enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek

İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
18.08.2025
A+
A-

* İngiliz The Telegraph gazetesi, Alaska zirvesi sonrasında Donald Trump’ın Kiev’e ilettiği Rusya teklifini “Ukrayna için ulusal bir trajedi” olarak nitelendirdi. Gazeteye göre, Vladimir Putin’in sunduğu ve Trump tarafından aktarılan “Donbas’ın kalan kısmını teslim et karşılığında barış ve güvenlik garantileri al” teklifi, hem Rus lideri ödüllendiriyor hem de Ukrayna’yı yeterince destekleyemeyen Batı’nın başarısızlığını belgeliyor.

* İşte detayları!

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

LONDRA, 18 AĞUSTOS 2025- TÜHA Haber’in Rus kaynaklı

HABERRUS’a dayandırdığı haberine göre, İngiliz The Telegraph gazetesi, Alaska zirvesi sonrasında Donald Trump’ın Kiev’e ilettiği Rusya teklifini “Ukrayna için ulusal bir trajedi” olarak nitelendirdi. Gazeteye göre, Vladimir Putin’in sunduğu ve Trump tarafından aktarılan “Donbas’ın kalan kısmını teslim et karşılığında barış ve güvenlik garantileri al” teklifi, hem Rus lideri ödüllendiriyor hem de Ukrayna’yı yeterince destekleyemeyen Batı’nın başarısızlığını belgeliyor.
Gazetenin analizinde, bu teklifin Ukrayna’nın egemenlik haklarına ağır bir darbe vuracağı vurgulanırken, özellikle 2014’ten bu yana süren direnişin anlamını yitirebileceği uyarısı yapılıyor.

Diplomatik kaynaklar, teklifin ayrıntılarının henüz tam olarak açıklanmadığını, ancak Donetsk ve Lugansk bölgelerinin tamamının Rus kontrolüne bırakılmasını öngördüğünü belirtiyor. Buna karşılık Ukrayna’ya uluslararası güvenlik garantileri ve muhtemelen sınırlı bir ekonomik yardım paketi sunulacağı iddia ediliyor.

Teklifin Ayrıntıları ve Sert TepkilerThe Telegraph, acı bir gerçeğin altını çiziyor: Ukrayna’nın Rus birliklerini tamamen püskürtme kapasitesi bulunmuyor ve Batı’nın askeri desteği yeterli düzeye ulaşmış değil. Gazete, bu koşullar altında Putin-Trump teklifinin “en az kötü seçenek” olarak değerlendirilebileceğini kabul ediyor.

Analistler, Ukrayna’nın askeri kaynaklarının tükenmekte olduğunu, Batı kamuoyundaki desteğin zayıfladığını ve 2024 ABD seçimleri sonrası yeniden başkan seçilen Trump’ın desteğinin kademeli olarak azalacağını ve Kiev’e baskısının artacağını belirtiyor.

Realpolitik Gerçekler: “En Az Kötü Seçenek”Makalede, Batılı liderlerin zor bir ikilemle karşı karşıya olduğu vurgulanıyor: Ya Ukrayna’nın toprak kayıplarını kabullenerek bir anlaşmaya destek verecekler ya da daha fazla askeri yardım sağlayarak savaşın uzamasına yol açacaklar. İngiliz gazetesi, ikinci seçeneğin artık giderek daha az olası göründüğünü, özellikle ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde “Ukrayna yorgunluğunun” belirginleştiğini ifade ediyor.

The Telegraph’ın analizine göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, tarihi bir karar eşiğinde. Kabul edilemez görünen bu teklifi reddetmesi durumunda askeri durumun daha da kötüleşme riski bulunuyor. Ancak kabul etmesi halinde ise ülke içinde “vatan haini” ilan edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Batı’nın İkilemi ve Gelecek SenaryolarıKiev’deki siyasi çevreler, muhalefetin şimdiden “teslimiyetçilik” suçlamalarını yükselttiğini belirtiyor.

The Telegraph, bu zorlu tabloya rağmen Ukrayna’nın uluslararası hukuk mücadelesini sürdürmesi gerektiğini vurgularken, Batı’nın daha kararlı bir destek sağlamadığı takdirde benzer krizlerin Avrupa’nın diğer bölgelerinde de yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Zelenski’nin Zor Tercihi ve Ulusal MuhalefetÖnümüzdeki haftalarda Trump-Zelenski görüşmesi ve olası üçlü zirve, bu “korkunç ama belki de kaçınılmaz” anlaşmanın şekilleneceği platformlar olarak görülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.