enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:42 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
00:34 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:31 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:31 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:29 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:22 Bakan Fidan, “İsrailler tarafından gerçekleştirilen ateşkes ihlalleri gerçekten tarif edilemez düzeyde”…
00:19 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
00:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “İsrailliler için işkence bir intikam eylemi”
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Dışişleri, FKÖ ve Filistin yönetimi üyelerinin vizelerinin iptal edildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri, FKÖ ve Filistin yönetimi üyelerinin vizelerinin iptal edildiğini açıkladı.
04.09.2025
A+
A-

* ABD Dışişleri, FKÖ ve Filistin yönetimi üyelerinin vizelerinin iptal edildiğini açıkladı.

* İşte detayları!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

WASHINGTON, 04 EYLÜL 2025 – ABD Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu öncesinde FKÖ ve Filistin Yönetimi üyelerine vize vermeyi reddettiğini açıkladı.

ABD’nin Filistin Yöneticilerine Vize Reddi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylül ayında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı öncesinde Filistin Kurtuluş Örgütü ( FKÖ) ve Filistin Yönetimi üyelerine vize vermeyi reddetmeye ve iptal etmeye başladığını açıkladı. Bu karar, İsrail’in Gazze’ye yönelik şiddetli bombalama saldırılarının ardından Fransa’nın Filistin devletini tanıma çabalarına öncülük ettiği bir dönemde geldi.

Vize Kısıtlamalarının Kapsamı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da kısıtlamalardan etkilenen isimler arasında yer alıyor. Abbas, New York’a giderek BM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapmayı planlıyordu. Abbas’ın ofisi, vize kararı karşısında şaşkınlığını ifade ederek bu kararın BM “merkez anlaşmasını” ihlal ettiğini savundu.

BM Anlaşmaları ve ABD’nin Tutumu

New York’ta BM’ye ev sahipliği yapan ABD’nin, genel kurul için dünya örgütüne gidecek yetkililere vize vermemesi gerekiyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı, Filistin misyonunun katılımına izin vererek anlaşmaya uyduğunu belirtti.

ABD yönetimi, “FKÖ ve Filistin Yönetimi’ni taahhütlerine uymadıkları ve barış umutlarını baltaladıkları için hesap vermeye zorlamanın ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda olduğu” konusunda net olduklarını ifade etti.

Uluslararası Tepkiler ve Diplomatik Gelişmeler

BM sözcüsü Stéphane Dujarric, Filistinliler de dahil olmak üzere tüm devletlerin ve gözlemcilerin genel kurulun başlamasından bir gün önce planlanan zirvede temsil edilmesinin “önemli” olduğunu vurguladı.

Dujarric, “Umuyoruz ki bu sorun çözülecektir” dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar ise X üzerinden yaptığı paylaşımda Trump yönetimine “bu cesur adım ve İsrail’in yanında bir kez daha durduğu için” teşekkür etti.

Tarihsel Bağlam ve Önceki Benzer Olaylar

FKÖ, 1964’te Filistinli fraksiyonlar için bir çatı örgütü olarak kuruldu ve on yıl sonra Filistin halkının tek siyasi temsilcisi olarak tanındı. Filistin Yönetimi ise yaklaşık 20 yıl sonra, Filistin devleti için kurumsal bir çerçeve sağlayacak geçici bir organ olarak oluşturuldu. Her yıl aktivistler, genellikle ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle karşı çıktıkları ülkelerin liderlerine vize verilmemesi için ABD’ye baskı yapıyor, ancak başvuruları neredeyse her zaman reddediliyor.

Bölgesel ve Küresel Etkiler

Avustralya, Kanada, İngiltere ve Fransa, belirli koşullar karşılanırsa önümüzdeki ay BM Genel Kurulu’nda Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı. Bu hamle İsrail’i öfkelendirdi. İsrail hükümeti, Filistin Yönetimi’nin Gazze’de herhangi bir rolünü reddetti ve tanımanın “Hamas’ın canavarca terörünü ödüllendirdiğini” savundu. Arap güçleri, İngiltere, Avrupa ülkeleri ve diğerleri, çatışma sona erdirilebilirse Filistin Yönetimi’nin Gazze yönetiminde merkezi bir rol üstlenmesini istiyor, ancak reforma ihtiyaç duyduğu konusunda hemfikirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.