enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:43 Gülşah Erçetin, Hollanda Yayın Kurumu NOS’un Türkiye Muhabirliğine atandı…
08:58 Gazeteci Adalet Bora’nın acı günü…
07:51 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Bugün Malatya’da düzenlenecek törenle 300 bininci deprem konutun teslimi gerçekleştirilecek”
07:48 CHP Genel Başkanı Özel, gündeme dair Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Altaylı’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu
07:44 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vapur ücretlerini yarıya indirdi, direkt seferler ekledi
07:38 CHP’yi sarsan gelişmelerle ilgili en çarpıcı kulisi gazeteci Murat Yetkin patlattı.
07:36 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu ay New York’ta yapılacak 80. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gidecek…
07:26 Ankara-Kahire hattında savunma sanayii başrole geçiyor
07:13 Kariyeri boyunca birçok başarılı şarkıya imza atan Emel Sayın’ın nereli olduğunu duyan herkes şoke oluyor
07:08 Tüketicilerin yeni sorunu: Kargo kapıya kadar getirilmek zorunda mı?
07:08 CHP dava öncesi 39. Olağan Kurultay tarihini ilan etmeye hazırlanıyor…
07:06 2 milyon insanı yok saymanın bilimsel anatomisi
07:02 Türkiye’de rüzgar ve güneşte kurulu gücün toplam 37 bin 118 megavata ulaştı
06:05 Her dört yılda bir bölgesel bazda Takdir Komisyonları tarafından belirlenen emlak vergisi karar bekliyor…
20:58 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Filenin Sultanları”nı tebrik etti
14:35 Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Gastronomi Festivali başladı…
10:30 Çin’de Gövde Gösterisi: Nükleer Güç Liderleri Bir Arada
07:47 CHP’nin İstanbul İl Kongresi’nin mahkeme kararıyla iptal edilmesi ve Çok Partili Sistem tartışmaları…
07:46 Sivas’ta tarımsal sulama amaçlı kullanılan barajlar, kuraklığa karşı korunuyor…
07:41 Ömer Çelik Kimdir, Aslen Nereli, Kaç Yaşında, Görevi, AK Parti Sözcüsü Kiminle Evli?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da “sözlü taciz suç sayılsın” girişimi

Almanya’da “sözlü taciz suç sayılsın” girişimi
04.09.2025
A+
A-

* Almanya’da koalisyon ortağı SPD, sözlü cinsel tacizlere cezai müeyyide uygulanması için girişim başlattı. Hükümet ortağı muhafazakâr Birlik Partileri ise uygulanamaz olduğu gerekçesiyle öneriye karşı çıkıyor.

* İşte detayları!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

ALMANYA, 04 EYLÜL 2025 – DW’nin Agence France-Press’e (AFP) dayandırdığı haberine göre, Almanya’da federal koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD),”Catcalling” adı verilen sözlü tacizlere cezai yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduğunu duyurdu.

Haftalık haber dergisi Stern’e röportaj veren SPD Federal Parlamento Grup Başkanı Sonja Eichwede, “Yasalardaki bu boşluğu kapatmamız gerekiyor, bu tarz davranışları tolere etmemiz mümkün değil” ifadesini kullandı. “SPD Federal Parlamento Grubu olarak sözlü cinsel tacizlerin suç sayılması için girişim başlattık” diyen Eichwede, “doğrudan belli bir kişiye yönelik, bariz, sözlü tacizlerin” bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

SPD’li siyasetçi, sözlü tacizlerin bugüne dek hukuki açıdan bir hakaret ya da aşağılama olarak değerlendirilmediğini vurgulayarak Federal Adalet Divanı’nın 2017 yılında aldığı bir kararla, bu konuda yasalarda bir boşluk olduğu sonucuna vardığını hatırlattı. Sonja Eichwede, sözlü cinsel tacizlerin, genelde kadınlar ve genç kızlardan oluşan mağdurları sindirdiğini ifade ederek “Mağdurlar değil suçlular davranışlarını değiştirmeli” dedi.

SPD Federal Parlamento Grup Başkanı Sonja Eichwede, Federal Parlamento kürsüsünden konuşma yapıyor
SPD Federal Parlamento Grup Başkanı Sonja Eichwede, sözlü tacizlerin tolere edilemeyeceğini dile getirdiFotoğraf: Jean MW/Geisler-Fotopress/picture alliance

Konuya dair yapılan araştırmaların, sıklıkla mağdurların davranışlarını değiştirdiğini ve bazılarının kamusal hayattan kendini geri çektiğini ortaya koyduğunu belirten Eichwede, “Buna karşı mücadele etmek zorundayız” ifadesini kullandı.

Muhafazakâr koalisyon ortağı öneriye sıcak bakmıyor

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Birlik Partileri (CDU/CSU) ise söz konusu öneriyi uygun bulmuyor. Eichwede gibi Stern’e konuşan CSU Hukuk Politikaları Sözcüsü Susanne Hierl, “Sembolik mevzuatlar ve uygulanamayacak düzenlemelerle mağdurlara yardımcı olunmaz” ifadesini kullandı.

Yasa çıkarmak yerine “sözlü tacizlerin kabul edilemez ve sosyal hayatta ayıplanan bir davranış olduğuna dair toplumsal bir farkındalık” yaratmanın daha faydalı olacağını savunan Hierl, sözlü taciz ve birinin ardından ıslık çalma gibi “Catcalling” kapsamına giren tavırların “saygısız, yaralayıcı ve kabul edilemez” olduğunu, ancak bunların “hukuki olarak takip edilemeyeceğini” belirtti.

Susanne Hierl, “sınırları belirsiz ve kontrol edilmesi neredeyse imkânsız yeni suç unsurlarının hukuki güvenlikten çok güvensizliğe” neden olacağını dile getirdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.