enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:38 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:34 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
00:12 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
17:28 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
07:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
07:57 Aon Türkiye 30.Yıl Risk Zirvesi’nde iş dünyasının gündemindeki ilk 10 risk paylaşıldı
07:47 ABD’nin Orta Asya Stratejisinde Yeni Dönem: C5+1’in Dönüşümü
07:29 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
07:09 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Veysel KAVRAYAN’ın Alanya notları…
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili gerekçeli kararı açıklandı…
00:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda konuştu..
00:40 İBB iddianamesi tamamlandı: İmamoğlu’na 2 bin 430 yıla kadar hapis istemi…
00:38 İletişim Başkanı Duran, “KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’ın ziyareti, Erdoğan’ın davetine icabetle gerçekleşiyor”
00:31 PFDK’dan Zorbay Küçük kararı
00:13 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı’nı koalisyon sanıyorlar
21:12 Bahis oynadığı tespit edilen 1024 futbolcu PFDK’ya sevk edildi
13:56 Beni Hatırlayınız!…
11:42 Yiğit Bir Dava Adamı: Osman Yüksel Serdengeçti…
02:59 Yeni haftada hava nasıl olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan ve Fransa’dan Türkiye’ye “mesaj”

Yunanistan ve Fransa’dan Türkiye’ye “mesaj”
26.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yunanistan ve Fransa, Fransız yapımı18 Rafale savaş uçağının satış anlaşmasını imzaladı. Bakanlar imza töreninde Türkiye’ye karşı “stratejik işbirliği” mesajı verdi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP/BK,SSB)ye dayandırdığı habere göre, Yunanistan’ın Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı satın alımı için imzalar atıldı. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos ve Fransız mevkidaşı Florence Parly’nin Atina’da imzaladığı 2,5 milyar euroluk anlaşma, Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkta Türkiye’ye mesaj olarak değerlendiriliyor.

Yunan Bakan Panagiotopulos, imza töreninde yaptığı konuşmada, “anlaşmanın çeşitli yönlere açık bir mesaj gönderdiğini” söyledi.

Fransa Savunma Bakanı Parly de Yunanistan ile “stratejik işbirliği” içinde olduklarını belirterek “Yunanistan’ın Akdeniz’de güçlü bir aktör olarak kalması için” fırkateyn satışı gibi başka tekliflerin de gündemde olduğunu” kaydetti.

Anlaşma kapsamındaki 18 Rafale uçağının 12’si Fransa Hava Kuvvetlerinin kullanımında bulunuyor. Diğer altı uçak ise Dassault Aviation firması tarafından üretilecek.

“Teslimat Temmuz’da başlayacak”

Yunanistan hükümet sözcüsü Hristos Tarantilis de ilk altı savaş uçağının teslimatının Temmuz ayında başlayacağını, Yunan hava kuvvetlerinden bir grup pilot ve teknisyenin gerekli eğitimler için önümüzdeki birkaç gün içinde Fransa’ya gideceğini belirtti.

Yunanistan’ın Fransa ile Rafale uçakları için anlaşmaya imza atması, Türkiye ile Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlık noktalarının masaya yatırıldığı istikşafi görüşmelerin yeniden başlatıldığı güne denk geldi. 2002 yılında başlayan istikşafi görüşmeler 60 görüşme turunun ardından 2016 yılında sona erdirilmişti.

“İstikşafi görüşmelerin bağlayıcılığı yok”

Yunan hükümet sözcüsü, istikşafi görüşmelerin “müzakere” anlamına gelmediği ve “bağlayıcılık taşımadığı” vurgusu yaptı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Eylül ayında açıkladığı, 10 milyar euronun üzerinde maliyete yol açacağı tahmin edilen dev savunma programı, Türkiye ile askeri dengenin Yunanistan lehine değişmesini hedefliyor. Program kapsamında alınacak teçhizat arasında Fransız Rafale savaş uçaklarının yanı sıra dört fırkateyn, dört donanma helikopteri, tanksavarlar, güdümlü füzeler ve gemi torpidoları da bulunuyor.

Yunanistan ayrıca 2025 yılına kadar orduya 15 bin profesyonel asker alacak. Savunma programı geçen haftaki oylamada Yunan meclisinde de kabul edilmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.