oldu.

KARANFİLLERLE ŞEHİTLİĞE AKIN EDİLİYOR

Azerbaycan’ın bağımsızlığının önemli dönüm noktalarından biri olan “Kara Yanvar”da hayatını kaybedenler, her yıl 20 Ocak’ta düzenlenen törenlerle anılıyor. Bakü’deki şehitliği ziyaret eden Azerbaycanlılar ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor, bağımsızlık ateşini yakanlara minnettarlığını gösteriyor.

KARABAĞ YENİDEN AZERBAYCAN’IN

Ermenilerin, 1998’den beri devam eden, 32 yıllık işgali, Azerbaycan ordusunun başarılı operasyonuyla son buldu. Azerbaycan ordusunun kahramanca mücadelesi sonucu 10 Kasım 2020 tarihinde Karabağ’da resmen işgalden kurtarıldı. Azerbaycan, haklı mücadelesinde kazanan taraf oldu. Karabağ, 32 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.

TÜRKİYE, AZERBAYCAN’I UNUTMADI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 20 Yanvar katliamının 31. yıl dönümü dolayısıyla bir anma mesajı yayımladı. Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesajında, “20 Ocak 1990’da Can Azerbaycan’ın istiklali için şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.