‘Avrupa’nın sadece bahçesi değil meyve sanayicisi de olabiliriz’

TÜHA HABER / Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, Türkiye’nin yaş meyve sebzeden ziyade konserve, makarna, sosis, peynir, kurutularak işlenmiş meyve ve sebzeler gibi daha yüksek katma değerli ürünleri ihraç etmesine gereksinim bulunduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, konun bundan tam yedi yıl önce ele aldığını, ancak hala başarılamdığına dikkat çekti.
Türkiye’nin yaş meyve sebzeden ziyade konserve, makarna, sosis, peynir, kurutularak işlenmiş meyve ve sebzeler gibi daha yüksek katma değerli ürünleri ihraç etmesine gereksinim bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Uysal, bunlar içerisinde meyve sularının da önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, koronavirüs salgını sebebiyle büyük bir ekonomik kriz geçiren ve bunu henüz atlatamayan AB’de siyasetin yanı sıra tarım da gündemin önemli ayağını oluşturduğunu ifade etti.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uysal, AB’nin gereksinim duyduğu ürünlere bakıldığında, Türkiye’de üretilen tarımsal ürünlerin, AB standartlarına daha uygun olması nedeniyle tedarikçi diğer ülkelere göre daha çok tercih edildiklerinin görüldüğünü belirtti.
Fırsat kaçırılmış değil
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, şöyle devam etti:
“Ayrıca yaşlı bir nüfusa sahip olduğu için işgücü sorunu olan, desteklerinin önemli bir kısmını özellikle salgın nedeniyle emeğe harcayan, AB’nin tarım ve gıda üretimini azaltmak mecburiyetinde kalması Türkiye için iyi aslında bir fırsattı. Şayet Türkiye bu fırsatı iyi değerlendirseydi Avrupa’nın meyve sanayicisi olabilirdi. Ancak yine de fırsat kaçmış değil. Eğer güvenli ve kaliteli ürün üretiyorsanız pazarda her zaman şansınız var demektir” şeklinde konuştu.
“AB’de insanlar artık vişne, çilek, elma toplamak istemiyorlar” diyen Prof. Dr. Uysal, kişi başı ortalamanın 27 litre olan AB’nin meyve ve meyve suyu ihtiyacını karşılamak için seferber olunması gerektiğinin altını çizdi.
Endüstriyel ürün önemli
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, Türkiye’nin gerek iç pazara gerekse tüm AB’ye yetecek kadar meyve potansiyeline sahip bir ülke olduğunu, ancak ağırlıklı olarak iç pazarın düşünüldüğüne dikkat çekti.
Üretim hala sofralık çeşitlerle yapıldığı için meyve suyu maliyetlerinin yüksek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Uysal, fiyat pahalı olunca da diğer ülkelerin meyve suyu almak istemediklerini , bunu için devletin endüstriyel meyve ve meyve suyu üretimini desteklemesi gerektiğini açıkladı.
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Çünkü yılda yaklaşık olarak üretilen 18 milyon ton yaş meyvenin ancak yüzde 10’u ihraç ediliyor, yüzde 5’i de meyve suyuna işleniyor” dedi.
Diğer taraftan Türkiye’de yılda 70 milyar lira değerinde 49 milyon ton sebze ve meyve üretiminin yapıldığına vurgu yapan Prof. Dr. Uysal, ancak piyasaya sunulan bu ürünlerin 18 milyar TL değerindeki kısmının yüzde 25’inin ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri nedeni ile telef olduğunu ve bunun için özellikle eksik olan soğuk hava depolarının da acilen kurulması gerektiğine işaret etti.
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Bütün bunlar düşünüldüğünde Türkiye neden meyve, özellikle de katma değeri arttıran meyve suyu, meyve konsantresi üretiminde dünyada lider bir konuma gelmesin? Her zaman söylediğimiz gibi bir ülkenin kalkınması öncelikle tarıma dayalı sanayi ve yüksek teknoloji gerektiren ürünlerle olabilir” diye kaydetti.
***
Prof.Dr. Harun Raşit Uysal
1961 Aydın Kuşadası doğumludur. 1984 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olmuştur. 1987 yılında yüksek lisans, 1993 yılında Doktora dereceleri almıştır. Aynı yıl Yardımcı Doçent olan Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL, 1996 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör olmuştur. 5 yıl Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü yapan, Prof. UYSAL, halen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış yüzlerce makalesi ve birçok kitabı olan Prof.Uysal aynı zamanda Milliyet Ege köşe yazarı, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesidir.
[TÜHA Haber Ajansı, 10 Ocak, 2021]