enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan, Tarihindeki En Büyük Uluslararası Organizasyonuna Hazırlanıyor: COP29

Azerbaycan, Tarihindeki En Büyük Uluslararası Organizasyonuna Hazırlanıyor: COP29
24.08.2024
A+
A-

Azerbaycan, 11-22 Kasım 2024’te gerçekleştirilecek olan COP 29 İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu, Azerbaycan’ın tarihinde düzenlediği en büyük uluslararası organizasyon olma özelliğini taşıyor. Bakü’de yapılacak olan konferans, dünya liderlerini, bilim insanlarını ve çevre aktivistlerini bir araya getirerek, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli kararların alınmasına zemin hazırlayacak.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Ayşenur KaracaAbdullah Gül Üniversitesi Siyaset Türksam - Türkiye Stratejik Analizler MerkeziBilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu olan Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (TÜRKSAM) Analist Ayşenur Karaca, kaleme aldığı “Azerbaycan, Tarihindeki En Büyük Uluslararası Organizasyonuna Hazırlanıyor: COP29″ başlıklı analizinde, Azerbaycan’ın, geçmişte uluslararası arenada çeşitli alanlarda ev sahipliği yapmış olsa da COP29 İklim Değişikliği Konferansı’nın, ülkenin küresel çevre politikalarındaki rolünü pekiştirmek adına önemli bir adım olarak değerlendirildiğine dikkat çekti.

Analist Ayşenur Karaca, Azerbaycan’ın, Hazar Denizi bölgesinde enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olmasına rağmen, sürdürülebilirlik ve çevre konularında attığı adımlarla dikkat çeken bir ülke haline geldiğini belirtti.

Azerbaycan'da yeşil enerji üretimi hızla arttı

Son dönemlerde Azerbaycan’ın “yeşil enerji geçiş girişimleri” adı altında uyguladığı gelişmelerin bu kararın alınmasında önemli bir rol oynadığının altını çizen Karaca, bu açıdan COP29’un bir bakıma uluslararası toplumun ve Azerbaycan’ın projelerine gösterdiği saygının bir sonucu olarak görülebileceğini dile getirdi.

(TÜRKSAM) Analist Ayşenur Karaca, COP29’a katılım gösterecek olan ülkelerin, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeni taahhütler ve politikalar geliştirmek için müzakerelerde bulunma amacıyla toplanacağını hatırlatarak, Azerbaycan’ın, bu süreçte hem ev sahibi ülke olarak hem de bölgesel bir aktör olarak, bu müzakerelerde kritik bir yerde durmayı hedeflediğini açıkladı.

Decarbonization not deindustrialization: Why Europe needs industry to deliver climate solutions | ExxonMobil

“Bu bağlamda Azerbaycan, iklim finansmanı konusunun konferansın kilit noktası olacağını ve Paris Antlaşması’nın 6.maddesi olan “karbon engellerini kaldırma” başlıklı 14 adet önerinin, oy birliğine gerek kalmadan bazı ülkeler ve şirketlerle çözülebilirliğini dile getirecektir” diyen Analist Ayşenur Karaca, şunları söyledi:

“Ayrıca sıcaklıkların kontrol altına alınması, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere finansal açıdan destek olmaları konuları masaya yatırılacaktır.

Bakü'nün BM İklim Konferansına ev sahipliği yapması önemli bir zorluk haline geldi | webangah

Peki, bu gelişme Azerbaycan’ın geleceğini nasıl etkileyecek? Azerbaycan’ın COP29’a ev sahipliği yapması, ülkenin küresel prestijini artıracak ve uluslararası arenada çevre politikalarıyla ilgili daha etkin bir rol oynamasına olanak tanıyacaktır.

Bunun yanında, ülkenin ekonomik ve turistik anlamda da kazanımlar elde etmesine katkı sağlayacaktır. Yüzlerce dünya lideri, diplomat, bilim insanı ve gazeteci Bakü’ye akın edecek, bu da şehirdeki turizm ve hizmet sektörlerinde hareketlilik yaratacaktır.”

Sürdürülebilir Enerji Nedir? - Coolermed

Sürdürülebilir enerji projelerine yönelik yeni yatırımların, ülke ekonomisi için uzun vadeli kazanımlar sağlayacak ve Azerbaycan’ın yenilenebilir enerji sektörünü güçlendireceğine vurgu yapan Ayşenur Karaca, “Ancak, Azerbaycan’ın ev sahipliği yapacağı bu büyük organizasyonun sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için ciddi güvenlik önlemleri alınması gerekmektedir” dedi.

(TÜRKSAM) Analist Ayşenur Karaca, COP29’un başarılı geçmesinin, Azerbaycan’ın uluslararası camiada güvenilir bir ev sahibi olarak tanınmasına da yardımcı olacağını belirterek ve bu etkinliğe davet edilen ülkeler arasında Güney Kafkasya’daki komşusu Ermenistan’ın da bulunduğuna dikkat çekti.

Azerbaycan: Ermenistan'ın işgali altındaki 4 köy derhal geri verilmeli - Son Dakika Haberleri

Azerbaycan’ın Ermenistan davetinin, ülkeler arasındaki tarihsel ve siyasi gerginlikler nedeniyle dikkat çekici bir adım olarak görüldüğünü ifade eden Ayşenur Karaca, “Ermenistan’ın davet edilmesi, Azerbaycan’ın çevresel sorunlarının çözümünde, bölgesel işbirliğine açık olduğunu ve jeopolitik gerilimlere rağmen barışçıl bir yaklaşımı benimsediğini göstermektedir. Bu adım, uluslararası arenada Azerbaycan’ın diplomatik itibarını güçlendirebilir ve Ermenistan ile diyalog kapılarını aralayabilir” dedi.

(TÜRKSAM) Analist Ayşenur Karaca, kaleme aldığı “Azerbaycan, Tarihindeki En Büyük Uluslararası Organizasyonuna Hazırlanıyor: COP29″ başlıklı analizini şöyle noktaladı:

“Azerbaycan, COP29’a ev sahipliği yaparak, çevre politikalarındaki küresel etkisini artırmayı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda güçlü bir liderlik sergilemeyi amaçlamaktadır. Bu organizasyon, sadece Azerbaycan için değil, tüm dünya için önemli bir dönüm noktası olacaktır.”

***

Yazar hakkında

2002 Sivas doğumludur. Lisans eğitimine 2021 yılında başladığı Abdullah Gül Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde olarak devam etmektedir. Ayşenur Karaca, 19 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Stajyer olarak görev almaya başlamıştır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.