enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:12 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:09 Bakan Göktaş, “Türkiye’nin sosyal yapısını daha dirençli bir hale getireceğiz.”
00:08 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:04 Adalet Bakanı Tunç, “Adaleti, herkese hak ettiğini vermek”
00:03 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:03 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
12:09 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
00:01 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Türkiye’ye yaptırım ihtimalinden uzaklaştı

AB Türkiye’ye yaptırım ihtimalinden uzaklaştı
24.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / AB’nin Atina’yla istikşafi görüşmelere başlamaya hazırlanan Ankara’ya yaptırım uygulama seçeneğinden uzaklaştığı bildirildi. Bir AB diplomatı, “Diyalog yaptırım tehdidine ihtiyacı azalttı” dedi. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın ( )’ye dayandırdığı habere göre, Türkiye’nin deniz yetki alanları konusunda Yunanistan’la istikşafi görüşmelere başlamayı kabul etmesi, Avrupa Birliği’nin (AB) Ankara’ya Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulama ihtimalini düşürdü.

Reuters’a konuşan üst düzey AB diplomatları ve yetkilileri, Avrupa Birliği’nin bu gelişmenin ardından Ankara’ya yaptırım uygulama tehdidini sürdürmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi.

Bir AB diplomatı, “Diyalog yaptırım tehdidine ihtiyacı azalttı. Bu yüzden şu an 27 üye arasında böyle bir adım için konsensüs yok” ifadesini kullandı.

Ajans, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i Antalya Limanı’na çekmesinin de tansiyonun düşmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Bir başka AB diplomatı ise Brüksel’de 24-25 Eylül’de yapılması planlanan ve Türkiye’ye odaklanılması beklenen AB Liderler Zirvesi’nin ertelenmesinin de daha fazla zaman kazanılmasını sağlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz krizindeki bu olumlu gelişme, AB’nin Belarus konusundaki tavrını ise daha büyük bir belirsizliğe itti. Yunanistan tarafından desteklenen Kıbrıs Cumhuriyeti, Brüksel Ankara’ya karşı daha sert bir duruş sergileyene dek Belarus’a yönelik AB yaptırımlarını bloke ediyor. AB yaptırımları için 27 üye ülkenin de desteği gerekiyor.

“Türkler zekice bir oyun oynuyor”

Kıbrıslı Rum bir diplomat, Reuters’a yaptığı açıklamada “Korkarım, bu şekilde giderse Belarus konusunda ısrar etmek zorunda kalacağız. Elimizdeki tek silah o” diyerek AB’nin kendilerine başka bir diplomatik yol bırakmadığını belirtti.

Söz konusu diplomat, “Türkler zekice bir oyun oynuyor. Yunanistan’la yakınlaşarak bizim diğer ülkelerle aramızı açmaya çalışıyorlar” dedi. Kıbrıslı Rum diplomat, “Biz kenara itilmiş gibi görünüyoruz” diye ekledi.

Erdoğan: Yunanistan fırsatı heba etmemeli

Doğu Akdeniz krizi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasındaki video konferans görüşmesinde de ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede, “Doğu Akdeniz meselesinin temelinde Yunanistan ve Rum kesiminin maksimalist iddiaları ile Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin haklarının yok sayılmak istendiğine” işaret etti.

Sorunların çözümü için başından beri diyalogdan yana olan Türkiye’nin Yunanistan ile istikşafi görüşmelere hazır olduğunu aktaran Erdoğan, “diplomasiye tanınan fırsatın, Yunanistan tarafından daha önce olduğu gibi yine heba edilmemesi temennisinde” bulundu.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Türkiye-AB arasında 18 Mart Mutabakatı’nın yenilenmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin sağlanması yönünde atılacak adımların, ilişkilerin ilerletilmesine sağlam bir zemin sunacağını ifade etti.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.