enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye, son yılların en büyük kuraklık sorunuyla karşı karşıya”

“Türkiye, son yılların en büyük kuraklık sorunuyla karşı karşıya”
10.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER /  Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Acar, Türkiye’de yağışların mevsim normalinin altında olması ve baraj sularının azalmasıyla, son yılların en büyük kuraklık sorunuyla karşı karşıya kalındığını açıkladı.

Türkiye, son yılların en büyük kuraklık sorunuyla karşı karşıya” - Yurt haberleri

Doç. Dr. Canan Acar, kuraklık konusunda (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, karbon emisyonlarını azaltmanın, iklim değişikliğinin negatif etkilerinden kaçınmak için şart olduğunu söyledi.

Küresel iklim değişikliği sebebiyle dünyanın pek çok yerinde sıcaklıkların arttığını ve yağışların azaldığına dikkat çeken Doç. Dr. Acar, bunun da kuraklık olaylarının sıklığının ve tahribatının boyutlarını artırdığının altını çizdi.

Doç. Dr. Canan Acar, Türkiye’de kuraklığın tek sebebinin iklim değişikliği olmadığını hatırlatarak,  “Su kaynaklarının aşırı kullanımı, kirletilmesi, doğru planlanmayan su altyapısı, tarımda vahşi sulama yöntemleri gibi yanlış kullanım ve su yönetim stratejileri ile su kaynaklarımız tehlike altına giriyor, kuraklık riski artıyor” diye konuştu.

Kuraklığın sadece çevresel olmayıp, çok ciddi sağlık ve ekonomik sonuçlarının da olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Acar, başta tarım olmak üzere, enerji, turizm ve ormancılık gibi sektörlerin kuraklıktan doğrudan etkilendiğini ifade etti.

Doç. Dr. Canan Acar, kuraklığın sağlık etkileri arasında yetersiz beslenme sonucu oluşacak çeşitli sorunları verilebileceğini belirterek şöyle devam etti:

“Pandemi döneminde sürekli tekrarlanan kişisel hijyeni kuraklık döneminde sağlamak çok zorlaşır. Bu da Kovid-19, kolera, ishal, zatürre gibi salgın hastalıkların yayılmasını hızlandırır. Kuraklığın ekonomiyi nasıl etkilediğine bir örnek olarak Avrupa’da geçmiş dönemlerdeki büyük kuraklıkların sebep olduğu milyarlarca Euro zararı söyleyebiliriz”

Su Kesintisi haberleri / Sayfa 1

.Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Acar, Türkiye’de de 2007 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle özellikle büyükşehirlerde uzun süreli su kesintileri yaşandığını hatırlattı.

.”Bu dönemde tarım sektörü yüzde 7,3 küçülmüş, hububat üretiminde yüzde 10 azalma olmuştu” diyen Doç. Dr. Acar, kuraklığın enerji ve gıda güvenliğinden ekonomiye, turizme ve sağlığa pek çok alanda ciddi tahribatları bulunduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Canan Acar, “Bu tahribatlar çok boyutlu ve birbirini tetikler nitelikte. Örneğin, kuraklık sonucu zarar gören enerji sektörü aynı zamanda tarım faaliyetleri, turizm ve sağlık hizmetlerine zarar verecektir. Kuraklık nedeniyle artan salgın hastalıklar hem hastane yükü hem enerji tüketimini artıracak hem de ekonomiyi tahrip edecektir. Bu nedenle kuraklığın tahribatının gerçek boyutlarını öngörmek çok zor” dedi.

Yağışların azaldığı Trakya'da, çiftçilerin kuraklık endişesi

“TARIM, TÜRKİYE’DE KURAKLIKTAN EN ÇOK ETKİLENECEK SEKTÖRLER ARASINDA”

Doç. Dr. Canan Acar, yağışsız havaların tarıma ve turizme olan etkileri ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, tarım, Türkiye’de belki de kuraklıktan en çok etkilenecek sektörler arasında yer aldığını, gıda güvenliğinin de tarımdan doğrudan etkilenen bir konu olduğununa vurgu yaptı.

Gıdanın üçte ikisinin sulu tarımdan üretildiğinin altını çizden Doç. Dr. Acar, kuraklık nedeniyle azalacak tarımsal faaliyetlerin doğrudan gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirterek, bu nedenle gıda güvenliği için tarım yapılmasının, ve bunun için ise su güvenliğinin şart olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Canan Acar, “Kuraklık tarımsal ürünlerin verimlerinde azalışa neden olarak üretim miktarının azalmasına ve fiyatların yükselmesine neden olur. Örneğin kuraklık nedeniyle şekerpancarı, pirinç gibi su tüketiminin yoğun olduğu ürünlerde ciddi azalma görülebilir.”dedi.

Çiftçi borcu yapılandırma 2020 çiftçi borçları ertelenecek mi?

Tarımsal ürünlerde görülen verim ve mahsul miktarında azalma gıda güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atacağını açıklayan Doç. Dr. Canan Acar, aynı zamanda geçimi tarım üzerinden olan insanların büyük ekonomik zarar görmesine, işsiz kalmasına, bunun sonucu olarak kentlere göç ederek şehirlerde sosyoekonomik sorunların çıkmasına neden olabileceğini aktardı.

Kuruyan göllerin ağıdı - Özer Akdemir - Evrensel

Kuraklık nedeniyle giderek küçülen nehirler, göller ve ormanlık doğal alanların ülkemize gelen turist sayısında azalmaya neden olacağının tahmin edildiğini ifade eden, Doç. Dr. Acar, “Bunun dışında otel, restoran gibi turizm sektörüne de hizmet eden kurumlarda susuzluk müşteri kaybına ve büyük ekonomik zararlara neden olabilir. Örneğin, küresel turizm gelirinin yüzde 30’una sahip Akdeniz havzasına aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle daha az turist gelmesi ve bölgenin turizm gelirinin azalması bekleniyor. Bir başka örnek olarak da azalan kar miktarı nedeniyle küçülecek kış turizmini verebiliriz” diye konuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Ocak, 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.