enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:35 Emekli aylıklarını 16 bin 881 TL’ye çıkaran teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
10:16 Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ a yeşil ışık
09:50 Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, alana tabutla gelerek işçi zammına ve hükümete tepki gösterdi
09:30 Menopozla ilgili merak edilenler Menopozu Konuşuyoruz’da
07:16 İtalya, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına 500 bin iş vizesi verecek
07:02 Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:17 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:03 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:57 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:36 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
17:31 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:02 Kocaeli Organizasyonuna yeni bir soluk!
10:09 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:51 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

15 Temmuz’un en kritik adresi: Genelkurmay Karargahı

15 Temmuz’un en kritik adresi: Genelkurmay Karargahı
15.07.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

ANKARA – TÜHA HABER / 15 Temmuz’da darbecilerin ilk hedeflerinden biri Genelkurmay Karargahı oldu. FETÖ’cü darbeciler komuta kademesini etkisiz hale getirip devleti ele geçirmeye kalktı. İlk silah sesi orada duyuldu, ilk şehit orada verildi.

Doğancan Aksoy
TRT Haber : Doğancan Aksoy

Takvim yaprakları 15 Temmuz 2016’yı gösterirken hareketlilik ilk Genelkurmay Karargahı’nda başladı. O dönem Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan’ın toplantısında konu, bir grup askerin emir dışı hareketliliğiydi. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Kara Havacılık Komutanlığı’na denetlemeye gönderildi. Darbeciler bu görüşme ve teftişten deşifre olduklarını düşündü. Gece 03.00’te başlayacak darbe planı erkene alındı. Saatler 21.30’u gösterdiğinde Genelkurmay Başkanlığı’nda ilk silah sesleri duyuldu.

Planlarının deşifre olması üzerine erken hareket eden darbeciler elleri tetikte karargaha girdi. Korumalar ise neler olduğunu anlamaya çalışıyordu. Karargah koridorlarında darbecilere sivil giyimli hainler de eşlik ediyordu.

33 üniformalı darbecinin hedefinde ordunun komuta kademesi vardı. Hulusi Akar, Salih Zeki Çolak ve Yaşar Güler’in de aralarında bulunduğu 11 general derdest edilip, darbe girişiminin yönetildiği Akıncı Üssüne götürüldü.

15 Temmuz'un en kritik adresi: Genelkurmay Karargahı

15 Temmuz’un ilk şehidi

O gece karargahta görevli Astsubay Piyade Başçavuş Bülent Aydın darbecilere karşı koydu. Çatışma çıktı, şehit oldu. Adını tarihe “15 Temmuz’un ilk şehidi” olarak yazdırdı.

Halk Genelkurmay’a akın etti

İçeride bunlar yaşanırken karargahın dışında yoğun bir kalabalık vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına kulak veren yüzlerce kişi Genelkurmay’a akın etti. FETÖ’cü teröristlere en sert cevap da yine o kalabalıktan, halktan geldi.

Advertisement

12 kişi şehit, 42 kişi gazi oldu

FETÖ’cü darbeciler halkın direnişini hesaba katmamıştı. Hem karargahtan, hem de helikopterden halka ateş açıldı. FETÖ’cülerin kontrolündeki tanklar sivilleri ezdi.  O gece karargahta 12 şehit verilirken 42 kişi de gazi oldu.

İhanet gecesinin sabahında Genelkurmay Karargahı darbecilerden temizlendi. Darbe girişimine karışanlar tek tek tespit edildi, yakalandı. FETÖ’cüler yaptıklarının hesabını ise adalet önünde verdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.