enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:41 İşgalci İsrail’in saldırıları, Filistinlilerin yalnızca yaşama hakkını değil, ölümden sonraki onurunu da hedef alıyor…
07:38 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
07:38 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
07:34 Kerkük Kimin?
07:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
07:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
07:28 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
07:28 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
07:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü TÜHA’ya anlattı…
07:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
07:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
07:01 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
03:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası bugün oynanacak maçlarla başlayacak.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avusturya eski başbakanı Kurz siyasete veda etti

Avusturya eski başbakanı Kurz siyasete veda etti
03.12.2021
A+
A-

VİYANA-TÜHA HABER / Hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla başbakanlıktan istifa eden Sebastian Kurz siyaseti bıraktığını açıkladı. “Masum” olduğunu tekrarlayan Kurz hayatında yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Avusturya’da hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle başbakanlıktan istifa eden Sebastian Kurz “siyasete veda ettiğini” açıkladı.

Başkent Viyana’da bir basın toplantısıyla kararını duyuran Kurz, Avustuya Halk Partisi (ÖVP) genel başkanlığını bıraktığını ve partisinin meclis grup başkanlığını da bugün bırakacağını söyledi. Kurz kendisi için hayatında yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Kurz, kararının hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili olduğunu belirtti. “Suçlamalar, isnatlar ve sürece karşı kendini savunmak” zorunda kaldığı için “siyasete olan tutkusunun” azaldığını ifade etti.

Masum olduğunu tekrarlayan Kurz “yıllar sürse de” günün birinde mahkeme önünde “kendi şahsına karşı suçlamaların basit ve etkili bir biçimde yanlış olduğunu kanıtlayacağı” günün gelmesini beklediğini belirtti.

İkinci gerekçe olarak yeni doğan oğlunu gösterdi

Kurz siyaseti bırakmasının ikinci nedeni olarak da geçen Cumartesi günü doğan oğlu Konstantin’i gösterdi. Kurz “Çocuğumun doğumunda siyasetin dışında da ne kadar güzel ve önemli şeyler olduğunu fark ettim” dedi.

Gelecek yıl yeni görevlere kendini adamadan önce çocuğu ve ailesiyle zaman geçirmek istediğini belirten Kurz son 10 yılda siyasi faaliyetleri nedeniyle ailesini sık sık ihmal ettiğini söyledi.

Kurz basın toplantısını “oğlunu ve kız arkadaşını hastaneden alacağını” söyleyerek bitirdi.

Ekim ayında istifa etmişti

Kurz, 9 Ekim tarihinde görevini kötüye kullanma, rüşvet ve hükümet başkanı olarak rüşvetçilik suçlamaları nedeniyle başbakanlıktan istifa etmişti. Ardından milletvekili ve ÖVP meclis grup başkanı olarak meclise geri dönmüştü. Kasım ayı ortasında Avusturya parlamentosu soruşturma sürecinin sağlıklı yürüyebilmesi için dokunulmazlığını kaldırmış ve yolsuzluk soruşturması için yolu açık tutmuştu.

Avusturya’da Ekonomi ve Yolsuzluk Konularını Soruşturmaktan Sorumlu Merkez Savcılığı (WKStA), Kurz ve ona yakın bazı siyasetçiler hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “yalan ifade” suçlamasıyla soruşturma yürütüyor.

Kurz ve ekibi hakkında, 2016 yılından beri bazı anketlerin masraflarını vergilerle finanse etme ve bunların sonuçlarıyla oynama şüphesi bulunuyor. Ayrıca Kurz hakkında medyada para karşılığında olumlu haberlerin yayınlanmasını sağladıkları ileri sürülüyor.

Kurz ayrıca “İbiza skandalı” olarak bilinen yolsuzluk skandalını soruşturmak için kurulan meclis araştırma komisyonuna yalan ifade vermekle suçlanıyor.

Kurz’un 2017 yılında Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile kurduğu ilk hükümet İbiza skandalı nedeniyle 2019 yılında sona ermişti. İbiza’daki lüks bir villada 2017’de çekilen bir videoda, dönemin Başbakan Yardımcısı ve FPÖ lideri Heinz-Christian Strache, bir Rus oligarkın yeğeni olduğunu sandığı bir kadına, seçim kampanyası desteği karşılığında devlet ihalesi ve başka ayrıcalıklar sağlama vaadinde bulunurken görülüyordu.

Genç yaşta bakan ve başbakan oldu

27 Ağustos 1986 tarihinde bir öğretmen ve bir mühendisin çocuğu olarak dünyaya gelen Kurz öğrenci iken ÖVP’ye katılmış ve hukuk öğrenimini siyasete atılmak için yarıda bırakmıştı. Mart 2014’te henüz 27 yaşındayken dışişleri bakanlığı görevini üstlenmişti. Sığınmacı krizi sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sığınmacılara kapıları açma kararını eleştirmiş ve Avusturya’da sığınmacılar için bir üst sınır koarak Balkan rotasını kapatmıştı.

2017 yılında sağ muhafazakar çizgideki ÖVP’nin liderliğini üstlenen Kurz, seçimleri kazanmayı başararak aralık ayında 31 yaşındayken Avrupa’nın en genç hükümet başkanı olmuştu. Aralık 2017’de FPÖ ile kurulan Kurz başkanlığındaki ilk koalisyon hükümeti Mayıs 2019’da sona ermiş, Ocak 2020’de Yeşiller ile kurulan Kurz liderliğindeki ikinci koalisyon hükümeti de Ekim 2021’de dağılmıştı.

EK Kaynaklar *AFP 

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.