enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zaharova: Türkiye’nin teklifi Donbas ile ilgili değil

Zaharova: Türkiye’nin teklifi Donbas ile ilgili değil
05.12.2021
A+
A-

MOSKOVA-TÜHA HABER / Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk rolü oynamak istemesine ilişkin “Türkiye’nin teklifi Donbas ile ilgili değil” dedi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Yabancı Kaynaklar‘den aktardığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapabileceği yönündeki ifadeleri sonrasında Moskova’dan bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Türkiye’nin teklifinin Donbas bölgesinde yaşanan çatışmayla ilgili olmadığını söyledi. Zaharova ayrıca Ukrayna’nın ordusunun yarısına denk gelen yaklaşık 125 bin askeri Donbas bölgesine sevk ettiğini açıkladı.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada “Biz özellikle başta Kırım Türkleri ile alakalı yaklaşım olmak kaydıyla, bölgede bir barışın egemen olmasından yanayız” demiş ve “Temennimiz odur ki bu bölge savaşın egemen olduğu bir bölge olmasın. Bu bölge barışın hakim olduğu bir bölge olarak geleceğe yürüsün. Bu konudaki tavrın olumlu istikamette gelişmesi arzumuzdur. Bununla ilgili arabuluculuk olur, kendileriyle bu konuyu görüşmek olur, gerek Ukrayna’yla gerek Sayın Putin’le bu görüşmeleri geliştirerek inşallah bunun çözümünde bizim de bir payımızın olmasını isteriz” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’nın kış tatbikatı başladı

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı bugün ülkenin güneyindeki olağan kış tatbikatının başlatıldığını duyurdu. Tatbikat altı bölgede 30’dan fazla eğitim sahasında icra edilecek.

Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre 10 bin asker tatbikat bölgesine geçici olarak nakledilecek. Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da da icra edilecek olan tatbikata Donbas bölgesi sınırındaki Rus birlikleri de katılacak.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar 2014 yılından bu yana sürüyor.

Ukrayna, ABD ve NATO haftalardır Rusya’nın Ukrayna’ya yeni bir askeri müdahalesinden endişeli olduklarını açıklıyor. Moskova ise bir saldırı planı olmadığını ve kendi egemenlik sahasında birliklerini istediği gibi konuşlandırma hakkı olduğunu ifade ediyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro KulebaUkrayna’dan Rusya’ya yaptırım talebi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba NATO’dan Rusya karşısında kendilerine daha güçlü bir destek vermesini istedi.

Kuleba Letonya’nın başkenti Riga’daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açıklamada Rusya’ya karşı bir caydırma paketi kararlaştırılması gerektiğin söyledi.

Kuleba “Eğer birlikte olur ve koordineli hareket edersek Devlet Başkanı Putin’i en kötü senaryoyu yani askeri operasyonu seçmekten alıkoyabiliriz” dedi. Ukrayna’nın tahminlerine göre sınırda bulunan Rus birliklerinin sayısı yaklaşık 115 bin.

Ukrayna’nın hayata geçirilmesini istediği caydırma paketi üç unsurdan oluşuyor. Bunlardan ilki Rusya’ya saldırganlığının hangi sonuçlara yol açacağını açık seçik ifade etmek. İkincisi en kötü durumun ortaya çıkması halinde Rusya’ya yaptırım uygulanması ve üçüncüsü de NATO ile Kiev arasında ordu ve savunma alanında daha yakın işbirliği.

“Rusya Ukrayna’nın zayıf kalmasını istiyor” diyen Kuleba “Ukrayna’yı savunma kapasitesi bakımından güçlendirmek Rusya’yı caydırmak” demektir diye konuştu. Ancak NATO ülkelerinin hepsi bu öneriye sıcak bakmıyor.

Çavuşoğlu: “Yaptırımlar sorunları çözmez”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Letonya’daki NATO toplantısı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Türkiye olarak yaptırımların sorunları çözeceğine inanmıyoruz” dedi.

“Yaptırımlar yerine örneğin anlamlı caydırıcılığımız olmalı” diyen Çavuşoğlu “Türkiye olarak inandığımız şey caydırıcılık ve diyalog arasında doğru bir denge. Ukrayna’ya veya başka bir ülkeye kimse sadece yaptırımlar yoluyla yardım edemez” dedi.

Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna ile temas halinde olduğunu söyleyen Çavuşoğlu “Sükunet ve gerginliğin düşürülmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Yakın zamanda hem Kuleba ile hem de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile konuştuğunu söyleyen Çavuşoğlu “Cuma günü Cumhurbaşkanımız Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşacak” dedi.

EK Kaynaklar *Reuters, DW

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.