enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:55 Türk mutfağı dünya sahnesinde hızla yükseliyor…
08:48 Avrupa Birliği (AB) Eski Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den AB’ye Gazze eleştirisi…
08:23 Papa 14. Leo: Katolik Kilisesi’nin ilk ABD’li papası kimdir?…
08:19 Türkiye’de Afet ve Acil Durum Önlemleri!…
08:10 1972’de fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yıllar sonra atmosferi geçerek Hint Okyanusu’na düştü…
08:09 Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü: “Dünyanın yaşadığı krizler enerji verimliliği ile çözülebilir”…
08:03 Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?…
07:46 CHP’den Hayvanları Koruma Kanunu’na Alternatif Teklif: “Yaşam Hakkı İçin Direneceğiz”…
07:39 AKUT VAKFI’ndan Hatay’a Sağlık Desteği: Karaağaç AKUT VAKFI Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Bakanlığı’na Devredildi…
07:35 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da öncelikli olarak 2000 yılından önce inşa edilen yapıların ele alındığını açıkladı….
07:27 Abe Enerji, Sivas’ta atıklardan günde 95 ton tehlikesiz atığı gazlaştırarak elektrik üretecek…
07:26 ABD’de yapılan bir ankette, halkın yüzde 56’sı Başkan Trump’ın üniversitelerle ilgili politikalarını onaylamadığını belirtti…
07:13 Roche İlaç’tan Türkiye-İsviçre arasındaki Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümüne özel etkinlik: “Geçmişten Geleceğe”…
07:13 ATMACA’ hedefi tam isabetle vurdu…
07:09 Allianz Trade’in araştırmasına göre, Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşı Alman sanayisinde önemli istihdam kayıplarına yol açabilecek…
07:04 Kocaeli Ticaret Odası’nca, zirai don olayının Kocaeli tarımına etkileri ele alındı…
23:34 AK Parti Sözcüsü Çelik: Ateşkes kararı alınması çok memnuniyet vericidir…
19:48 DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”
14:35 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, İBB yolsuzluk soruşturması hakkındaki manipülatif paylaşımlara soruşturma başlatıldı…
11:23 Kocaeli ASKF’nin Yeni Oluşum Grubu adayı Mevlüt AĞRA, Kartepe’de delegelerle bir araya geldi!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Amazon’dan Sonra Microsoft da Geri Adım Attı

Amazon’dan Sonra Microsoft da Geri Adım Attı
14.06.2020
A+
A-
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı TRTARSIV_TAN%C4%B0T%C4%B0M_970X250.jpg

TÜHA HABER / Teknoloji firması Microsoft, yüz tanıma teknolojilerinin ABD emniyet teşkilatlarına satışı için federal düzenlemeleri bekleyeceğini açıkladı. Açıklamada, “Şu anda yüz tanıma teknolojimizi ABD polis teşkilatlarına satmıyoruz. İnsan haklarına dayalı güçlü ulusal bir yasa çıkana kadar da polise satış yapmayacağız” denildi.

Online perakende devi Amazon’un teknoloji birimi Amazon İnternet Servisleri (AWS) de geliştirdikleri yüz tanıma hizmetinin, ABD’de polis teşkilatlarınca kullanılmasını bir yıl ertelediğini açıkladı.

Microsoft ve Amazon’un açıklamalarının, George Floyd’un ölümü sonrası polis şiddeti ve ırkçılığa karşı protestolar ve bir başka teknoloji şirketi IBM’in yüz tanıma teknolojisi piyasasından çekilmesi üzerine gelmesi dikkati çekti. Bu teknolojiler, siyahların ve diğer azınlıkların yüzlerini tespitte beyazlara kıyasla daha başarısız olmakla eleştiriliyor.

Amazon ise bu kararla, yüz tanıma teknolojisinin etik kullanımı için hukuki düzenlemeler yapılmasına olanak sağlamayı amaçladığını açıkladı. Açıklamada “Hükümetlerin yüz tanıma teknolojisinin etik kullanımı için daha güçlü düzenlemeler yapmaları gerektiğini savunuyoruz ve son günlerde Kongre bu zorluğu üstlenmeye hazır görünüyor. Bu bir yıllık ertelemenin Kongre’ye uygun kuralları geçirmek için zaman tanımasını umuyoruz ve gerektiğinde yardım etmeye hazırız” ifadeleri yer aldı.

Polis teşkilatları yüz tanıma teknolojisini şüphelilerin kimliklerini tespit etmek için kullanıyor ancak bu teknolojinin yanlış amaçlara hizmet edeceğini savunanlar çok. Teknolojisi firması IBM, pazartesi günü, yüz tanıma program paketlerini bundan sonra yayınlamayacağı, geliştirmeyeceği ve satmayacağını açıklamıştı. IBM, toplu gözetleme ve ırksal fişleme endişelerine de açıklamada yer vermişti. Amazon’un kararının federal emniyet dairelerini kapsayıp kapsamadığı ise bilinmiyor.

Sivil toplum örgütleri ve Amazon’un bazı çalışanları, Rekognition adlı bu teknolojinin, kişisel gizliliği ihlal edebileceği ve siyahlarla diğer azınlıkları hedef alabileceği gerekçesiyle, devlet dairelerine satışının durdurulması çağrısı yapıyordu.

Georgetown Üniversitesi Gizlilik ve Teknoloji Merkezi araştırmacılarından Clare Garvie, Amazon’un kararının önemli ve sembolik bir karar olduğunu, ancak bu piyasanın büyük oyuncularından olmadığından ABD’de yüz tanıma teknolojilerinin kullanımı açısından bir fark yaratmayacağını söyledi. Garvie’nin kamu kayıtlarında yaptığı araştırmaya göre Rekognition’ı deneyen yalnızca iki devlet dairesi var.

Kayıtlara göre Rekignition’ı test edenlerden biri Orlando polis teşkilatıydı ancak kullanmama kararı aldı. Oregon’un Washington ilçesinin emniyet teşkilatı da Amazon’un kararının ardından, yüz tanıma teknolojisinin kullanımını askıya aldığını açıkladı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün yürüttüğü iki çalışma yüz tanıma teknolojilerinde ırk ve cinsiyet uyumsuzlukları yaşandığını ortaya çıkmıştı. Rekognition’un kadınları yüzde 19 oranında erkeklerle karıştırdığı ortaya çıkmış, koyu tenli kadınların cinsiyetinin belirlenememesinde bu oran yüzde 31’e yükselmişti. Bu bulgular üzerine Microsoft ve IBM kendi sistemlerini geliştirmiş ancak Amazon bu MIT’nin araştırma yöntemlerini eleştirmişti.

Amazon genel merkezi önünde şirketin yüz tanıma teknolojisini protesto eden bir kişi (Arşiv foto)
Amazon genel merkezi önünde şirketin yüz tanıma teknolojisini protesto eden bir kişi (Arşiv foto)

Amazon, erteleme kararıyla bu teknolojiden IBM gibi tamamen vazgeçmiş değil. Şirket, insan ticaretiyle mücadelede, kayıp ya da cinsel saldırıya uğramış çocuklara yardımda, teknolojinin kullanımına izin vermeyi sürdürecek.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar da hafta başında, polisin özellikle vücut kameralarında gerçek zamanlı yüz tanıma teknolojisi kullanmasını kısıtlamayı da içeren bir polis reformu yasa tasarısı sunmuştu.

[TÜHA HABER AJANSI, 14 Haziran 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.