enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan Ermenistan’ın Devrettiği Laçin Bölgesine Girdi

Azerbaycan Ermenistan’ın Devrettiği Laçin Bölgesine Girdi
02.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Azerbaycan güçleri, imzalanan ateşkes kapsamında Ermenistan tarafından geri verilen Dağlık Karabağ’ın üç bölgesinden biri olan Laçin’e girdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ‘‘Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya tarafından 9 Kasım’da imzalanan ateşkes anlaşması sonucunda Azerbaycan ordusu Laçin bölgesine 1 Aralık’ta girdi’’ denildi.

Bakanlık ayrıca Azerbaycan bayrağı taşıyan bir tankın liderlik ettiği tanklı bölüğün görüntülerinin olduğu bir video yayınladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçin bölgesinde kontrolun yeniden sağlanmasının ‘‘tarihi bir zafer’’ olduğunu söyledi. Aliyev, ‘‘Hepimiz bir hayal uğruna yaşadık ve bu hayali gerçekleştirdik. Sahada ve siyasi alanda zafer kazandık ve zafer ülkemiz için yeni bir dönemin kapılarını araladı. Bu dönem kalkınma, güvenlik ve gelişme dönemi olacak’’ dedi.

Azerbaycan, Laçin bölgesinin kontrolunu Ermenistan ile Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından bağımsız iki ülke olma sürecinde 1990’ların başında girdikleri savaşta kaybetmişti.

Laçin bölgesi Ermenistan sınırları ile Dağlık Karabağ’da etnik Ermeniler’e ait bölgeler arasında stratejik bir bağlantı sağlıyordu.

9 Kasım’da Rusya arabuluculuğunda yapılan ateşkes anlaşmasıyla Ermenistan yaklaşık 30 yıldır kontrol ettiği, Dağlık Karabağ’ı çevreleyen üç bölge olan Ağdam, Kelbecer ve Laçin’in kontrolunu Azerbaycan’a devretmeyi kabul etmişti. İmzalanan ateşkes Dağlık Karabağ’ın içinde ve civarında 1990’dan bu yana yaşanan en büyük çatışmaları sona erdirmek amacıyla askeri faaliyetleri durdurmayı içeriyor.

Ermenistan Ağdam’ı 20 Kasım’da, Kelbecer’i ise bundan beş gün sonra terk etmişti.

Ateşkes anlaşması kapsamında yaklaşık 2.000 Rus barış gücü askeri Ermenistan ve Dağlık Karabağ’ı birbirine bağlayan Laçin Koridoru’nun dahil olduğu bölgeye girdi.

Ateşkes anlaşması ayrıca tarafların ticaret için sınırlarını birbirlerine açmalarını da içeriyor ancak bunun için henüz bir takvim belirlenmedi.

Dağlık Karabağ’daki Ermeniler, 1994’teki ateşkesle sona eren savaşta Azerbaycan askerlerini ve sivil Azerileri bölgeden çıkartmalarının ardından iç işlerini Ermenistan’dan aldıkları yardımla kendileri idare ediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.