enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
23:08 Bakan Yerlikaya: “Türkiye Yüzyılı’nda ne FETÖ’ye ne de herhangi bir terör örgütüne asla geçit yoktur, olmayacaktır”
22:59 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
22:49 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
19:32 LGS tercih süreci başladı
09:54 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:22 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:06 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:58 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:44 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
08:07 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
07:37 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
07:23 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
07:19 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
07:09 Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis’te kurulacak komisyonu
07:07 Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan Demokrasi ve Milli Birlik Vurgusu
00:29 FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti
23:01 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
08:56 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kazakistan neden karıştı?

Kazakistan neden karıştı?
11.01.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / STAR Gazetesi yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, ‘Kazakistan neden karıştı?’ başlıklı köşe yazısında, uzun zamandır ülke içerisinden haklı eleştiri sesleri duyulduğunu, halkın uzun yıllar Nazarbayev ve ekibinin seçimlere müdahalesinden, yolsuzluktan yorgun olduğuna dikkat çekiyor.

Sevil Nuriyeva İsmayilov: İran'a dair önemli notSevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Zaten Nazarbayev’in görevden çekilmesi bir nevi itirazların sokak hareketliliğine dönüşmemesi için onarma girişimi idi. Çekildi ama devleti yönetmeye devam etti. Yerine gelen Tokayev, Rusya eksenli siyasetçi. Ve Rusya ile anlaşılarak göreve getirildi” diyor.

Ofşor hesapların acil kaynaklardan ayyuka çıkması haliyle Kazakistan yönetimini de zora sokmaya başladığını ifade eden Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Tabii bu arada Kazakistan dış bağlantılı STK’ları bol olan ülke. Hiç zorluk görmeden faaliyet gösterirler. FETÖ’nün de finans kaynaklarının en derini bu ülkede. Nazarbayev uyarılara rağmen FETÖ’ye rest çekmedi. Buraya kadarı genel durum” olduğuna dikkat çekiyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, son dönemde ise Kazakistan’ın karışacağının beklenildiğini, çünkü itirazların dozunun çoğaldığını ve haklı olarak itirazların olduğunu, tabii ki bu durumun ABD’nin ve Rusya’nın arasındaki gerilimden bağımsız okumamalı gerektiğini dile getiriyor.

“ABD, orta vadede bu doğal itirazları genel ayaklanmalara dönüştürme peşindeydi” diyen Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “İlginç gelen şudur, ABD Aralık 16’da Kazakistan’da karışıklık olacağını ve bunun da fiyat artışı ile bağlantılı durum olduğunu ifade ediyor. Buna rağmen Kazakistan yönetimi 1 Ocak’ta uygulamayı geri çekmiyor” diyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, itirazların olduğu gün ise haklı itirazların yağmalama yöntemine dönüştüğünü ve kısa zaman içinde bu durum ile baş edemeyeceğini dile getiren Kazak Başkanı Tokayev’in Rusya ve başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün, barış gücünü yardıma çağırdığını, saatler sonra üye ülkelerin parça parça soluğu Kazakistan’da aldığını belirtiyor.

“Yağmalama ve elinde coplarla dükkanlara saldırılar, işin farklı boyutu. Organize iş! Peki, kimin organizesi?”  diyen Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Rusya medyasının “terör grupları” olarak tanımladığı sokak yağmacılarına kullandığı dil, aynen Tokayev’in kullandığı dil olarak karşımıza çıkıyor” diyor.

Kazakistan'daki protestolarla ilgili çarpıcı açıklama: Türk Devletleri Teşkilatı | Haberler > DÜNYA

“Şimdiki tabloda akla şu geliyor” diyen Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, şunları aktarıyor:

“ABD’nin orta vadede planladığı Kazakistan üzerinden ayaklanma senaryosunu, Rusya öne çekerek kendi operasyonu ile hem kendini hem de Kazakistan’daki mevcut yönetimi korumaya mı aldı?

ABD devreye girmeden, devreye girme yöntemini Kırgızistan örneğinde de göstermiştir, Rusya!

Konunun başka tarafı da vardır. Rusya, “işgalci” olarak gözükmeyen olarak istiyor. O nedenle internet, medya yurtdışına kapatıldı ve Kazak kolluk güçlerine itirazcılar, onların tabiriyle teröristler yok edilmeye başlandı.

Son Dakika Kazakistan'da Cumhurbaşkanının isteği sonrası Rus askerleri ülkeye girdi - Son Dakika Dünya

Yani kendisi tek kurşun atmadı ve kurşun atma işini Kazak güçlerine yaptırdı mı?

Sovyet dönemindeki hatayı düzeltme çabası olarak da okunabilir bu durum”.

Soykırım ve askeri müdahale imajını kendisi üstüne almak istemediği için yanına, örgüte üye ülkelerin askerlerini de aldığına dikkat çeken Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, Birçoklarının Türk Devletler Birliği teşkilatına yönelik adım olarak okuduğu son durumun, daha ziyade ABD-Rusya geriliminin parçası olarak karşımıza çıktığını açıklıyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Ukrayna üzerinden Biden’la görüşmeye giderken, masada daha derin başka sorunun olması, hangi sonuçlar için hedeflediğini tabloyu netleştirip, aktörlerin hepsi sahneye çıkınca anlaşılacak sanırım” diye kaydediyor.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.