enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:17 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:03 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:57 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:36 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
17:31 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:02 Kocaeli Organizasyonuna yeni bir soluk!
10:09 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:51 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:39 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:29 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
09:20 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
09:19 6 kıtaya karavan satıyor
09:17 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
08:29 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

A Yangın Güvenlik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mühendis Ekmekçioğlu, “Bolu faciasında ‘kök neden analizi’ yapılmalı”

A Yangın Güvenlik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mühendis  Ekmekçioğlu, “Bolu faciasında ‘kök neden analizi’ yapılmalı”
27.01.2025
A+
A-

* A Yangın Güvenlik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mühendis Rafet Ekmekçioğlu, büyük faciaların ve doğal afetlerin ardında yatan gerçek sorunların tespit edilmediği taktirde realiteden uzaklaşılmaya başlanacağını ifade etti.

* Detayı haberimizde.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency  

A Yangın ve Türkiye Teknolojiyle Büyüyor - EKMAS Group

A Yangın Güvenlik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mühendis Rafet Ekmekçioğlu, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın sonrası, Bolu’daki otel yangınını değerlendirdi.

Rafet Ekmekçioğlu, en kritik unsurun yangının duman ve ısı aşamasında algılanarak aleve dönüşmeden söndürülmesi olduğuna dikkat çekti ve “Kök neden analizi yaparak facianın gerçek nedenini bulmalıyız. Bunu da ancak soruna tam odaklanarak başarabiliriz” dedi.

Kartalkaya otel yangını neden ve nasıl çıktı? Bolu Kartalkaya'da yanan otel  ile ilgili son gelişmeler | TGRT Haber

“Gerçek sorunu bulmaya çalışmalıyız”

Büyük faciaların ve doğal afetlerin ardında yatan gerçek sorunların tespit edilmediği taktirde realiteden uzaklaşılmaya başlanacağını vurgulayan Ekmekçioğlu, “Mühendislikteki kök neden analizi, gerçek sorunu bulana kadar kendimize ‘neden’ sorusunu sormaktan ve her seferinde doğru yanıtı vererek adım adım ilerlemekten geçer. Gerçek sorunu bulursak önlemlerimizi alır, yangın, deprem, maden faciası gibi ülkemizi yasa boğan olayları kökten çözüme kavuşturabiliriz. Diğer şekilde felaketlerle yaşamaya devam ederiz” diye konuştu.

“Doğru sistemde otel ahşap bile olsa yanmaz”

Ekmekçioğlu, “Dünyada yanmayan malzeme yok. Çelik de kritik sıcaklıkta taşıyıcılığını, çok yüksek sıcaklıklarda ise mekanik özelliğini kaybeder’ diyerek ‘Enerji ve insanın bulunduğu her yerde yangın olabilir. Bazen yangınların oluşumunu engellemek de mümkün olmayabilir; ancak erken algılama ve söndürme teknolojileri ile etkili bir şekilde kontrol altına almak mümkün. Burada en kritik unsur; yangının duman ve ısı aşamasında algılanarak aleve dönüşmeden söndürülmesi. Doğru sistem, otel ahşap bile olsa yanmasına izin vermez” dedi.

Kartalkaya Kayak Merkezi yangınında 9 kişi gözaltına alındı

“Otel yangını afet değil facia”

Otel yangınının afet değil bir facia olduğuna dikkat çeken Ekmekçioğlu, “Türkiye’de yangın korunum sistemleri teknoloji ve altyapısında dünyada ön sıralarda yer alan sanayi şirketlerine sahip. Örneğin biz, A Yangın olarak dünyanın en büyük yangın korunum sitemleri üreticileri arasında yer alıyoruz. Birçok Türk şirketi de ürettiği inovatif çözümlerle global ölçekte rekabet edecek güce sahip. Yani; ülke olarak bu faciayı önleyebilecek teknolojik yeterlilik ve altyapıya sahip bir ülkeyiz. Yasal mevzuatımız da yangın korunum ve önleme konusunda yeterli. O zaman geriye sadece insan faktörü, dolayısıyla etik, ahlak ve sorumluluk duygusu kalıyor. Yasaya ve teknolojiye uygun olarak işletmeler önlemlerini alıyor mu, alınan önlemler denetlenip ruhsatlanıyor mu, bu denetimler yeni yasal düzenlemeler ile yeniden uygunluk denetimine tabi tutuluyor mu, çapraz denetimler yapılıyor mu, iş yeri sahipleri ve denetçiler, etik ve ahlak değerlere uyuyor ve sorumluluk duygusuna sahip mi? İşte bu soruların yanıtları, bizi gerçek soruna, gerçek çözüme ve dolayısıyla gerçek sorumluya götürecektir” yorumunu yaptı.

Yangın Söndürme Sistemleri - Atasayar Teknoloji A.Ş.

“Yangın sistemlerinin entegrasyonu önemli”

Teknoloji kadar eğitimin önemine de dikkat çeken Ekmekçioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Otel, konut ve endüstriyel tesislerde, yaşam ve çalışma alanlarının yangın risklerine göre yangın senaryoları oluşturulmalı. Çıkabilecek yangınlara nerede ve nasıl müdahale edileceği ile tahliye süreçleri, eğitim ve tatbikatlarla belirlenmeli. Bu noktada, sanal gerçeklik (VR) ve simülasyon teknolojileri, çalışanların gerçekçi senaryolarla yangın durumlarına hazırlıklı hale gelmesini sağlar. Yangın güvenliği eğitimleri, çalışanların yangın anında nasıl hareket edeceklerini ve güvenli tahliye yöntemlerini öğrenmelerine yardımcı olur. Simülasyonlar, bu eğitimlerin etkisini artırarak, katılımcıların kriz anlarındaki tepkilerini geliştirmesine olanak tanır. Ancak ne üzücü ki bugün birçok kurumda ve işletmede bu eğitimler göz ardı edilir, koridordaki yangın dolabının nasıl kullanacağını kimse bilmez. Sonuç olarak; ülke olarak, yangın güvenliği teknolojilerine daha fazla özen göstermeliyiz. Gelişen teknolojiler, yangınların önlenmesi ve etkili bir şekilde söndürülmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Bu sistemlerin entegrasyonu ve etkin kullanımı hem yaşam alanlarımızı hem de iş yerlerimizi koruma konusunda büyük bir katkı sağlayacaktır. Yangın güvenliği, sadece bir önlem değil, aynı zamanda toplumun genel güvenliğini artıran bir sorumluluk.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.