enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Atık, Her Zaman Çöp Değildir; Atık Üretme, Atık Tüket’

‘Atık, Her Zaman Çöp Değildir; Atık Üretme, Atık Tüket’
09.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER : Ottan Studio kurucusu  ve ürün tasarımcısı Ayşe Yılmaz, Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek 10 sene içinde ormansızlaşmanın önüne geçebileceğimizi açıkladı.

Kod Adı: Pestil | Ottan Studio | Sıfır AtıkAyşe Yılmaz, (UHA) Uluslararası Ajansı‘na yaptığı açıklamada, “Atık üretme, atık tüket” çağrısıyla soğan kabuklarından lamba, biçilen çimenlerden toplantı masası ve kullanılamayacak mercimeklerden sehpa üretilebildiğini ifade etti.

Ottan Studio olarak doğanın korunması için farkındalık yaratmak ve çevre sorunlarına ışık tutmak amacıyla her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde  pek çok etkinlik ve organizasyonun düzenlendiğine dikkat çeken Ayşe Yılmaz, ‘Atık, her zaman çöp değildir; atık üretme, atık tüket‘ mottosuyla ürettiği ürünlerle sürdürülebilirlik çağrısında bulundu.

OTTAN Studio'dan Dünya Çevre Günü Çağrısı Ayşe Yılmaz, yerli girişimle, gıda atıkları ve yaprakları biyokompozit malzemelere dönüştürüp mobilya, dekoratif eşya ve mimari paneller tasarlandığına vurgu yaptı.

5 bardak havuç suyu veya 4 bardak portakal suyundan çıkan posa ve kabuklardan birer abajur üretebildiklerini paylaşan Ottan Studio kurucusu ve ürün tasarımcısı Ayşe Yılmaz, “Kullandığımız atıklar arasında biçilen çimenler, portakal kabukları, meyve posaları ve tarihi geçmiş baklagiller gibi çeşitli organik ürünler bulunuyor” dedi.

OT'tan Gelen Bir Marka Hikayesi | MimarizmAyşe Yılmaz, bu atıkları firmalar ve belediyelerden toplayarak işliyor ve malzeme üretimine uygun hammaddeye dönüştürdüklerini belirterek, ardından hammedeyi yeşil bağlayıcılarla birleştirip kalıpladıklarını söyledi.

Ottan Studio kurucusu  ve ürün tasarımcısı Yılmaz, “Ottan olarak isimlendirdiğimiz malzemeler, mobilya ve dekoratif objelerde kullanılabildiği gibi yapı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine de hitap ediyor” açıklamasında bulundu.

Bu atölyede organik atıklar sürdürülebilir ürünlere dönüşüyor: Ottan Studio - Çevreci GeekAtık üretme, atık tüket!

Ayşe Yılmaz, Geri-dönüşüm konusuna yenilikçi ve estetik bir bakış açısı getiren Ottan Studio’nun, “yeşil atık” olarak nitelendirilen meyve kabukları, tüketim süresi geçmiş bakliyatlar, kuru yapraklar ve otları değerlendirerek hem çevresel hem de ekonomik bir etki yaratmaya odaklandığını belirtti.

“Yeşil girişim, doğal atıklardan yüksek katma değerli, uzun ömürlü ve kaliteli ürünler tasarlayarak üretim aşamasındaki tüketimi ve harcanan enerjiyi düşürmeyi amaçlıyor” diye konuşan Yılmaz, doğayı tüketmeden doğadan üreten döngüsel bir sistem ile tasarlanan çevreci ve fonksiyonel ürünlerin online atış kanallarıyla  tüm dünyaya satıldığını ifade etti.

Food Waste Into Products – Beyoğlu, Turkey | MAAK NU - Home“Bir ağaç ortalama 30 senede yetişiyor, yaprakları ve meyveleri ise her sene”
Sıfır atık yaklaşımının önemine de değinen Ayşe Yılmaz, “Genel kanı ahşabın mobilya ve inşaat sektörlerinde en yeşil çözüm olduğu yönünde; fakat her dakika 40 futbol sahası genişliğinde ormanlık alan yok ediliyor ve bunun en büyük sebebi de bu endüstrilere yönelik kereste üretimi” olduğunu kaydetti.

Yılmaz, dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’inin israf olduğuna dikkat çekerek, “Oysaki bu atık ve yan ürünler çeşitli sektörlerde değerlendirilmeye yönelik büyük bir potansiyele sahip. Bir ağaç ortalama 30 senede yetişiyor, yaprakları ve meyveleri ise her sene. Biz de bunu bir fırsat alanı olarak görüp sürdürülebilir bir yaklaşım ortaya koyduk” dedi.

OT'tan Gelen Bir Marka Hikayesi | MimarizmDoğayı tüketmeden doğadan üreten döngüsel bir sistem mümkün
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları‘na doğrudan katkıda bulunan sosyal girişimin genç tasarımcısı ve kurucusu  ve ürün tasarımcısı Ayşe Yılmaz, 100 sene sonra tüm ormanlarımızın yok olacağının tahmin edildiğinin altını çizerek, ancak buna engel olmanın hepimizin elinde olduğunu açıkladı.

Ottan Studio kurucusu  ve ürün tasarımcısı Yılmaz, “Biz hem doğaya hem de kendimize yatırım yaparak satın alınan her ürünümüz için bir fidan dikiyoruz ve böylece bir ağaç kesmek yerine üç ağacın yapraklarını dönüştürmüş ve 70 fidan dikmiş oluyoruz. Dünyadaki dört ağaçtan biri kereste üretimi için kesilmek yerine yaprakları toplanarak işlenen Ottan ağacı olursa bu model ile 10 sene içerisinde ormansızlaşmanın önüne geçerek dünyamızı şu an olduğundan çok daha yeşil bir hale getirebiliyoruz” dedi.

 HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Ekim 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.