enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Doğalgaz Rezervleri ve Karadeniz’in Jeopolitiği

Yeni Doğalgaz Rezervleri ve Karadeniz’in Jeopolitiği
20.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Türkiye’nin enerji hamlesinin yeni bir aşamaya geçtiğini gösteren bu haber sadece ekonomi ile ilgili değil. Doğu Akdeniz’deki güç rekabeti inişli çıkışlı seyrine devam ederken Karadeniz giderek yeni jeopolitik gerilimlerin alanı olmaya aday” olduğunu söyledi.

Türkiye İttifakı | | SETAProf. Dr. Burhanettin DURAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Cumartesi  Karadeniz’deki yeni doğalgaz rezerv miktarını açıkladığını ve Milletimize hayırlı olsun dileğinde bulundu.

Türkiye’nin enerji hamlesinin yeni bir aşamaya geçtiğini gösteren bu haberin sadece ekonomi ile ilgili değil, Doğu Akdeniz’deki güç rekabetinin inişli çıkışlı seyrine devam ederken Karadeniz’in giderek yeni jeopolitik gerilimlerin alanı olmaya aday olduğunu açıklayan Prof. Dr. DURAN,  “medya ise, Karadeniz’in doğu ucunda (Kafkaslarda) Erivan’ın Nahçıvan’a attığı füzelerden bahsediyordu. Moskova’nın ağırlığı- nı koyarak Erivan ve Bakü’yü bir araya getirmesiyle ilan edilen ateşkes çok kısa sürdü” dedi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu çatışmanın öyle kolay kolay dondurulamayacağı nın anlaşıldığını belirterek, Ermenistan’ın Sovyet döneminden kalma balistik füzeleri, Karabağ’a getirdiği (PKK dahil) yabancı savaşçılar ve Moskova’nın verdiği veya vermekle tehdit ettiği “ağır silahlar” çatışmanın gidebileceği yer açısından kaygı verici bulunduğunu,  Enerji hatlarına ve Nahçıvan’a yapılan saldırıların ise Ermeni çaresizliğinin getirdiği çok açık provokasyon niteliğinde olduğunun altını çizdi.

Karadeniz ve Kafkasların, 2008’de NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’ın “yeni üyeler” olacağını açıklamasından sonra Batı ve Rusya arasındaki mücadelenin merkezine döndüğüne vurgu yapan Prof. Dr. DURAN, NATO’nun yayılmasına Moskova’nın askeri cevabının ise Ukrayna ve Gürcistan’ın bölünmesi olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “2014’te Kırım’ın ilhakı ile gerilim zirveye ulaştı. Obama döneminde ABD ve AB, Rusya’yı ekonomik yaptırımlarla geri adım attırmaya çalıştı ise de başarısız oldular” dedi.

“Trump yönetimi döneminde ise Rus lider Putin, nüfuz alanlarını Doğu Akdeniz, Kuzey Afrika ve Körfez’e genişletti” diyen Prof. Dr. DURAN, Rusya’nın Mısır ile Karadeniz’de tatbikat yapmasının aslında bu bölgelerdeki güç mücadelesinin giderek iç içe geçtiğini de gösterdiğine işaret etti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Moskova’nın stratejik değerlendirmelerinde kuşkusuz Karadeniz kritik önemde. Hem Doğu Avrupa (Romanya, Bulgaristan ve Moldova) hem Ukrayna hem de Kafkasları kontrol açısından bu böyle. Moskova, ülke savunması, askeri kabiliyetler ve Doğu Akdeniz’den Ortadoğu’ya bölgesel güç rekabeti için Karadeniz’e büyük önem atfediyor” diye konuştu.

Batı ittifakı açısından da Karadeniz’in, Rusya’ya bırakılamayacak önemde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Amerikan düşünce kuruluşu RAND’in “Rusya, NATO ve Karadeniz Güvenliği” raporunda vurgulandığı gibi Batı ve Rusya arasındaki mücadelenin Avrupa’nın geleceğini belirleyeceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. DURAN, “Zaten ABD’nin küresel rolünü yeniden tanımlamasına çalışan stratejistler, Washington’ın, kısmi geri çekilme uygulasa bile, Avrupa’yı bir kenara bırakmasını beklemiyorlar. Trump dahi Rusya’ya enerji bağımlılığı sebebiyle Almanya’ya baskı yapıyor. Yeniden seçilirse Trump’ın önceliğinin Çin olması, Rusya ile şimdikine benzer bir politika yürütmesi bekleniyor. Bu durumda Moskova, Karadeniz hamlelerinde mevcut dengeyi götürebilecektir. Ancak Belarus, Dağlık Karabağ ve Kırgızistan’daki hareketlilik statükoyu korumanın hiç de kolay olmayacağını gösteriyor” dedi.

“Demokrat aday Biden’ın başkan seçilmesi durumunda ise Washington’ın dış politikasının odağına Rusya’yı sınırlandırmayı oturtması bekleniyor” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Transatlantik ittifakını güçlendirme denemeleriyle Biden’ın Avrupa üzerindeki Rus baskısını hafifletmesi gerektiğini ve bunun da Rusya’nın nüfuz genişlemesini durdurmak olduğunu açıkladı.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, etrafımızdaki jeopolitik mücadeleler kızışacak. Kimin seçildiğine bağlı olarak ise sadece Türkiye ile ABD ilişkileri yeni bir döneme geçmeyecek. Aynı zamanda Türkiye ve Rusya arasındaki rekabet-iş birliği-gerilim üçgenindeki ilişkiler yeni bir rota izleyecek” dedi.

Prof. Dr. DURAN, bu rotanın Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un işaret ettiği “partnerlikten” öteye geçmesinin çok zor olduğunu hatırlatarak,  “Libya, Doğu Akdeniz, Suriye, Karadeniz ve Kafkaslar; hepsi de iki başkentin rekabet alanları. Bence Libya ve Dağlık Karabağ, Ankara’nın hamlelerinin Moskova’yı rahatsız ettiği kriz alanları. Türkiye’nin güçlenmesi sadece Batı ittifakı ile değil aynı zamanda Rusya ile de zorlu bir ilişki tarzını gerektiriyor. Karadeniz bunların test edildiği jeopolitik bir alan olmaya aday” olduğunu kaydetti.

Ataner YÜCE ile ilgili görsel sonucu

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.