enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Rusya’ya Ukrayna tehdidi

AB’den Rusya’ya Ukrayna tehdidi
18.12.2021
A+
A-

BRÜKSEL-TÜHA HABER / Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesinde Rusya, Ukrayna’ya yönelik olası askeri operasyonlara karşı uyarıldı. AB, böyle bir adımın kapsamlı sonuçları ve ağır bedelleri olacağı tehdidinde bulundu.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitBrüksel’de düzenlenen yılın son Avrupa Birliği (AB) hükümet ve devlet başkanları zirvesinde Rusya, Ukrayna’ya yönelik olası bir yeni askeri gerilime karşı sert bir dille uyarıldı.

Böyle bir adımın kapsamlı sonuçları ve ağır bir bedeli olacağı belirtilen zirvenin sonuç bildirgesinde, AB’nin Ukrayna ile tam dayanışma içinde olduğuna vurgu yapıldı.

Zirvenin bitiminde açıklanan sonuç bildirgesinde, Rusya’nın Ukrayna sınırına konuşlandırdığı askeri birlikler ve saldırgan dille tırmandırdığı gerilimi derhal azaltması gerektiği uyarısı yapıldı. “İlave her askeri gerilimin kapsamlı sonuçları ve ağır bir bedeli olacaktır” denilen açıklamada, Rusya’ya karşı alınacak önlemlerin neler olacağına ortaklarla müzakere edilerek karar verileceği ifade edildi.

Zirveye ilk kez başbakan sıfatıyla katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz da 14 saatlik zirve maratonu sonrasında yaptığı açıklamada, Avrupa’nın sınırlarının değişmemesinin AB için en önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Scholz, “Sınırları ihlal edenler buna karşı bir tepkiyi hesaba katsın” ifadelerini kullandı.

BdTD Ukraine | Mutterland Statue in Kiew

Hangi yaptırımlar muhtemel?

Zirveye katılan diplomatlara dayandırılan bilgilere göre AB’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın oligarklar ile Rus kamu şirketlerine yönelik yaptırım olasılıkları üzerinde duruluyor. Ayrıca Rusya’nın uluslararası ödeme sistemi Swift’ten çıkarılması veya Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak boru hattı Kuzey Akımı 2’nin açılışının durdurulması gibi ihtimallerden de söz ediliyor.

Ancak AB’nin lokomotif ülkesi Almanya, Kuzey Akımı 2’nin Ukrayna krizinin giderilmesiyle ilişkilendirilmesine karşı çıkıyor.

Rusya'nın Ukrayna sınırına onbinlerce asker yığdığı yönündeki bilgiler endişeye neden oluyor.
Rusya’nın Ukrayna sınırına onbinlerce asker yığdığı yönündeki bilgiler endişeye neden oluyor.

NATO’dan da açıklama

AB’nin sonuç bildirgesinde “ortaklar” olarak işaret ettiği NATO da zirve bitiminde benzer bir açıklama yaptı. Açıklamada NATO üyelerinin “mesnetsiz, temelsiz ve haksız gerekçelerle Ukrayna sınırında meydana gelen askeri hareketlilikten derin endişe duyduğu” ifadesi yer aldı.

Söz konusu gelişmenin NATO’daki olası etkilerinin incelendiği, güvenlik politikaları açısından olumsuz sonuçlar yaratacağı sonucuna varılması halinde NATO’nun kararlı biçimde tepki göstereceği belirtildi. Açıklamada, gerekmesi halinde mevcut tüm personel ve imkanların güçlendirilmesine gidilebileceği de vurgulandı.

Son haftalarda NATO verileri ve ABD kaynaklı olduğu kaydedilen haberlerde, Rusya’nın Ukrayna sınırına on binlerce askeri güç konuşlandırdığı yönünde bilgiler dikkat çekiyor. Rusya’nın bazı bölgelere asker gönderip gönderip geri çektiği ve hedef şaşırtarak belirsizlik yaratmaya çalıştığı belirtiliyor.

EK Kaynaklar *dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.