enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:53 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:29 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
07:07 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
06:44 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
06:25 DMM’den “sınırda kaçak geçiş” iddialarına yalanlama
06:00 ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Güçlü bir katılım bankacılığını çok önemsiyoruz”
04:16 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
03:18 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
02:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ülkemizin geleceğinde benzer acıları üretecek hiçbir müdahale zemini, hiçbir vesayet odağı kalmamıştır.”
01:09 Demokrasiye vurulan darbe: 28 Şubat
14:58 ABD ve İsrail İran’a saldırı başlattı: Körfez’de tansiyon yükseliyor
14:18 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:44 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:19 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
11:00 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeniden vizyona giren Interstellar’da ‘ürkütücü’ ayrıntı keşfedildi

Yeniden vizyona giren Interstellar’da ‘ürkütücü’ ayrıntı keşfedildi
07.01.2025
A+
A-

Cooper ve ekibinin yaşama elverişli koşullar bulma amacıyla gittiği sularla kaplı gezegende filmin gösterime girdiği 2014’ten bu yana sadece 1 saat 25 dakika geçtiği hesaplandı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci* Çağla ÜNER’in haberine göre, Christopher Nolan’ın klasikleşen bilimkurgu euronews (Türkçe) - YouTubefilmi Interstellar (Yıldızlararası) 10. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye’de ve dünyada yeniden gösterime girerken, izleyiciler son derece ilginç bir ayrıntı fark etti.

İzleyiciler, Matthew McConaughey’in canlandırdığı başkarakter Cooper ve ekibinin yaşama elverişli koşullar bulma amacıyla gittiği sularla kaplı gezegende filmin gösterime girdiği 2014’ten bu yana sadece 1 saat 25 dakika geçtiğini hesapladı.

Filmde Miller’ın gezegeni diye bilinen bu gezegenin yüzeyinde geçirilen bir saat, Dünya’da yedi yıla eşitti. Bu durum, astrofizikte zaman genişlemesi adı verilen bir olgudan kaynaklanıyor.

Bu olgu kısaca, çalışan iki saatin farklı hızlardan sonra farklı zamanları ölçmesi anlamına geliyor. Devasa kütlelere yakınlaştıkça zaman giderek yavaşlıyor. Hatta teorik olarak, son derece güçlü cisimler olan kara deliklerin olay ufkunda zaman duruyor. Olguyu ünlü Fizikçi Albert Einstein, Görelilik Kuramı’nda ortaya koymuştu.

Interstellar’da süper kütleli bir kara deliğe yakınlığı nedeniyle Miller’ın gezegeninde zaman genişlemesi meydana geliyordu. Gezegende 3 saat 17 dakika, astronotların kendi ülkelerinde tam 23 yıla denk geliyordu. Bu yüzden McConaughey, uzay aracına gelen videolu mesajlarda çocuklarının yaşlandığını görüyordu.

Reddit’teki Interstellar hayranları, Dünya’da filmin 10. yıl dönümünün kutlandığı sırada bu kurmaca gezegende sadece yaklaşık 1,5 saat geçmiş olduğunu tespit etti.

Bir kullanıcı, “Bu çok çılgınca,” diye yazdı.

“Miller’ın gezegeninin tüm hikayesi çok korkunç ve ürkütücü.”

Bir diğer kullanıcı da, “Göklere yükselen dalgalar. Zaman genişlemesi. O gezegen asla insanlar için yaratılmadı,” diye ekledi.

Filmin yönetmeni Nolan, yeniden gösterimin ardından AP’ye yaptığı açıklamada, “Tepkilerden çok memnun oldum,” ifadelerini kullanmıştı.

“İnsanların herhangi bir noktada çalışmanıza yanıt vermesi gerçekten heyecan verici.”

Bilgi bombardımanında bir sığınak: Hafıza Kartı - newslabtürkiye

Gazeteci* Çağla ÜNER

***

Yazar hakkında

Çağla Üren, 1994 Bakırköy doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Çeşitli gazete, dergi ve yayınevlerinde çevirmen, editör veya yazar gibi pozisyonlarda çalıştı. Şu anda Independent Türkçe’nin Çeviri ve Dış Haberler Servisi’nde görev alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.