enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
07:25 Milli Eğitim Bakanı Tekin, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı,
00:50 Söke’nin tescillenen “Kulak Çorbası” ilçenin gastronomi mirasına yeni bir değer kazandırdı.
00:21 Süper Lig’de bugün oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasının başlama saati, A Milli Basketbol Takımı’nın EuroBasket 2025’teki final maçı dolayısıyla saat 19.00’a alındı.
22:04 Bakan Uraloğlu, Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Singeç Köprüsü’nde düzenlenen “Karayolları Genel Müdürlüğü Projeleri Toplu Açılış Töreni”nde konuştu…
21:51 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek
21:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi’ne tepki göstererek, “Muhalefet, karalama siyaseti yapmaya devam ediyor.
19:43 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddet önleme faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz”…
09:50 Dünyanın en büyük Türk Pazarı’nı Hollanda’da kurarak tarihe geçen Bart Van Kampen hayata veda etti…
08:12 Cevdet Yılmaz: “Terörsüz Türkiye önemli mesafeler katetti”
07:54 Almanya’nın Nürnberg kentinde Kırım Örgütleri Asamblesi adlı yeni bir platformun kuruluş kongresi gerçekleşti…
07:51 ABD uşağı katil İsrail’in sinsi işgal stratejisi: Çoban karakolları
07:43 Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze sadece Filistinlilerin meselesi değil, bütün ümmetin ve insanlığın ortak ve adil davası”
07:12 Günay Uslu’nun bitmeyen yükselişi: Paye üstüne paye, görev üstüne görev, Şimdi de Hollanda Film Festivali Denetim Kurulu Başkanlığı’na atandı…
07:01 Türk dünyasının sembolü yok oluyor: “Urmu Gölü can verir; İran onun katline ferman verir”
23:16 İletişim Başkanı Duran: Demokrasimize yönelik her türlü tehdidin karşısında durmaya devam edeceğiz
23:07 YSK’dan CHP açıklaması: Gerekçeli karar duyuruldu
21:37 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Denizli’de “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde konuştu
21:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “12 Eylül askeri darbesinin demokrasimize sürülen kara bir leke. Bu darbeler tarihini biz tarihe gömdük ve sona erdirdik.”
19:52 Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinde altıncı toplantı yapıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya korona krizi gölgesinde AB koltuğunu devralıyor

Almanya korona krizi gölgesinde AB koltuğunu devralıyor
01.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya, Avrupa Birliği dönem başkanlığını bugün üstlendi. Berlin’in başlıca gündem maddesi koronavirüs salgınından zarar gören AB ekonomilerine yardım olacak. 

Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ekonomisi olan Almanya, 27 üyeli Birliğin dönem başkanlığını zorlu bir dönemde üstleniyor.

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) dayandırdığı habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in altı ay sürecek olan dönem başkanlığı boyunca öncelik vermesi gereken konuların başında koronavirüs salgını sonucu ortaya çıkan ekonomik kriz yer alıyor. Birliğin, ekonomik yardım paketi ve yeni bütçe üzerinde anlaşma sağlaması gerekiyor.

AB’ye Euro Bölgesi’ndeki borç krizi ve 2015’teki sığınmacı krizi döneminde liderlik eden Merkel, koronavirüs karşısında dayanışma çağrısında bulunuyor. Alman parlamentosunda yakın zamanda yaptığı bir konuşmada Merkel, “Pandemi nedeniyle AB ülkelerinin ekonomik beklentilerinin kaybolmasına izin vermemeliyiz” demişti.

“Güçlü Avrupa” vurgusu

“Birlikte. Avrupa’yı yine güçlü yapalım” sloganı ile görevi üstlenen Almanya’nın altı aylık dönem başkanlığı programına ilişkin açıklanan taslak metinde de “güçlü Avrupa” vurgusu öne çıkıyor. Metinde şu ifadelere yer veriliyor: “Almanya’nın dönem başkanlığı sırasında Avrupa’nın ekonomik gücünü, rekabet yeteneğini yeniden kazanması için tüm gücümüzle çalışacağız” ifadesi yer aldı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin ekonomik krizle karşı karşıya kalan AB’nin, Almanya’nın dönem başkanlığı sırasında 1 trilyon euroluk bütçe üzerinde anlaşma sağlaması öngörülüyor. Ayrıca koronavirüsten ekonomileri ağır hasar gören İtalya ve İspanya gibi ülkelere yardım için bir fon kurulması konusunun 17-18 Temmuz’da yapılacak zirvede ele alınması planlanıyor. Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mayıs ayında 500 milyar euroluk bir yardım fonu oluşturulmasını önermişti.

Almanya Başbakanı Angela MerkelAlmanya Başbakanı Angela Merkel

Birliğin koronavirüs sınavı

Almanya’nın dönem başkanlığı koronavirüs salgınının, AB içerisinde Birliğin geleceğine ilişkin tartışmaların yaşanmasına neden olduğu bir dönemde gerçekleşecek. Salgın, üye ülkelerin ulusal sınırları kapatmasına ve ulusal politikalarına öncelik vermesine neden olmuştu.

Düşünce kuruluşu DGAP’nin yöneticisi olan Daniela Schwarzer, ekonomi ve sağlık alanındaki krizlerin sosyal, siyasi gerginlik ve bölünmeleri tetikleyeceğine dikkat çekiyor. Schwarzer, ayrıca bundan sonra sağlanacak olan ekonomik iyileşmenin dijitalleşme, Avrupa projelerinde daha çevre dostu politikaların izlenmesi gibi temel değişikliklerin önünü açması gerektiğini belirtiyor.

Almanya ayrıca dönem başkanlığında AB’nin sağlık politikası alanında koordinasyonu artırarak Birliğin kendisini pandemilere karşı daha iyi korumasını istiyor. Küresel koronavirüs salgını, Avrupa Birliği’nde bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Brexit ve Çin mesaisi

Berlin’in dönem başkanlığı sırasında Brüksel’in gündemine gelecek bir diğer önemli başlık Brexit sonrası Birleşik Krallık ile ilişkileri olacak. Bu konuda görüşmelerin Avrupa Komisyonu tarafından yürütülmesi bekleniyor.

Merkel ve ekibinin ayrıca Pekin’le ilişkileri masaya getirmesi muhtemel. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Pazartesi günü yaptığı açıklamada AB-Çin arasında Eylül’de Leipzig’de yapılması planlanan ancak ertelenen zirvenin en kısa zamanda düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Maas ayrıca Almanya’nın dönem başkanlığında öne çıkan bir diğer konunun egemenlik olacağını söyledi. Maas, ilaç konusunda Çin ve Hindistan’a olan bağımlılık gibi stratejik alanlardaki bağımlılık başlığının Avrupa ülkeleri tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Birleşimiş Milletler Güvenlik KonseyiBirleşimiş Milletler Güvenlik Konseyi

BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığı

Almanya ayrıca Birleşik Milletler Güvenlik Konseyi’nin de dönem başkanlığını üstlenecek. Almanya bir ay boyunca Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürütecek. Libya, Yemen ve Suriye krizleri, Almanya’nın gündeminde yer alacak başlıca konuları oluşturuyor. Bunun yanı sıra İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhak planları da Güvenlik Konseyi’nin ele alacağı konular arasında bulunuyor. Almanya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki geçici üyeliği ise bu yıl sonunda sona erecek.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.