enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:09 Bursa Harmancık/Orhaneli yangını kontrol altına alındı
22:02 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
21:54 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
21:47 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
12:04 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
09:55 Kocaeli’de Ekmek Skandalı: Zam Oyunuyla Vatandaş Soyuluyor!
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:56 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Bu yıl da Aspendos’ta13 bin 500 metrekarelik aktif çalışma sahasına ulaşmayı hedefledik”
07:55 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı tevcih edildi
07:46 CORENDON’den Haarlemmermeer Belediyesi’ne yapılan 700.000 Euro’luk dev bağış Hollandılıları adeta büyüledi…
07:40 Eski tip sürücü belgelerinin kullanımları 31 Temmuz 2025’te dolacak
07:30 İngiltere: İsrail adım atmazsa, Eylül’de Filistin devletini tanıyacağız
07:24 Kitap: “Kırım Savaşları ve Sürgünler”
07:18 Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik kapasitesini artırdı, yangın tespiti 2 dakika, ilk müdahale süresi ise 11 dakikaya kadar düşürüldü
07:16 İbn Haldun Üniversitesi’nde, 51 Şehirden Yüzlerce Aday Öğrenci “Yarınki Türkiye” İçin Bir Araya Geldi
07:13 Uzmanlar su tüketimini azaltmak için yapay zekâ gelişiminde ortak hareket, büyük dil modelleri yerine görev odaklı küçük modeller öneriyor.
23:09 Kurtulmuş: Hepimizin yaşanan soykırıma karşı birlikte hareket etmesi ahlaki bir yükümlülük
22:47 İngiltere’nin Euro 2025 zaferi: Takımın stoperi turnuvayı ayağında çatlakla oynadı
22:09 CHP’li kurmaylar eşit temsil ya da nitelikli çoğunlukla karar alma koşulu sağlanmazsa komisyona girmeyecek
19:58 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında İstanbul merkezli 6 ilde yeni bir operasyon yapıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

18-19 Şubat 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

18-19 Şubat 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
21.02.2023
A+
A-

Başkanlığımız, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından günlük olarak hazırlanan ve Kahramanmaraş Depremiyle ilgili dezenformasyon içeren haberlerin gerçeğine işaret edilen 18-19 Şubat 2023 tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok AramaTürkuaz Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Bültende, “Kahramanmaraş’ta salgın hastalık başladı, şehrin tahliye edilmesi gerekiyor.”, “İstanbul Finans Merkezi 100 bin afetzedeyi barındıracak kapasitede.”, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun manipüle edilen konuşması.”, “Elbistan Belediye binası hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkıldı, resmî evraklar enkaz altında.”, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Matematik dinimizce haramdır.” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Kahramanmaraş’ta salgın hastalıklar başladı, acil tahliye edilmesi gerekiyor.” iddialarının gerçek dışı olduğu, Kahramanmaraş ya da depremden etkilenen herhangi bir ilde salgın hastalığın söz konusu olmadığı, tahliye edilmesi gereken hiçbir ilin bulunmadığı, halk sağlığı için tüm tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “İstanbul Finans Merkezi’nin 100 bin kişi kapasitesi olduğu ve afetzede vatandaşlara açılabileceği.” iddiasının doğru olmadığı vurgulanan bültende, dünyanın en önemli ekonomi merkezlerinden biri olacak İstanbul Finans Merkezi’nin içerisinde bulundurduğu banka binaları dışında henüz kaba inşaat hâlinde olduğu, inşaat çalışmaları devam eden merkezde hâlen 8 bin 207 kişinin çalıştığı, koşulların afetzedelerin barınması için uygun olmadığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir televizyon programında, Kahramanmaraş merkezli depremleri kast ederek “Biz İstanbul için hazırlanmıştık.” dediği iddiasının doğru olmadığı aktarılan bültende, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Bakan Soylu’nun konuşmasından bir bölümün kasıtlı bir şekilde kesildiği ve bağlamından koparılarak servis edildiği tespit edilmiştir. Soylu açıklamasında, ‘Biz İstanbul için hazırlanmıştık.’ diyerek Kahramanmaraş depreminin beklenmediğini kast etmemiştir. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin öncesi ve sonrası izlendiğinde, konuşmanın manipüle edilerek paylaşıldığı açıkça anlaşılmaktadır. AFAD’ın kurulduğu günden beri deprem hazırlıklarını sürdürdüğünü belirten Soylu, kesilen görüntünün devamında, ‘Kahramanmaraş’taki hat, yani Doğu Anadolu fay hattı da veya İzmir de bizim için önemli alanlardan bir tanesi. 2019’da ilk risk azaltma planını Kahramanmaraş’ta yaptık. Bu planın acilen bütün illerde başlamasına Kahramanmaraş’ta karar verdik.’ ifadelerini kullanmıştır.”

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında habere konu olan, “Depremde yıkılmayan Elbistan Belediye binası hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Resmî evraklar enkaz altında.” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hasar tespit çalışmaları sonucunda, Elbistan Belediye binasının hasarlı olduğu tespit edilerek yıkımına karar verildiği bildirilen bültente, bodrum katta yer alan imar arşivinin kurtarılması için binanın üst kısmının tıraşlama yöntemiyle yıkıldığı, bodrum kattaki evrakların Cumhuriyet Savcıları ve emniyet görevlileri eşliğinde kamera kaydıyla alındığı, söz konusu belgelerin dijital ortamda da arşivlendiği vurgulandı.

Dezenformasyon bülteninde, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ‘Matematik dinimizce haramdır, Allah zaten her şeyi en başından ölçüp, tartıp, biçmiştir. Bunu hâlen deşmek kimseye hayır getirmez.’ dedi.” iddiasının tamamen asılsız olduğu, Erbaş’ın geçmişe dönük açıklamaları incelendiğinde, böyle bir ifadeye rastlanmadığı, karalama amaçlı üretilen bu dezenformasyonun herhangi bir dayanağının olmadığı belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.