enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:49 Beyaz Saray’da düzenlenen Kafkasya zirvede, Aliyev ve Paşinyan üçlü mutabakata imza attı
07:56 Azerbaycanlı eğitimciler Üsküdar Üniversitesini ziyaret etti
07:47 Yağmur suyu hasadı’nın uygulaması ne durumda!
07:41 Radyo TV Yapımcısı yazar Uğur Canbolat’tan manevi yolculuklara rehber iki yeni kitap
07:36 Tokat Bölgesi’nin can damarları olan Yeşilırmak, Kelkit Nehri ve Almus Barajı’ndaki su miktarı ciddi anlamda düştü.
07:32 Türkiye’nin lider mühendislik ve teknoloji firmalarından MPG, IDEF 2025’te 8×8 kurtarıcı aracıyla katıldı
07:29 Malatya Büyükşehir Belediyesi, içme suyunun, tarımsal sulamada kullanılmaması konusunda vatandaşları uyardı…
07:21 Cübbeli Ahmet’ten Sahte Diploma Skandalına Sert Tepki: “Sistem Vahim Hâl Almış”
06:56 2025 Yılı YAŞ Kararları: TSK Neden Apolitik Olmalı? -I-
20:41 Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında, “Kuralsız Bağlantılar” Projesi sergisi, sanatseverlerle buluştu…
09:07 BTK,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sahte Kimlik
08:00 Devletin hızlı refleksi: Sahte e-İmza çetesi çökertildi
07:42 Afrika Boynuzu’nda Türkiye: Umudu yeşerten adımlar
06:53 YÖK’ten “sahte diploma” iddiasına suç duyurusu
05:18 Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında, “Medeniyetlerin Mirası” sergisi büyük ilgi görüyor…
04:37 FETÖ’nün gizli sorumlusu Hakan Kahraman, yurt dışına kaçma hazırlığındayken Manisa’da MİT’in düzenlediği operasyonla yakalandı…
03:14 DMM: ‘Sahte diploma’ soruşturmasındaki iddialar dezenformasyon ürünüdür
02:25 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Başbakanı Ousmane Sonko’nun huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı…
00:08 İletişim Başkanı Duran, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden spor spikeri Ümit Aktan için başsağlığı mesajı yayımladı.
00:00 Bakan Fidan Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Akdeniz Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Şilan Ateş, “Çalışan göçmenler çoğu zaman düşük ücretle kötü şartlar altında çalışıyor”

Akdeniz Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Şilan Ateş, “Çalışan göçmenler çoğu zaman düşük ücretle kötü şartlar altında çalışıyor”
03.07.2022
A+
A-

ANTALYA – TÜHA HABER / Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans 2. Sınıf Öğrencisi Şilan Ateş, ‘Türkiye’de Kamu-Özel Aktörler Arasında Göç Yönetişimi’ başlıklı çalışmasının sonuç bölümünde ise son zamanlarda kentlere yerleşen ve zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan Suriyeliler konusuna değiniyor.

29 Maddede Akdeniz Üniversitesi Kullanma Kılavuzu

Yüksek Lisans öğrencisi Şilan Ateş, ‘Türkiye’de Kamu-Özel Aktörler Arasında Göç Yönetişimi’ konusunu TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’ye değerlendirerek, son zamanlarda kentlere yerleşen ve zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin temizlik, güvenlik, altyapı, itfaiye gibi kamusal işlerle meşgul olan belediyeler için sorun teşkil ettiğini dile getirdi.

Şilan Ateş, Mali ve yasal düzenlemelerin eksikliğine rağmen özellikle zorunlu göçle gelen Suriyelilerin temel gereksinimlerini sağlayacak yardımları yapan belediyelerin sayısının ise azımsanmayacak derecede olduğuna dikkat çekti.

Ortacılıktan son ütücülüğe: Tekstilde çocuk işçiler! | soL haber

Kentlere dağılan göçmenlerin sorunlarının çözümünde devletin dolduramadığı boşlukları dolduran bir diğer aktörün de Sivil Toplum Kuruluşları olduğunu ifade eden Ateş, “toplumun yararını hedeflerler. Merkezi yönetimin ulaşamadığı yerlere ulaşabilir ya da sorunlara getirilen çözüm süreçlerini hızlandırabilmektedirler” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Şilan Ateş, ülkemize sığınan Suriyeliler için en etkin ve hızlı yardım yapan STK’ların başında MAZLUMDER ve İHH İnsani Yardım Vakfı birçok projeye imza attıklarının altını çizdi.

Göçmenlerin barınma merkezlerinde kalmak istememeleri ya da bu merkezlerin yetersiz kalması nedeniyle kentlere yerleşip birçok sorunla karşılaşmaları STK’lara olan ihtiyacı artırdığını söyleyen Şilan Ateş, “Nitekim son yıllarda STK sayısı da artmıştır. STK’larin halkla daha iyi iletişim kurduğu göz önüne alınırsa yerel yönetimler ve merkezi yönetimle yapılan iş birliği neticesinde etkili bir göç yönetişiminin olacağından söz etmek mümkün” olduğuna vurgu yaptı.

Ateş, STK’larla birlikte tüm aktörlerin iş birliğiyle etkili bir göç yönetişiminden bahsedilebileceğini, fakat STK’ların özellikle siyasi fikirleri benimseme ya da toplum gözünde yanlış bir imaj yaratma kaygısıyla merkezi yönetimle iş birliği yapmaktan kaçındığını dile getirdi.

Son dönemlerde toplumun ülkedeki yabancılara karşı tepkisinin de STK’larin çalışmalarını sekteye uğrattığını aktaran Yüksek Lisans öğrencisi Şilan Ateş, şöyle dedi:

“Merkezi yönetim STK’ların tecrübelerinden faydalanılarak etkin bir yönetişim olabilir fakat bu iş birliği siyasi çekinceler nedeniyle sağlanamaz.

Kentlere yerleşenler yüksek kira nedeniyle kalabalık bir şekilde yaşarlar ve sağlık başta olmak üzere psikolojik, yetersiz beslenme, salgın hastalık gibi sorunları da beraberinde getirir.

Mülteci işçiler; En ağır koşullarda en ucuza - Evrensel

Çalışan göçmenlerin çoğu zaman düşük ücretle kötü şartlar altında çalıştıkları görünen bir gerçektir.

Göçmen çalışanların haklarının korunması ve meslek edinme eğitimlerinin verilmesi belediyelerin, STK’ların ve merkezi yönetimin katkılarıyla sağlanabilir.

Kötü şartlarda çalışanların arasında çocuk işçilerin sayısı da azımsanmayacak derecededir. Göçmenlerin uyum sürecinin yönetilememesi, maddi sıkıntılar, sağlık gibi nedenlerle eğitimlerine devam edememeleri kayıp bir nesil ortaya çıkararak ilerde daha büyük sorunlara neden olabilmektedir.

Eğitimli nesillerin yetiştirilmesi hem uyum sürecine katkı sağlayacak hem de göçmen çocukların aidiyet duygularını geliştirerek toplum huzuruna katkı sağlayacaktır.”

Kaynak : Su Politikaları Derneği (SPD)

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.