enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yıkım kararından bugüne AKM’nin hikayesi

Yıkım kararından bugüne AKM’nin hikayesi
30.10.2021
A+
A-

İSTANBUL-TÜHA HABER / Cumhuriyetin 98’inci yılında İstanbul Taksim Meydanı dev bir esere kavuştu. Bir zamanlar yenilenmesine karşı çıkılan Atatürk Kültür Merkezi, artık modern mimarisiyle sanatseverlerin hizmetine sunuldu. İşte AKM’nin hikayesi…

İstanbul Yeni AKM binası nerede, ne zaman, saat kaçta açılacak? Taksim  Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) nasıl gidilir ve binanın özellikleri  nelerdir? - Son Dakika Spor HaberleriYıkılmaması için eylemler yapıldı. Projenin durdurulması için mahkemeye başvuruldu, türlü engeller çıkartıldı. Uzun yıllardır tartışma konusu haline getirilen Atatürk Kültür Merkezi binası, hak ettiği modern yapısına hiç de kolay kavuşmadı.

İlk olarak 2005 yılında gündeme geldi Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenmesi. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, binanın ekonomik ömrünü tamamlaması ve depreme dayanıksız olması sebebiyle yıkılması gerektiğini açıkladı.

Ancak aralarında sanatçı ve STK’ların da bulunduğu bir grup, kültür merkezinin yenilenmesine şiddetle karşı çıktı, eylemler yapıldı. AKM, Gezi Parkı olaylarının da merkezine çekilmeye çalışıldı. Yıkılıp yenilenmemesi için pankartlar asıldı, açıklamalar yapıldı.

“Projeyi sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum”

Tüm bu protestolar, sanatın merkezine haline gelecek AKM’nin yeni yüzüne kavuşmasını engellemedi, sadece geciktirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla modern, dünya sanat merkezleriyle yarışacak bir proje ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor, bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM’yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktık. Yıllardır bu projeyi sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum” açıklamasını yapmıştı.

Geri adım atılmadı

Sabotaj girişimlerine rağmen AKM yıkımı için 2018 Mayıs’ta ilk kazma vuruldu. Yapılması planlanan projeye de tıpkı yıkımı gibi eleştiri sesleri yükseldi. O itirazlardan biri Mimarlar Odasından geldi.

Eski Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Gösterisi yapılan yeni projenin AKM ile uzaktan yakında bir ilgisi olmadığı anlaşılmaktadır. Anıtsal olan bir yapıya bizzat oğlu tarafından ihanet edilmesi mesleki anlamda ayrıca değerlendirilmesi gereken durumdur” demişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan geri adım atmadı. Tüm engellemelere rağmen proje adım adım hayata geçirildi. Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin temeli, 10 Şubat 2019’da sanat camiasından da isimlerin katılımıyla atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışmaları yakından takip etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, modern mimarisiyle göz dolduran binanın inşaatını sık sık ziyaret etti. Çalışmaları da yakından takip etti, yetkililerden bilgi aldı. Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nde eski binanın silüeti ve önemli karakteristik özellikleri korundu.

İstanbul’da sanatın kalbi artık yenilenen, modern mimariye sahip Atatürk Kültür Merkezi’nde atmaya hazır.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.