enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:54 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:51 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:50 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:41 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:33 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:28 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:26 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
00:24 Hızlı Tren (YHT) ve anahat tren biletlerinde öğretmenlere yüzde 50 indirim…
11:19 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:39 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:37 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:33 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:30 Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan’dan ABD’nin S-300 talebine “Türkiye” koşulu

Yunanistan’dan ABD’nin S-300 talebine “Türkiye” koşulu
11.05.2022
A+
A-

ATİNA – TÜHA HABER / ABD’nin Yunanistan’dan elindeki S-300’leri Ukrayna’ya vermesini talep ettiği, Atina’nın ise buna karşılık Midilli, Sakız ve Rodos gibi adalara telafi sistemler gönderilmesini istediği bildirildi.

Atina’dan TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, ABD’nin Yunanistan’dan S-300’ler dahil olmak üzere bazı silah sistemlerini Ukrayna’ya göndermesini talep ettiği bildirildi.

Yunanistan’ın iki büyük gazetesi Kathimerini ve Ta Nea’nın bildirdiğine göre Washington, Yunanistan’ın 90’lı yıllarda Rusya’dan satın aldığı S-300 bataryalarının yanı sıra Yunan ordu envanterindeki OSA-AK ve TOR M-1 hava savunma sistemleri ile BMP-1 tipi zırhlı araçların da Ukrayna’ya gönderilmesini istiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Mart ayında ABD Kongresine hitaben yaptığı konuşmada ülkesine askeri yardım talep etmiş, S-300’lerin de adını telaffuz etmişti. Ancak ardından Yunanistan’ın bu konuya sıcak bakmadığına dair haberler kamuoyuna yansımıştı. Konunun ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ın Nisan ayı başında Atina’ya yaptığı ziyarette gündeme geldiği, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos’un Nuland’a “Yunanistan’ın savunma kapasitesini azaltacak bir katkıda bulunamayacağı” yanıtını verdiği bildirilmişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Fotoğraf: picture-alliance/AA/A. Hosbas

“Türkiye tehdidi”

Ta Nea gazetesinin “Savunma Bakanlığından konuyla ilgili geniş bilgiye sahip kaynaklara” dayandırdığı haberde Yunanistan’ın ABD ile temaslarda “Türkiye’den gelen tehditlere ve Türk savaş uçaklarının Yunan adaları üzerinde sürekli gerçekleştirdiği uçuşlara” işaret ettiği bildirildi. Habere göre Yunanistan, “Ancak ABD ya da diğer NATO ülkelerinin Midilli, Sakız ve Rodos gibi adalarda konuşlu sistemleri acilen telafi etmesi durumunda Atina’nın Ukrayna’ya sevkiyat yapabileceği” yanıtını verdi.

Konunun, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Pazartesi günü ABD’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde yeniden gündeme gelmesi dikkat çekti. ABD ile Yunanistan arasında geçen yıl kapsamı genişletilen Karşılıklı Savunma ve İş birliği Anlaşmasının (MDCA) süresinin uzatılmasıyla ilgili meclisteki onay süreci de devam ediyor.

Dendias: Dedeağaç’ta Amerikan askeri varlığını biz istedik

12 Mayıs’ta gerçekleşmesi öngörülen oylama öncesinde meclis tartışma oturumunda konuşan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, anlaşmanın süresinin beş yıl daha uzatılmasını kendilerinin istediğini belirterek “ABD’ye iyilik yapmak için uzatmıyoruz. Beş yıl uzamasını biz istedik. Hatta 10 yılı bile düşündük… Trakya’da Amerikan varlığını istedik ve istiyoruz. Dedeağaç’ta Amerikan askeri varlığını istiyoruz” dedi.

Anlaşma, Amerikan ordusunun Dedeağaç, Volos, Litohoro ve Girit’teki Suda Körfezinde bulunan üslerdeki faaliyetlerini düzenliyor, ayrıca egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditlere karşı iki ülkenin ortak savunma yapmasını öngörüyor. Başbakan Mitsotakis’in, anlaşmanın ABD ziyareti öncesinde meclisten geçmesini istediği kamuoyuna yansımıştı.

EK Kaynaklar *DW,dpa

TÜHA Haber Ajansı, 11 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.