enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:01 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:00 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:07 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:06 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Afganistan’da Bir Milyon Çocuk Ölebilir”

“Afganistan’da Bir Milyon Çocuk Ölebilir”
10.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yıllarca süren çatışmaların sonrasında Ağustos ayında yönetimin Taleban’a geçtiği Afganistan’da şiddetlenen ekonomik krizle birlikte yaklaşık 14 milyon kişi suya, gıdaya, temel sağlık malzemelerine erişemiyor. Ülkede çocukların genel durumuyla ilgili endişeler tırmanıyor.

Mustafa Kemal AtatürkAfganistan’da 5 yaşın altındaki çocukların yarısının akut yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği, yıl sonuna kadar bu yaş grubundaki yaklaşık 3,2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeden doğacak çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabileceği, gerekli önlem ve tedavileri sağlanmaması halinde bu çocukların en az bir milyonunun ölebileceğini belirtiliyor.

“Mevcut ekonomik krizin yükü aileler ve çocukların üzerine bindi”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Afganistan Temsilcisi Herve Ludovic De Lys ve Dünya Gıda Programı (WFP) Afganistan Temsilcisi Mary Ellen McGroarty, Herat, Kabil’e yaptıkları iki günlük ziyaretin ardından ülkedeki son durum hakkında bilgi verdi.

İki yetkili, ülke çapında kötü beslenme, yetersiz beslenme, güvenli gıdaya ulaşım sorunlarının giderek arttığını, suya, gıdaya ve temel sağlık hizmetlerine erişimi olmayan Afgan çocuklar ve ailelerinin üzerine yıllardır süren çatışmaların ve mevcut ekonomik krizin yükününün bindiğini belirttiler.

UNICEF ve WFP yetkilileri De Lys ve McGroarty, ülkede 18 aylık kızını emziremeyen bir anneyle konuştuklarını, akut yetersiz beslenme nedeniyle Herat hastanesinde tedavi edilen kızı için, “Evde yemeğimiz yok. Yiyecek almak için her şeyimizi satıyoruz. Hiçbir şey yemiyorum. Zayıfım ve çocuğuma süt veremiyorum” dediğinin altını çizdiler.

UNICEF Temsilcisi De Lys, “Daha fazla aile sofraya yemek koymakta zorlandıkça, annelerin ve çocuklarının beslenme sağlığı her geçen gün daha da kötüleşiyor. Çocukları giderek hastalanıyor aileler onlara ihtiyaç duydukları tedaviyi sağlayamıyor. Hızla yayılan kızamık salgını ve akut sulu ishal hastalıkları çocukların durumunu daha da zorlaştırıyor” diye konuştu.

“Uluslararası toplum haftalar önce taahhüt ettikleri fonları sağlamalı”

Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre, Afganistan’daki hanelerin yüzde 95’i yeterince yiyeceğe ulaşamıyor. Yetişkinler, çocuklarının besleyebilmek için daha az yiyor, öğünleri atlamak zorunda kalıyor. Dünya Gıda Programı Temsilcisi McGroarty, “Şimdi müdahale etmezsek ülkedeki yetersiz beslenme sorunu daha da ağırlaşacak. Uluslararası toplum haftalar önce taahhüt ettikleri fonları sağlamalı” dedi.

Birleşmiş Milletler kuruluşları UNICEF ve WFP aracılığıyla Afganistan’da hizmet veren 168 mobil sağlık ve beslenme ekibine ek olarak yüz mobil aracın daha ülkeye gönderileceği belirtildi.

Dünya Gıda Programı, 2021 yılının başından günümüze yaklaşık 400 bin hamile ve emziren kadın ile 5 yaş altında olan 790 bin çocuğa yetersiz beslenme, yetersiz beslenmenin önlenmesi ve tedavisi için toplamda 8,7 milyon kişiye gıda yardımı sağladığı, bu yardımların sadece geçtiğimiz Eylül ayında 4 milyona yakın kişiye ulaştırıldığı belirtildi.

UNICEF destekli hizmetler aracılığıyla şiddetli akut beslenme bozukluğu olan 210 binden fazla çocuğa tedavi sağlandığı, son sekiz hafta içinde 42 binden fazla çocuk için gıda, 5 bin 200 çocuk için süt ulaştırıldığı kaydedildi.

HABER : Can KAMİLOĞLU & New York

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.