enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yorum: Trump’a imkan verenler de suçlu

Yorum: Trump’a imkan verenler de suçlu
08.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Trump ve ona imkan verenler Washington’da yaşananlardan sorumlu oldğuna dikkat çeken DW Washington büro şefi Ines Pohl’e göre en kısa zamanda Biden dönemine geçilmeli.

Donald Trump’ın demokratik sisteme saldırıları zirveye ulaştı. Çarşamba sabahı yaptığı konuşmada iki ay önce seçimlerin ondan çalındığına dair çirkin komplo teorilerini sürdürmesi, en sadık yandaşlarını darbe girişimine götürdü.

Trump’ın Kongre’deki şiddet olaylarından tamamen sorumlu olduğuna ve kendisine sadık beyaz ulusalcıları, komplo teorisyenlerini, ayrıca internet üzerinden örgütlü yasadışı grupları başkente gönderdiğine dair şüphe yok. Bu kişiler, başkentten gelen çağrının peşinden gitti ve sözleri eyleme dönüştürdüler.

ABD, demokrasiyi sağlama ve yetki devri konusunda nesiller boyunca bir umut ışığı olmuştu. Ancak Trump, dünyanın geri kalanına ABD sisteminin de kırılgan olduğunu gösterdi.

Trump’a imkan verenler de suçlu

Öte yandan bu sorunu sadece Trump ve abartılı tarzı tek başına yaratmadı. Trump’ın retoriğini “zararsız abartılı ve online kabadayılık” diye görmezden gelen destekçileri de suçlu. Buna Kasım ayı yapılan seçimlerin yasadışı olduğunu söyleyen (veya sonuçları sorgulayan) 12 senatör ve 100’den fazla Temsilciler Meclisi üyesi de buna dahil. Bu yanlış bilgi akışı ve kaosu durdurmak için bir şey yapmadılar.

Cumhuriyetçiler sınır çizgisindeki bir otokratın partiyi kontrol etmesine ve halk için değil sadece kendisi için işleyen bir hükümet kurmasına seyirci kaldılar.

  Trump’ın planları

ABD Kongre binasında demokrasi saldırılırken Trump ise Oval Ofis’te fitilini ateşlediği tahribatı televizyondan izliyordu. Bir açıklama yapması saatler aldı ve çetesinden kibarca “barışçıl” olmalarını rica etti. Trump, onları “sevdiğini” ve onların “özel” olduğunu düşündüğünü söyleyerek durumu kontrol altına almak için çok az çaba sarfetti. Demokrasiyi korkunç bir şekilde hiçe sayan bir güruh hakkında.

Görevi devretmesine günler kala Trump öyle görünüyor ki partisini ve aynı zamanda demokrasinin temellerini yakıp kül etmeyi planlıyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence gibi en sadık savuncularına bile saldırıyor. Trump “en iyi Cumhuriyetçi’nin kendisini sonuna dek savunan Cumhuriyetçi olduğunu” net bir şekilde söyledi. Kullandığı bu dil muhafazakar basın ve sosyal medyada yer aldı, ardından da Washington’da Çarşamba günü tanık olduğumuz çözülmeye yol açtı. Trump sorumlu olduğu cumhuriyet hakkında endişelenmiş görünmüyor, tam tersine lideri kendisi olmayacaksa parçalanmasını tercih ediyor.

Polisten çifte standart

Capitol polisi ise Kongre binasını, üyelerini, binada çalışan yüzlerce kişiyi koruma görevinde başarısız oldu. Ayaklananlar Senato’ya hücum edip camları kırarken Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisine bile girdiler.

Göstericilerin başlangıçta Capitol’ün merdivenlerinde olaysız şekilde durmalarına izin verildi. Yılın başlarında ise Black Lives Matters protestocuları, Washignton’da yürürken biber gazı, cop ve barışçıl anayasal haklarını kullanmak isteyenlerin hapsedilmesi çağrısı yapan bir Başkan’la karşılaşmıştı. Bu net bir çifte standart. Beyazsan ve Trump’ı destekliyorsan vatanseversin, değilsen biber gazını ve hapsedilmeyi hakeden tehlikeli bir anarşistsin.

Onu lideri olarak gören insanlar arasında tekrar tekrar şiddeti kışkırtan bir Başkan’ın son eylemini görüyoruz. Trump’tan Biden yönetimine geçişin bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor.

DW Washington büro şefi Ines Pohl

Yorum : Ines Pohl & DW Washington büro şefi 

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.