enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:35 Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Gastronomi Festivali başladı…
10:30 Çin’de Gövde Gösterisi: Nükleer Güç Liderleri Bir Arada
07:47 CHP’nin İstanbul İl Kongresi’nin mahkeme kararıyla iptal edilmesi ve Çok Partili Sistem tartışmaları…
07:46 Sivas’ta tarımsal sulama amaçlı kullanılan barajlar, kuraklığa karşı korunuyor…
07:41 Ömer Çelik Kimdir, Aslen Nereli, Kaç Yaşında, Görevi, AK Parti Sözcüsü Kiminle Evli?
07:31 Turizmin başkenti Antalya’ya yılın 8 ayında hava yoluyla gelen yabancı turist sayısı belli oldu…
07:30 Sözde mizah dergisi Leman’ın Hz. Muhammed’e hakaret içeren yayınına ilişkin başlatılan soruşturmada iddianame hazırlandı
07:27 Ömer Çelik, “Cumhur İttifakı Terörsüz Türkiye konusunu yekpare şekilde sonuca ulaştırmaya kararlı”
07:23 Büyük Sivas TV’nin Gündem Futbol Programı Guinness’e aday olmalı
07:19 CHP’den disipline sevk kararı
06:31 SPD Başkan Yardımcısı Dr. Doğan: “GAP ile bölgenin ihracatı 13,5 milyar dolara çıktı ancak kalkınma tabana yaygınlaştırılamadı”…
22:36 İstanbul’da yapılacak CHP ilçe ve il kongreleri seçim çalışmaları tedbiren durduruldu
22:20 Moskova Crocus Expo hazır giyim fuarına 125 Türk firması katıldı
22:04 Moskova’da “Fidan” polemiği
21:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’yi ziyaret etti
12:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas Kongresi’nin 106. yılı dolayısıyla yayımladığı anlamlı mesaj: “Sivas Kongresi’nin ruhu bugün de yaşıyor”
10:46 CHP’de İstanbul düğümü! Şimdi ne olacak? Açıklamalar peş peşe geliyor…
07:57 Ömer Çelik: “Türkiye’nin savunma sanayisinin geldiği noktayı manşetlerinden indiremiyorlar”
07:54 Suriye’deki Son Gelişmeler, Terör Örgütlerinin Planları ve Türkiye’nin Güvenlik Perspektifi: Jeopolitik ve Teorik Bir Analiz
07:43 Afganistan’da yeni diplomasi masası: Çin’in koridor planı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’den, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörüne çağrı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’den, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörüne çağrı
04.10.2022
A+
A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörüne çağrıda bulundu.

Çelik, “Kendisinin doğru ya da yanlış gündeme aldığı bir sürü konu var, kendisinin Diyarbakır annelerini de bir Türkiye raportörü olarak gündemine almasını bekliyoruz. Her zaman için bu raporlardaki sağlıksızlığı, bu raporlardaki çifte standardı analiz ediyoruz, mukayese ediyoruz ve kendilerine hatırlatıyoruz. Ama hiçbir şekilde şimdiye kadar uluslararası kurumların Türkiye ile ilgili yazılan raporların hiçbirinin gündemine Diyarbakır annelerinin girmemiş olması, dünyanın en büyük çifte standartlarından, dünyanın en büyük ikiyüzlülüklerinden bir tanesidir” diye konuştu.

Çelik, Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhakıyla barış ve ateşkes umutlarının daha da uzak ve belirsiz bir zamana ötelendiğini ifade ederek, “Türkiye, Kırım’ın ilhakından bu yana, işgalinden bu yana ortaya koyduğu ilkeli tavrı sürdürmeye devam ediyor. Bu ilhak yaklaşımını da reddettiğimizi ifade ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna arasında barışın sağlanması için büyük bir performans ortaya koymaya devam ettiğini vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

Tabii ki aslında bu ilhak kararına kadar çok olumlu aşamalar geçilmişti. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi dünyanın bir açlık krizi ile karşı karşıya kalması karşısında tahıl koridorunun hayata geçmesiydi. Bu dünyayı bir açlık krizi ile karşı karşıya kalmaktan kurtaran çok büyük bir diplomatik hamleydi. Bu her iki tarafın da söylediği, Cumhurbaşkanımızın inisiyatif alması ile her iki tarafla yürüttüğü müzakereler neticesinde ortaya çıktı. Yine 200 savaş esirinin mübadelesi konusunda da Türkiye’nin ortaya koyduğu katkıyı, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu katkıyı herkes takdir ediyor. Bu da aslında diplomasisinin, çalışmasının birtakım aşamalar kaydetmesi bakımından, birtakım sonuçlar üretmesi bakımından son derece kıymetli ve önemli bir aşamaydı. Maalesef bu ilhak kararı ile birlikte bütün bu aşamaların kazanımları masada durmakla birlikte, barışla ilgili ateşkes ile ilgili durum biraz daha ötelenmiş duruyor.

Çelik, Türkiye’nin barışın ve ateşkesin sağlanması için ortaya koyduğu dışında ciddi bir diplomatik irade bulunmadığını belirterek, “Çeşitli kesimlerin ortaya koyduğu sözlerde ve davranışlarda savaşın devam etmesine, savaşın derinleşmesine dönük maalesef tehditlerin, karşılıklı restleşmelerin açığa çıktığını görüyoruz. Kuşkusuz ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliklerine her zaman söylediğimiz gibi ilkesel çerçevede sahip çıkıyoruz ve önem veriyoruz. İlhak konusundaki tutumumuz da ilkesel bir tutumdur, Kırım’ın ilhakından beri ortaya koyduğumuz tavır bellidir. Tüm bu çerçevelerde ise barış diplomasi masasının kurulmasına gayret etmek, sorunların çözümü için yegane adres olacaktır. Savaş hiçbir şey çözmez, savaş sadece acı, yıkım ve insanlar için büyük kayıplar meydana getirir” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin yürüttüğü barış diplomasisine destek verme konusunda geride kaldığını aktaran Çelik, “Bunu bir rekabete dönüştürmeleri, örneğin Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ‘İşte biz Fransa olarak Rusya’yla iş birliği diyaloğumuzu sürdüreceğiz, Rusya ile konuşan tek ülkenin Türkiye olmasını kimse istemez’ gibisinden, yani barış konusunu bile bir rekabet konusu haline getirmesi, diplomatik kapasite üretmeyi, diplomatik sonuç üretmeyi bile bir çıkar meselesi haline dönüştürmeye çalışması maalesef bütün bu süreç içerisinde yapılmış en talihsiz açıklamalardan bir tanesidir” değerlendirmesinde bulundu.

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.