enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e katılmasını engelleyen vetosunu kaldırabilir

Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e katılmasını engelleyen vetosunu kaldırabilir
10.11.2024
A+
A-

Avusturya İçişleri Bakanı, Avusturya’nın Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine tam üyeliği konusundaki vetosunu, sınırların korunmasında yapılacak iyileştirmelerin ardından kaldırabileceğini ima etti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n ‘EuroNews’e dayandırdığı haberinde, bu karar, Avusturya’nın Göçten sorumlu AB Komiseri Magnus Brunner’in her iki ülkenin de tam üye olması yönündeki çağrılarının ardından geldi.

Son iki yıldır Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Avrupa Birliği içinde insanların ve ticari ürünlerin serbest dolaşımını garanti altına alan Schengen bölgesine tam üye olmasını engelliyordu.

O zamanki argüman, çok fazla mültecinin Batı Balkanlar rotası üzerinden Avusturya’ya ulaşmasıydı. Bir önceki yıl kurallar biraz gevşetildi ve hava ile deniz yoluyla serbest giriş ve çıkış mümkün hale geldi.

İçişleri Bakanlığı’na göre durum o zamandan bu yana daha da iyileşti.

AB parlamentosundaki bir oturumda konuşan Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Kraner, “Artık özellikle bu ülkeler üzerinden gerçekleşen yasadışı göç rakamlarının büyük ölçüde düştüğünü görebiliyoruz. Bu da doğru yolda olduğumuz, ancak henüz yolun sonuna gelmediğimiz anlamına geliyor” diye konuştu.

Avusturya’nın veto sonucunda sınır koruma ve geri gönderme konularında önemli gelişmeler sağlayabildiğini ancak amacın yasadışı göçü sıfıra indirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Romanya Parlamentosu üyesi Victor Negrescu kısa bir süre önce Romanya’nın Schengen üyeliği yolunda ‘son düzlüğe’ girdiğini açıkladı.

Negrescu üç olası senaryoyu özetledi; bu yıl içinde bir karar alınması, yeni Avrupa Komisyonu ile daha uzun vadeli bir müzakere ve Bulgaristan’daki siyasi durumun bir sonucu olarak muhtemelen gecikmeler.

Romania Prime Minister Marcel Ciolacu meets Italian Premier Giorgia Meloni in Rome.
Romania Prime Minister Marcel Ciolacu meets Italian Premier Giorgia Meloni in Rome.Roberto Monaldo/LaPresse

Bu arada Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, 8 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan önce alınacak bir kararla Romanya’nın 2025 baharında Schengen bölgesine tam olarak girebileceğine inandığını söyledi.

Ciolacu sürecin Aralık ayına kadar sonuçlandırılabileceğini ve uygulamanın gelecek yıl Mart ayında başlayacağını belirtti. Bu değişiklik, 2025 ilkbaharına kadar Rumenlerin AB kara sınırlarını kontrolsüz geçebilmelerini sağlayacaktır.

Avusturya’nın Göçten Sorumlu AB Komiseri Magnus Brunner’in kısa bir süre önce AB Parlamentosu’ndaki oturumda belirttiği üzere Schengen genişlemesine ilişkin görüşmeler “iyi bir ilerleme” kaydediyor. Dolayısıyla bir anlaşmaya varılması yakın görünüyor.

Bu gelişme 22 Kasım’da Macaristan’da her iki ülkenin de katılacağı bir toplantıda yaşanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.