Yolsuzlukla mücadele her kurumun toplumsal sorumluluğu
* Argüden Yönetişim Akademisi, “Yönetişim Mükemmelliği Yolculuğunda 10. Yıl Buluşmaları”nın ikincisini TÜSİAD ev sahipliğinde “UN Global Compact İlke 10: Yolsuzlukla Mücadele” toplantısı ile gerçekleştirdi.
* 10. ilkenin mimarı Sir Mark Moody-Stuart’ın video mesajı ile başlayan ve UN Global Compact Yönetişim ve Yolsuzlukla Mücadele Başkanı Cristina Ritter’ın onur konuğu olarak katıldığı toplantıda yolsuzlukla mücadele konusunda iş dünyasının temel sorumlulukları ele alındı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Kaliteli yaşam ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak amacıyla faaliyet gösteren Argüden Yönetişim Akademisi’nin 10. yılı kapsamında organize ettiği “Yönetişim Mükemmelliği Yolculuğunda 10. Yıl Buluşmaları” etkinlik serisinin, 2. yüz yüze etkinliği TÜSİAD ev sahipliğinde, UN Global Compact İlke 10: Yolsuzlukla Mücadele paneli ile gerçekleştirildi.
UN Global Compact Yönetişim ve Yolsuzlukla Mücadele Başkanı Cristina Ritter‘ın onur konuğu olarak katıldığı panelin açılış konuşmalarını UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ve ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden gerçekleştirdi.
ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden konuşmasında “Yolsuzluk, kalkınmanın önünde büyük bir engel. İyi yönetişim ve sürdürülebilirlik anlayışını önemli bir sorumluluk olarak ele alan şirketlerin, UN Global Compact’in 10 ilkesini benimseyerek tüm strateji ve operasyonlarını bu evrensel ilkelere uyumlu hale getirmesi çok önemli. Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’ni stratejilerine dahil eden kurumlar, uzun vadeli başarı için sağlam bir zemin hazırlamış olur.” dedi.
UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ise konuyla ilgili “Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için yolsuzlukla mücadele etmemiz gerekiyor. Yatırımcılar, müşteriler, kamuoyu tarafından kurumlara güven duyulması, kurumların sürdürülebilirliklerinin yegâne unsuru. İyi yönetişim yolsuzlukla mücadelenin ve kurumların paydaşlarıyla güvene dayalı bir ilişki kurabilmesinin temelini oluşturuyor. Ülkemizde iyi yönetişim kültürünün gelişmesine ve UN Global Compact’in Dönüşümsel Yönetişim Özdeğerlendirme aracı gibi uluslararası çalışmalara öncü katkılar sağlayan Argüden Yönetişim Akademisi’nin 10. Yılını kutluyor, verimli çalışmalarının devamını diliyorum.” dedi.
Yolsuzlukla mücadele kapsamında özel sektör ve kamu bilincini artırmaya yönelik organize edilen panelde UN Global Compact Yönetişim ve Yolsuzlukla Mücadele Başkanı Cristina Ritter “Dönüşümsel yönetişim yolsuzlukla mücadele edebilmenin anahtarıdır. Bütünsel bir yaklaşım geliştirerek, etik liderlik kavramı ve dürüstlük kültürünü tüm süreçlere entegre etmeliyiz. Etik, şeffaf ve hesap verebilir bir ortamda kurumlar ekonomik gelişim ve yenilikçi yaklaşımlara odaklanabilirler. Paydaşlar arasında iş birliğine dayalı ve sürdürülebilir olarak hareket ederek kolektif aksiyon bilinci ile değişimi gerçekleştirebiliriz.” dedi.
Yolsuzlukla mücadelenin kurumlar için öneminin ele alındığı toplantıda UN Global Compact Yolsuzlukla Mücadele Birimi Kıdemli Yöneticisi Ana Aranha 10. İlke Yolsuzlukla Mücadele ile ilgili kolektif aksiyon üzerine detaylı bilgi verirken ve Gün + Partners Avukatlık Bürosu Kıdemli Ortağı Av. Mehmet Gün, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele konusunda ABD, OECD, Avrupa Konseyi GRECO, UK, Almanya ve Türkiye’de yapılan çalışmalara dair bir sunum gerçekleştirdi.
ARGE Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Erkin Erimez‘in moderasyonuyla gerçekleşen panelde, Gün + Partners Avukatlık Bürosu Kıdemli Ortağı Av. Mehmet Gün, Unilever Türkiye ve Orta Doğu’dan Sorumlu Hukuk Baş Müşaviri Çağdaş Hemşinoğlu, Koç Holding Baş Hukuk ve Uyum Müşaviri Yardımcısı Rana Hoffman ve ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden konuşmacı olarak yer aldılar. Yolsuzluğu önlemede uluslararası örneklerin de dahil edildiği oturumda, yolsuzluğun sadece aksiyonlarla mücadele edilmesinden öte kurum kültürlerinin dönüştürülmesiyle engellenebileceği vurgulandı.
UN Global Compact İlke 10 Hakkında
UN Global Compact insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında iş dünyasının temel sorumluluklarını ele alan 10 ilkeyi içeriyor. Bu 10 İlkeyi stratejilerine, politikalarına ve prosedürlerine dahil eden şirketler sadece insanlar ve gezegen için temel sorumluluklarını korumakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli başarı için zemin hazırlarlar. UN Global Compact İlkeleri konuyla ilgili evrensel olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler bildirgelerine dayanır. Bu sene 20. Yıldönümünü kutlayan Onuncu İlke ise özellikle Yolsuzluğun Önlenmesine odaklanıyor.
Yönetişim Mükemmelliği Yolculuğunun 10. Yılı Buluşmaları Hakkında
Argüden Yönetişim Akademisi 10. yılı kapsamında organize edilen “Yönetişim Mükemmelliği Yolculuğunda 10. Yıl Buluşmaları” 2024 yılı boyunca farklı etkinliklerle, Yapay Zekâ, Yolsuzlukla Mücadele gibi küresel öncelikli konularını gündeme taşıyor. Ayrıca, Prof. David R. Beatty, Mervyn E. King, Sir Mark Moody-Stuart ve Paul Polman gibi iyi yönetişim konusunda küresel liderlerin katılımı ve Harvard Business Review Türkiye iş birliğinde düzenlenen çevrimiçi seminerlerle iyi yönetişimin güncel konuları ele alınıyor.
Argüden Yönetişim Akademisi Hakkında
Argüden Yönetişim Akademisi kamu, sivil toplum, özel sektör ve uluslararası kurumlarda yönetişim kalitesini artırmaya adanmış bir vakıftır. Akademi, yaşam kalitesini geliştirmek ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturma amacıyla çıktığı yolculukta yönetişim kalitesini geliştirerek kurumlara duyulan güveni artırmayı görev ediniyor. İyi yönetişim kültürünün gelişimi ve yayılımında “mükemmeliyet ve ilk başvuru” adresi olmak ülküsüyle; 7’den 77’ye her yaş grubuyla, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve uluslararası organizasyonların liderleriyle bir araya geliyor.
2014 yılında ARGE Danışmanlık’ın toplumsal sorumluluk çalışmaları doğrultusunda “iyi yönetişim” kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere kurulan Akademi, etki yaratan çalışmalarla dolu 10 yılı geride bıraktı. Bütünsel ve entegre bir yönetişim anlayışıyla kurumlara duyulan güveni geliştirmek için içerik geliştiren, eğitim programları hazırlayan ve iyi uygulamaları teşvik eden Akademi 10 yılda;
• 100’den fazla eğitim programı düzenledi, yaklaşık 6.000 mezun verdi.
• Tamamladığı 25 Projede yaklaşık 1.500 kurumun yönetişim kalitesini araştırdı.
• Yönetişimin gelişimine entelektüel anlamda yön veren 100’den fazla yayın, rapor, makale yayınladı.
• 350’den fazla etkinlikte 100.000’den fazla kişiyle yüz yüze temasa geçerek iyi yönetişim kültürünün hem bireylerde hem de kurumlarda içselleştirilmesine katkı sundu.
• Çalışmalarını her sektörde faaliyet yürüten 350’den fazla kurumla iş birliği yaparak gerçekleştirirken yarattığı değeri artırdı.
• Her yıl aldığı nakdi bağışlara ek olarak ayni katkılardan maksimum seviyede yararlandı, kendisine emanet edilen her 1₺’lik bağışı 1,5₺’lik ayni bağış ile kaldıraçladı. Böylelikle 2,5₺’lik ekonomik maliyeti olan faaliyetleri hayata geçirme imkânına kavuştu.
• Sürdürülebilir bir gelecek için iyi yönetişimin önemine inanan yüzlerce gönüllü 35.000’i aşkın gönüllü çalışma saati ile Akademi’nin çalışmalarına destek verdi.
Akademi, Sürdürülebilirlik Yönetişim Karnesi©, Belediye Yönetişim Karnesi©, gibi etki araştırmaları, Yerel Kalkınma Rehberi, Entegre Belediye Yönetişim Modeli©, Entegre ve Kapsayıcı Stratejik Plan Hazırlama Rehberi gibi çalışmalar ve Kamu, STK ve Özel sektör liderleri için hazırladığı eğitim programları ile dünyada tanınıyor. Akademi aynı zamanda 7’den 77’ye her kesim için birlikte yaşama kültürünü geliştirmek üzere Öğrenen Çocuk: Sorumlu Birey, üniversite gençleri için YÖN101 gibi iyi yönetişim eğitim programları hazırlıyor. Akademi’nin bu programlara katılan birçok ildeki 40’ı aşkın üniversiteyi kapsayan aktif bir Gençlik Ağı bulunuyor.
Akademi aynı zamanda iyi uygulamaları teşvik etmek ve yaygınlaştırmak üzere Avrupa Konseyi tarafından yetkilendirildiği Türkiye’de yerel yönetimler için Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) sürecini geliştiriyor, Katılımcı Demokrasi Okulu‘nun uygulanmasını sağlıyor ve iyi yönetişim konusundaki akademik çalışmaları destekleyen burs programları gerçekleştiriyor.
Argüden Yönetişim Akademisi Türkiye’de ilk Entegre Rapor yayınlayan kurum olarak Entegre Raporlama anlayışının yaygınlaşmasına öncülük yapıyor. Kuruluşundan bu yana faaliyetlerini Entegre Rapor olarak yayınlayarak dünyada öncü bir sivil toplum kuruluşu olan Akademi entegre düşüncenin kamu, sivil toplum ve özel sektör kurumlarınca benimsenmesi konusunda çalışmalar yürütüyor.
Haber* Beril TUNCAY