enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni çıkan hızlı Covid-19 testleri ne kadar güvenilir olacak?

Yeni çıkan hızlı Covid-19 testleri ne kadar güvenilir olacak?
02.10.2020
A+
A-

 

TÜHA HABER / Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 28 Eylül Pazartesi günü 120 milyon adet hızlı Covid-19 tanı testinin salgınla mücadele için kullanıma sunulacağını duyurdu. DSÖ bu testlerin günler veya saatler süren testlere kıyasla 15 ila 30 dakika arasında sonuç vereceğini belirtiyor.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın (Euro)’ye dayandırdığı haberine göre,Bu kitlerin düşük ve orta gelirli ülkelere fayda sağlaması ve zengin ülkeler ile aradaki farkın kapanmasını kolaylaştırması amaçlanıyor.

Yeni testler ne kadar güvenilir olacak?

Bu testler virüsün yüzeyinde bulunan proteinleri tespit ediyor ve PCR adı verilen testlere oranla daha düşük güvenilirliğe sahip.

John Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi Direktörü Dr. Gigi Gronvall euronews’e testleri şu şekilde değerlendirdi:

“Var olan testler daha spesifik. Hızlı testler ise o kadar hassas değil. Dolayısıyla hatalı negatif çıkma olasılığı hatalı pozitif çıkma olasılığından daha fazla. Özellikle de kişi henüz hastalığın başındaysa hatalı sonuç vermesi daha da olası. Ancak elbette test olmak test olmamaktan daha iyidir. Yine de testlerin bir dizi önlem içerisinde sadece elementlerden biri olduğunu unutmamalıyız “.

Hızlı test ile diğerleri arasında fayda-zarar kıyaslaması

Gronall’a göre hız faktörü son derece önemli. 48 saat süren bir test sırasında daha fazla insan enfekte olmaya devam edebilir ki bu da testin amacına ters bir durum oluşturuyor.

PCR testlerinin sonucunu almak için özel laboratuvar ekipmanları ve kimyasalların kullanımı gerekiyor. Bu ortamlar ve bu maddeler dünyanın her yerinde eşit düzeyde mevcut değil. Bu testleri gerçekleştirecek doktor veya çalışan sayısı da aynı şekilde dengesiz.

Bununla birlikte Gronall PCR testlerinin de istenirse 24 saatte ve hatta daha kısa sürelerde sonuçlandırılabileceğini kaydediyor ancak yapılan test sayısı, altyapı eksiklikleri ve testlerin gerekli merkezlere ulaştırılması gibi nedenlerden ötürü sürecin 48 saati bulduğunu anlatıyor.

Tüm testlerin olumlu ve olumsuz yanları olduğuna dikkat çeken Gronall şöyle devam ediyor:

“Hızlı bir test elbette insanların hayatını kolaylaştırır ve her anlamda daha az maliyetlidir. Bununla birlikte malesef hassasiyeti daha düşüktür. PCR testi ise daha çok zaman alır ama daha kesindir. Bu konuda iyi test kötü test şeklinde düşünmek değil hangi durumda hangi test daha iyidir şeklinde düşünmemiz gerekir”.

Hızlı testler PCR’a göre salgının yayılmasını daha iyi önleyebilir mi?

Gronall bunun kolay kolay sayılara dökülemeyeceğini ve ortaya kesin bir cevap konamayacağını ileri sürüyor. Esas önemli olan ne sıklıkla test yapıldığı.

Erken dönemde virüsü saptamak ve çembere almak açısından kitlesel hızlı testlerin avantajı ortada. Bir kez salgın kontrol altına alındıktan sonra daha hassas olan testlerin yaygın kullanımına geçilmesi daha işlevli.

Ancak bu noktadaki en büyük sıkıntı hızlı testlerde hatalı negatif çıkanların çemberin içinde tutulamayacak olması. Bu nedenle de hızlı testleri uygulayacak ülkelerde nüfusun birden fazla kez test edilmesi önemli.

Her koşulda test olması gerektiği düşünülen kişilerin kendi kendilerini izole etmeye devam etmeleri gerekli. Normal bir soğuk algınlığı veya Covid-19 testi pozitif çıkmış bir kişi ile temas dolayısıyla test olması gerektiğini düşünen kişi bir süre boyunca kendisi de pozitifmiş gibi dikkatli hareket etmeli.

Gronall’a göre koronavirüsün en tehlikeli dönemi henüz herhangi bir semptomun görülmediği başlangıç safhası. Bu noktada ağız ve burunda olan virüs konuşma ve nefes alıp verme sırasında bulaşmaya devam ediyor.

Hangi durumda hangi test?

Gronall’ın önerdiği çözüm değişik durumlarda farklı testlerin bir arada kullanılması. Örneğin hızlı test olurken PCR testinin de yapılıp sonucun beklenmesi. Testi pozitif çıkan kişilerle temas içerisindeki yakınlarına ise hızlı test yerine mutlaka PCR testi yapılmalı.

Zamanla daha fazla ilaç firması ve sağlık kurumunun piyasaya çıkaracağı testlerle maliyetlerin daha da düşmesi bekleniyor. Her ne kadar zengin ülkeler için bu aşamada maliyetler sorun teşkil etmese de ekonomisi ve gelir düzeyi düşük ülkelerde bu oldukça ciddi bir sorun.

Gronall “Bir aşı mümkün olduktan sonra bile insanlar koranavirüs ve onun farklı versiyonları ile birlikte yaşamayı öğrenmek zorunda kalacak gibi görünüyor” diyor.

HABER : Sertaç AKTAN 

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2020] 

Pelin Çift İle Gündem Ötesi‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 23.25’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.