enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Gençlik Strateji ve İstişare Kampı Kapanış Programı’nda konuştu.
08:03 Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) bazı yeni kurulan mahkemelerin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin kararları, Resmi Gazete’de
07:58 Afrika kıtasının en ka­labalık ülkesi Nijer­ya’dan Türk iş insan­larına yatırım daveti geldi…
07:52 Almanya’da yapılan bir anket, halkın yarısından fazlasının ülkenin Filistin’i şimdi devlet olarak tanımasından yana olduğunu ortaya koydu.
07:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Roman vatandaşların hak arama farkındalığına yönelik çalıştayda konuştu
07:09 Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri hesaplara aktarıldı
07:04 Dünyanın lanetlediği Soykırımcı, siyonist, katil İsrail durdurulmalıdır!
06:54 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Açıladı: İzmir Çeşme’nin Su Hasreti Bitiyor!
06:44 CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun siyasi geleceği hakkında kulislerde konuşulan iddialar gündemi hareketlendirdi.
03:32 Cevdet Yılmaz: Ana muhalefet, parti içi kavgalarını siyasetin geneline yansıtıyor
03:23 Bakan Kurum: Sındırgı’daki 615 bağımsız bölüm ağır hasarlı veya yıkık
03:12 Burhanettin Duran: Özgür Özel’in sözleri siyasi nezaket açısından asla kabul edilemez
01:56 CHP Gençlik Kolları Genel Sekreteri Deniz Bozkurt: CHP Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı ve yönetimi görevden alındı…
01:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesi ile soruşturma başlatıldığını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç duyurdu.
01:13 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan Başkent Ankara’da Sportif faaliyetler!
07:49 Ümmet, mezhep ve rejim üçgeninde İran’ın bölgesel hedefleri -II-
07:48 T.C. Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, “Tunus, Türk firmaları açısından önemli bir ihraç pazarı olarak değerlendirilmektedir”
07:43 Balıkesir Sındırgı’da meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki deprem ve yaralılar…
07:41 Avrupa’nın yeniden silahlanma programı çerçevesinde Yunanistan!
07:40 Yazar Halis ÖZDEMİR: İslam medeniyetinin en önemli şahsiyetlerinden Hoca Ahmet Yesevi’nin yurdu Şimkent
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de bugün 3 eyalette kürtaj yasakları yürürlüğe giriyor

ABD’de bugün 3 eyalette kürtaj yasakları yürürlüğe giriyor
25.08.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

WASHİNGTON – TÜHA HABER / ABD Yüksek Mahkemesinin ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan “Roe-Wade kararı”nı haziranda iptal etmesinden sonra yarın Oklahoma, Tennessee ve Texas’ta kürtajı yasaklayan yeni yasalar yürürlüğe girecek.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Ülkedeki siyasi yelpazede en tartışmalı konularından biri olan kürtaj yasağı, 8 Kasım’da yapılacak ara seçimler öncesinde gündemde tartışılmaya devam ediyor.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararından 2 ay sonra etkili hale gelen kürtaj yasağı, yarın Oklahoma, Tennessee ve Texas’ta daha katı şekilde uygulanmaya başlayacak.

Roe-Wade kararının iptalinden önce kürtajın anne sağlığı ve tecavüz dışında zaten yasaklandığı Texas’ta yarın uygulamaya girecek yeni yasa, kürtaj yapan doktorlara ömür boyu hapis ve en az 100 bin dolar para cezası gibi ağır maddeler içeriyor.

Kuzey Dakota ve Idaho’nın da bu hafta sonuçlanması beklenen yargı kararlarına bağlı olarak yarın veya cuma günü daha kısıtlayıcı kürtaj yasalarını uygulamaya koyabileceği kaydediliyor.

Roe-Wade kararının iptalinden sonra kürtaj yasağı konusunda ilk yeni yasayı geçiren Indiana eyaletinde 15 Eylül’de, Arizona’da da 24 Eylül’de ilgili yeni yasalar yürürlüğe girecek.

Tetikleyici yasaklar

Oklahoma’daki mevzuat hariç, diğer 4 eyaletteki yasalar, “tetikleyici yasak” şeklinde değerlendiriliyor. Geçmişte kürtajı yasaklamak için çıkarılmış ancak Yüksek Mahkemede 1973 yılında alınan Roe-Wade kararından dolayı tam hayata geçirilemeyen bu yasalar, kararın iptalinden dolayı uygulamaya konuluyor.

Tetikleyici yasakların birçoğunun yürürlüğe girmesi için, Yüksek Mahkemenin kararının üzerinden, her eyaletin kendi yasalarına bağlı olarak 1-2 ay civarında bir sürenin geçmesi gerekiyor.

ABD’de 26 eyaletin tetikleyici yasaklardan etkilenebileceği kaydedilirken, bunlardan Arkansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri ve Güney Dakota’da kürtajı yasaklayan yasalar şu ana kadar yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Yeni kürtaj yasaları ağır cezalar öngörüyor

Cumhuriyetçilerin hakim olduğu Texas ve Tennessee’de kürtaj yasağı 2019’da eyalet meclislerinden geçmiş, ciddi sağlık sorunları dışında döllenmeden sonraki tüm kürtaj prosedürü yasaklanmıştı.

Idaho’da da 2020’de kabul edilen ve 5 yıla kadar hapis cezası öngören kürtaj yasağının, Adalet Bakanlığının itirazı üzerine 22 Ağustos’ta görülen davadan sonra, bugün bölge yargıcı tarafından ilgili yasanın engellenmesi veya yarın yürürlüğe girme kararının verilmesi bekleniyor.

Kuzey Dakota’daki kürtaj yasağının, kürtaj taraftarlarının açtığı dava çerçevesinde iddiaları geçen hafta dinleyen bir eyalet mahkemesi yargıcının kararına bağlı olarak cuma günü yürürlüğe girebileceği kaydediliyor.

Utah ve Wyoming eyaletlerindeki tetikleyici yasaklar ise kürtaj taraftarlarının açtığı davalar sonucu yerel mahkemeler tarafından geçici olarak engellenmiş durumda.

Sadece Oklahoma’da geçen yıl kabul edilen kürtaj yasağı, halihazırda yürürlükte olan bir yasanın yerini aldığı için Yüksek Mahkemenin Roe-Wade kararına bağlı tetikleyici bir yasa olarak değerlendirilmiyor. Bu eyaletteki kürtaj yasağı, ihlali halinde 10 yıla kadar hapis ve 100 bin dolar para cezası öngörüyor.

Kürtaj karşıtı bir savunuculuk grubu olan Ulusal Yaşam Hakkı Komisyonu, yaptığı yazılı açıklamada, yeni kürtaj yasalarının “binlerce çocuğun hayatını kurtaracağını”, öte yandan da “annenin hayatını ve sağlığını korumak için kürtaja izin vermeye devam edeceğini” belirtti.

Haziranda kürtaj hakkını anayasal garanti altına alan karar iptal olmuştu

ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran’da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli “Roe-Wade kararı”nı 9 yargıçtan 6’sinin oyuyla iptal etmişti.

Kararla kürtaj, anayasal bir hak olmaktan çıkarken, bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Ağustos 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.