enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Depremin en zorlu 33 saati

Depremin en zorlu 33 saati
27.02.2023
A+
A-

Deprem felaketinin ilk anlarında hareket emri verilen pilotlar kar, tipi ve sis nedeniyle helikopterleri havalandıramayınca, birlik komutanının sesi duyuldu; Savaştayız, gerekirse ölüme gideceğiz ama gideceğiz.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, Hürriyet’ kaynaklı haberine göre, 6 Şubat günü saatler 04.17’yi gösterdiğinde, Türkiye büyük bir felaketle uyandı. Kahramanmaraş merkezli depremden hemen sonra Jandarma Genel Komutanlığı Havacılık Başkanlığı’nda alarm verildi. Ankara, Aydın, Diyarbakır ve Van’daki helikopter pilotlarına “Deprem bölgesine gidin” talimatı ulaştırıldı. Yaklaşık 45 dakika sonra, saat 5’te Ankara’daki jandarma birliğinde, Sikorsky ve Mİ-17’den oluşan 10 helikopter hazırlandı. Birliğin komutanı da pilotlar da helikopterlerinin başına geçti:

Görüş mesafesi sıfırdı

“Depremin hemen ardından saat 05.00’te helikopter başına geçtik. Meteorolojiyi incelediğimizde görüş mesafesi sıfırdı. Adana hariç deprem bölgesinin tamamında kar ve sis vardı. Helikopterlerin uçabilmesi için gözle görülür mesafe 3 kilometrenin üzerinde, bulutun da yaklaşık 300 metre yukarıda olması gerekir. Bu olmadan uçamazsınız, uçmak da yasak. O gün görüş mesafesi sıfırdı, bulut mesafesi de… Ankara’nın yanı sıra bölgeye gitmeleri için talimat verilen Aydın, Diyarbakır ve Van’daki helikopterler de yine olumsuz hava şartları nedeniyle kalkamadı. İlk gün İskenderun’da bir helikopterimiz vardı. Hava şartları ve yoğun sis nedeniyle öğleden sonra uçabildi. İskenderun’dan Adana’ya yaralı taşıdı, o da ancak 3.5 saat uçabildi. Sonrasında tekrar hava kapattı, uçamadı.

Bir an önce bölgeye ulaşmak istiyoruz

İkinci günün sabahı Ankara’da apronda toplandık. Meteorolojiye bakıldığında Aksaray’a kadar görüş bazen sıfırlanıyor, Aksaray’dan sonra da Toroslar’ı aşamıyorsunuz, görüş sıfır. Bulut tavanı da sıfır. Bir an önce deprem bölgesine ulaşmak istiyoruz, herkes çok üzgün. Birlik komutanımız bizi helikopterin başına toplayıp, ‘Evet arkadaşlar Meteoroloji gitmemize izin vermiyor. Bu zamana kadar terörle, selle, yangınla mücadele ettik. Ancak en büyük savaşımızı bugün veriyoruz. Binlerce insanımız enkaz altında, bugüne kadar yaptığımız en büyük savaş. Meteoroloji izin vermiyor, bize kapı duvar olmuş. Binlerce insan enkaz altında bizi bekliyor. Savaştayız arkadaşlar, gerekirse ölüme gideceğiz, ama gideceğiz’ dedi. Hemen motorlar çalışmaya başladı ve yola çıkıldı.”

Toroslar’ı aştılar

Ankara’dan 10 helikopter topluca kalkış yapmıştı. Ancak Toroslar geçit vermiyordu: “Bulutların, etrafından, sağından solundan dolaşarak Aksaray’a vardık. Tek hedef Toroslar’ı aşmaktı. Hava şartları müsaade etmiyordu, ‘yer beyaz, gök beyaz.’ İlave yakıt tankları sayesinde normalde 2.5 saat havada kalması gereken helikopterlerle havada 3.5 saat kaldık. Meteroloji hiçbir şekilde deprem bölgesine geçişe izin vermiyordu. Torosları aşmak için yaptığımız birçok denemenin ardından helikopterler Aksaray şehir merkezinde uygun bulunan alanlara iniş yaptı. Yerde bir saat kaldıktan sonra ‘Ya bir yol bulalım ya da bir yol açalım’ diyerek kalkış yapıp Aksaray’ın doğusuna yöneldik. Bir yol bulduk, 3 kilometrenin üzerinde olması gereken görüş mesafesi 300-400 metrelere kadar düşse de helikopterlerin arasındaki mesafeleri koruyarak Adana Pozantı’ya vardık.

Sabaha kadar yaralı taşındı

Aydın’dan kalkan 3 helikopter de Aydın-Adana rotası kapalı olmasına rağmen Muğla-Antalya rotasında deniz üzerinden Adana’ya ulaştı.

İlk olarak Hatay’dan ardından da Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman’dan yaralıları taşımaya başladık. Arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye nakillerine başladık. Kahramanmaraş’ta herkes havaalanına sığınmıştı. Herkes bir an önce Deprem bölgesini terk etmek istiyordu. Uçaklar yetişmiyordu, inisiyatif alarak sivillerin de tahliyesine başladık. Normal şartlarda bir pilotun gece uçma limiti 2.5 saattir. Ancak o gece birlik komutanı da dahil olmak üzere herkes 5.5-6 saat gece uçtu.”

Mİ-17’lere ranza

Son 3 yıldır olası bir büyük depreme hazırlanan Jandarma Havacılık Başkanlığı, ranzalı sedye Helikopter projesini hayata geçirdi. Mİ-17 helikopterlerine 12 sedye alacak şekilde 3 katlı ranza sistemi yapıldı. Sedye kapasitesi 6-7’den 12’ye çıkarılan Mİ-17’ler bu depremde yaralı taşınmasında büyük görevler üstlendi. Jandarma yine kendi imkânlarıyla geliştirdiği proje ile gece uçma kabiliyeti olmayan Mİ-17’lere gece görüş dönüşümü yaptı. Gece uçma kabiliyeti kazandırılan 9 Mİ-17 ilk kez bu depremde gece görevi yaptı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.