enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

7 bin 500 yıllık Anavarza Antik Kenti depremi az hasarla atlattı

7 bin 500 yıllık Anavarza Antik Kenti depremi az hasarla atlattı
27.02.2023
A+
A-

Adana’nın Kozan ilçesinde 7 bin 500 yıllık geçmişin izlerini taşıyan Anavarza Antik Kenti Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremi hafif hasar ile atlattı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, İHA’ kaynaklı haberine göre, Zafer Takı Kapısın da bazı noktalarında çatlaklar oluşan antik kentte kale surları ve tarihi yapılar 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ve artçı sarsıntılarında yıkılmadı.

Dilekkaya Mahallesinde yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları ile bilinen 7 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan Anavarza Antik Kenti dünyanın en yıkıcı depreminde dimdik ayakta kaldı.

7 bin 500 yıllık Anavarza Antik Kenti depremi az hasarla atlattı

 

Adana’da 11 binanın yıkıldığı ve onlarca binanın hasar aldığı depremde Zafer Takı Kapısında hafif çatlaklar ile depremi atlatan antik kent dünyanın ilk çift şeritli yolunun yanı sıra görkemli kapısı ve surlarıyla öne çıkıyor.

Yaklaşık 7 bin 500 yıllık geçmişe sahip Anavarza Antik Kenti’nde bu yıl hamam saray kompleksinin izlerine rastlanmış kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılmıştı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, tarihte `Yenilmez Şehir` adıyla tanınan antik kentte Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Adana Valiliği gözetiminde kazı çalışmaları yapılıyor.

 

7 bin 500 yıllık Anavarza Antik Kenti depremi az hasarla atlattı

 

Antik kentte İki kubbeli tuğlalı hamam, palestraya ait sütunlar, sütun kaideleri, başlıklar, dükkanlar gibi birçok bölüm kazı çalışması ile gün yüzüne çıkarılarak kamuoyuna kazı başkanı tarafından aktarılmıştı.

Depremin ardından bölgede Anavarza Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen ve kazıda görevli arkeologlar tarafından hasar tespiti için incelemeler sürerken antik kentin geçmiş yıllarda bir çok yıkıcı depremde yaşadığı bu depremi hafif hasar ile atlattığını söyledi.

 

7 bin 500 yıllık Anavarza Antik Kenti depremi az hasarla atlattı

 

Anavarza antik kenti bölgesinde yaşayan Ziya Şimşek, 3 kuşaktır bölgede yaşadıklarını söyleyerek şunları söyledi:

“Biz yıllardır burada yaşamaktayız. Bugüne kadar bildiğim burası 3. kez büyük deprem yaşıyoruz. Daha önce 3 kez yıkımlar oldu. Ama bu depremde hafif hasar aldı. Bu binaların bu kadar dayanıklı olması harçları ayrı bir şey bence. Şimdiki çimentolar gibi un gibi elenmiyor. Bu yapı binlerce yıllık ve bu depremde sapasağlam kaldı.”

Bazı bölümlerinde deprem nedeni ile oluşan çatlakların restorasyon ekibi tarafından tarihi yapı zarar görmeden onarılacağı öğrenildi.

Etiketler: Adana Tarihi Eser
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.