enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:55 Adalet Bakanı Tunç, DEM Parti heyetini kabul etti
23:47 Başsavcı Gürlek’i tehdit davasında İmamoğlu’na hapis cezası
23:38 MHP Genel Başkanı Bahçeli, DEM Parti heyetiyle görüştü
23:28 Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen “15 Temmuz: Hafıza, Adalet ve Gelecek Paneli”ne katıldı.
23:15 Ömer Çelik: İsrail’in saldırıları tüm bölge ve dünya için güvenlik tehditidir
23:05 Türkiye’den Şam’a saldıran soykırımcı İsrail’e sert tepki
22:53 İletişim Başkanı Burhanettin Duran: Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz
22:37 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail’in saldırısı bölgesel barışa bir sabotaj
22:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve (BAE) Devlet Başkanı  Al Nahyan huzurunda, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.
22:12 Bakan Tekin: 719 öğrencimizin tüm soruları doğru yanıtlaması sağlıklı bir durum
21:32 Bakan Fidan: İsrail bölgeyi istikrarsızlaştırmak istiyor
18:24 Dışişleri Bakanı Fidan, işgalci İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarıyla ilgili diplomasi trafiği yürüttü.
07:59 Zorlu Enerji, İsrail’deki Dorad Energy’deki yüzde 25’lik hissesinin tamamını elden çıkarma sürecinde bir adımı tamamladı.
07:58 Yorum: ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu
07:36 Yapay Zekanın su tüketimi Su Güvenliğimizi tehdit ediyor mu ?
07:12 Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak’tan PKK’nın silahları yakmasına ilişkin çarpıcı analiz!
07:01 Hain Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra toplam 390 bin 354 şüpheliden 113 bin 837’si tutuklandı
23:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
23:08 Bakan Yerlikaya: “Türkiye Yüzyılı’nda ne FETÖ’ye ne de herhangi bir terör örgütüne asla geçit yoktur, olmayacaktır”
22:59 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yorum: ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu

Yorum: ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu
16.07.2025
A+
A-

* İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından, basında bazı yorumcular, ABD’nin İran’a yönelik saldırılarının dolaylı olarak Orta Asya Ülkelerini de etkileyebileceği yönünde değerlendirmelerinde bulunmuştur. Bu endişelere sebep ise, Orta Asya ülkelerinin son yıllarda İran’la geliştirdiği ve geliştirmekte olduğu stratejik iş birlikleri ve ortak projelerdir.

-İlaha KHANTAMIROVA-

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/TÜRKUAZ İnternational News Agency

İlaha KHANTAMIROVA

Analist* İlaha KHANTAMIROVA

ANKARA, 15 TEMMUZ  2025 – Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) Azerbaycan Tarihi, Azerbaycan tarihinde kadınlar, Güney Kafkasya, Rusya Türkleri, Rusya Tarihi konularında çalışmalarını sürdüren, Misafir Araştırmacı ve Analist İlaha KHANTAMIROVA, AVİM için “ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu”  başlıklı bir yazı kaleme aldı.

İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından, basında bazı yorumcular, ABD’nin İran’a yönelik saldırılarının dolaylı olarak Orta Asya Ülkelerini de etkileyebileceği yönünde değerlendirmelerinde bulunmuştur. Bu endişelere sebep ise, Orta Asya ülkelerinin son yıllarda İran’la geliştirdiği ve geliştirmekte olduğu stratejik iş birlikleri ve ortak projelerdir.

İran’ın 2005 yılında Batı tarafından izole edilmesiyle birlikte “Doğu’ya Bak” politikasını benimsediği görülmektedir. Bu politika kapsamında önce Rusya, Çin ve Hindistan’la ilişkilerini geliştiren İran, daha sonra Orta Asya ülkeleriyle ekonomik ve ulaştırma alanlarında önemli iş birliklerine yönelmiştir. Temel odak noktası ise ticaret, ulaşım ve lojistik bağlantılarını geliştirmek olmuştur[1]. Orta Asya devletleri de Rusya-Ukrayna savaşı sırasında kendi bölgesel ve stratejik iş birliklerini genişletmek ve yeni ortaklar bulmak amacıyla, bölgenin ulaşım ve ticari mimarisinde önemli bir kavşak olan İran’la iş birliğine yönelmişlerdir[2].

ULUSLARARASI KUZEY-GÜNEY ULAŞTIRMA KORİDORU VE BÖLGESEL ETKİLERİ

Son yıllarda bu ilişkiler daha da derinleşmiştir. Hindistan, İran, Azerbaycan ve Rusya’yı kapsayan Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru; İran ile Çin’i birleştiren demiryolu hattı[3]; ve 2025 Mayıs ayında Çin, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye temsilcilerinin bir araya geldiği toplantı gibi gelişmeler, İran’ın Orta Asya için taşıdığı jeopolitik önemin altını çizmektedir.

Aşkabat Anlaşması, çok modlu ulaştırma projelerinin bir uzantısı olarak Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Hindistan, Pakistan ve Umman’ı kapsayan geniş bir iş birliği zeminine sahiptir. Hindistan-İran-Azerbaycan-Gürcistan-Ukrayna üzerinden Avrupa’ya uzanan Güneybatı Koridoru, Orta Asya ülkelerinin küresel ticarete entegre olmasında da rol oynamaktadır.

Dolayısıyla, son aylarda İran’a yönelik askeri saldırılar bu güzergâhların güvenliği konusunda ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. Bu durumda Orta Asya ülkeleri, stratejik denge politikası yürüterek alternatif ulaştırma yolları aramaya itilmektedir. Bu bağlamda, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in 2025 yılı Haziran ayında yaptığı konuşmada, Ortadoğu’daki istikrarsızlığa dikkat çektiği ve ticaret rotalarının çeşitlendirilmesi, yüklerin daha güvenli limanlara yönlendirilmesi gerekliliğine işaret ederek dış ticaret ve ulaştırma yollarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirttiği görülmektedir[4].

Diğer yandan, Orta Asya ülkelerinin katılımıyla 4 Temmuz 2025 tarihinde Hankendi’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi’nde liderler; ticaret, bağlantılık ve çevre dostu dönüşümlere odaklanarak bölgesel iş birliğini güçlendirme konusundaki ortak kararlılıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca enerji, turizm, eğitim ve kültürel değişim gibi alanlarda da iş birliğinin derinleşmesi gerektiği fikrini ileri sürmüşlerdir[5]. Bu bağlamda, EİT toplantısının, Orta Koridor’un önemini ortaya çıkardığı da değerlendirilebilir.

ABD'nin İran'a saldırısı uydu görüntülerinde! 'Ölüm makinesi', nükleer  tesisi böyle vurdu | TGRT Haber

ABD’nin İran’a saldırmakla İran üzerinden geçen stratejik hatları bloke ederek, İran’ın dahil olmadığı projelerin önemini artırıp Orta Asya ülkelerini Orta Koridor’a mı itiyor sorusunu da akıllara getirmiştir.

Ancak şu noktayı da gözden kaçırmamak gerekir: ABD’nin İran’a yönelik müdahale planları yeni bir olgu değildir. Bu tehdit uzun süredir gündemdedir ve ABD’nin İran’a yönelik müdahalelerinde temel hedefin doğrudan İran’ın nükleer kapasitesini, bölgesel nüfuzunu ve milis ağlarını zayıflatmak olduğu açıktır.

Öte yandan, Orta Asya-İran iş birliği projelerinin çoğu 2020’li yıllarda hız kazanmıştır. ABD’nin son 20 yılda Orta Asya ile olan ilişkilerine bakıldığında, bu bölgeye yönelik aktif bir jeopolitik strateji yürütmediği görülmektedir. Mevcut veriler ışığında, ABD’nin İran’a yönelik saldırılarında doğrudan Orta Koridor’u hedeflediği yönünde bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak jeopolitik gelişmelerin gidişatı, olasılığın değerlendirilmesini gerektirebilir.


[1] Nargiza Umarova, Why Is Iran Strengthening Its Ties With Central Asia?, 9 Temmuz, 2025, https://thediplomat.com/2025/05/why-is-iran-strengthening-its-ties-with-central-asia/

[3] Uluslararası Kuzey-Güney Taşımacılık Koridoru, 9 Temmuz, 2025, https://ticaret.gov.tr/blog/ulkelerden-ticari-haberler/iran/uluslararasi-kuzey-guney-tasimacilik-koridoru

[4] Мирзиёев поручил диверсифицировать экспортные маршруты из-за ситуации на Ближнем Востоке, 7 Temmuz, 2025, https://caravan-info.uz/ru/novosti/737202-mirzieev-poruchil-diversifitsirovat-exportnye-marshruty-iz-za-situatsii-na-blizhnem-vostoke

[5] Home » Азербайджан провел знаменательный 17-й Саммит ОЭС в Карабахе под лозунгом «Новое видение ОЭС для устойчивого и климатоустойчивого будущего» Азербайджан провел знаменательный 17-й Саммит ОЭС в Карабахе под лозунгом «Новое видение ОЭС для устойчивого и климатоустойчивого будущего», 9 Temmuz 2025, https://www.newscentralasia.net/2025/07/04/azerbajdzhan-provel-znamenatelnyj-17-j-sammit-oehs-v-karabakhe/

***

Yazar hakkında

İlaha KHANTAMIROVA, 2008 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Bölümünden mezun olmuştur. 2012 yılında aynı üniversitede yüksek lisans derecesini almıştır. 2023 yılında Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümünde “Azerbaycan Milli Basınında Rusya Türklerinin Siyasi ve Kültürel Birliği Meselesi (1905-1907)” başlıklı teziyle Doktor unvanını almıştır. Azerbaycan Tarihi, Azerbaycan tarihinde kadınlar, Güney Kafkasya, Rusya Türkleri, Rusya Tarihi konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Mayıs 2025 tarihinden itibaren AVİM’de Misafir Araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.