enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:48 Dünyanın en prestijli savunma sanayii listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100″de 5 Türk şirketi yer aldı.
07:47 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, Bakan Mehmet Şimşek’in uyguladığı yeni vergi zamlarına sert sözlerle tepki gösterdi.
07:25 Soykırımcı katil İsrail ordusu Gazze kentine kara saldırılarını genişlettiğini duyurarak bölge halkına “bir an önce kenti terk etmeleri” çağrısında bulundu.
07:23 Kocaeli’nin spor tarihi bu sempozyumda
07:08 Prof. Dr. Güven Arıklı, gerçekleri görme vakti; Duygularla değil, Akılla Yol Almalıyız!
07:06 Büyüleyici Bir An: Lahey Büyükelçimiz Fatma Ceren YAZGAN Hollanda Kralı önünde göz kamaştırdı!
00:25 Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye – İspanya Milli Futbol Maçı öncesi ve sonrası, tramvay ve otobüs seferlerinde düzenlemeye gitti…
00:10 Kocaeli’in Karamürsel ilçesi modern otogara kavuştu!
00:06 Şanghay Perspektifinden Çok Kutupluluk: Türkiye–Çin İlişkileri
23:10 Gazze “açlıktan” ölüyor!
23:00 TRT ortak yapımı “Filistin 36” Filistin’in Oscar adayı oldu, Toronto’da alkışlarla uğurlandı
20:59 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Dün gençliği seyirci görmek isteyenler bugün TEKNOFEST kuşağından rahatsız, dün kapattıkları kapıları biz açtık.” dedi.
20:45 Mersin’de atış eğitimi sırasında kaza sonucu şehit olan özel harekat polisi Mustafa Karapınar için tören düzenlendi.
19:51 Milli Kadın Voleybol Takımımız, Japonya’yı toplamda 3-1’lik set ile geriden gelerek mağlup etti ve finale yükseldi.
19:32 Görevden uzaklaştırılan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, verilen tahliye kararına savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı…
19:24 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, 2025 FIVB Dünya Şampiyonası’nda A Milli Basketbol Takımı’nı tebrik etti
09:43 Gülşah Erçetin, Hollanda Yayın Kurumu NOS’un Türkiye Muhabirliğine atandı…
08:58 Gazeteci Adalet Bora’nın acı günü…
07:51 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Bugün Malatya’da düzenlenecek törenle 300 bininci deprem konutun teslimi gerçekleştirilecek”
07:48 CHP Genel Başkanı Özel, gündeme dair Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Altaylı’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Zelanda için yeni isim önerisi: Aotearoa

Yeni Zelanda için yeni isim önerisi: Aotearoa
15.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yeni Zelanda Maori partisi, ülkenin adını Aotearoa olarak değiştirmek için imza kampanyası başlattı.

Maori Partisi eş liderleri Rawiri Waititi ve Debbie Ngarewa-Packer, Yeni Zelanda’nın adını resmi olarak yerli versiyonu olan Aotearoa olarak değiştirmenin ülkeyi birleştireceğini öne sürdü.

Parti, tüm orijinal Maori yer adlarının önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelinde resmi olarak restore edilmesini istiyor.

Te Pati Maori liderleri, Rawiri Waititi ve Debbie Ngarewa-Packer dilekçeyi başlatan bir bildiride, “Te Reo Maori’nin bu ülkenin ilk ve resmi dili olarak hak ettiği yere geri getirilmesinin zamanı çoktan geçti. Biz Aotearoa’yız”” dedi. ”

Yeni Zelanda isminin Hollanda’dan geldiğine işaret eden Maori liderleri hükümetten önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelindeki tüm kasabalar, şehirler ve yerler için orijinal Te Reo Maori isimlerinin tanımlaması ve resmi olarak kabul edilmesini istedi.

2026 yılına kadar da sürecin tamamlaması çağrısında bulunuluyor.

Başbakan Ardern: “Sosyal hayatta zaten kullanılıyor”

Başbakan Jacinda Ardern geçen yıl resmi bir isim değişikliği konusunda yasa değiştirilse de değiştirilmese de, Yeni Zelandalıların giderek daha fazla Aotearoa dilini kullandığını bildirmişti.

Ulusal parti lideri Judith Collins, farklı nedenlerle Aotearoa’nın kullanımına ilişkin bir referandum çağrısında bulundu.

Liberter ACT parti lideri David Seymour ise “İnsanlar Maori yer adlarını kullanmakta zaten özgürler. Maori Partisi ülkemize Yeni Zelanda diyen insanları yasaklamak istiyor” sözleriyle öneriye karşı çıktı.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.