enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yaşlılıkta aktif olmak yaşam kalitesini artırıyor

Yaşlılıkta aktif olmak yaşam kalitesini artırıyor
09.07.2023
A+
A-

Yapılan araştırma yaşlılıkta fiziksel aktivitedeki azalmanın ve hareketsiz geçirilen süredeki artışın daha düşük yaşam kalitesine neden olduğunu ortaya koydu.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, fiziksel aktivitedeki düşüş ve hareketsiz zamanlardaki artışın yaşlı yetişkinlerde daha düşük yaşam kalitesiyle bağlantılı olduğunu doğruladı.

Health and Quality of Life Outcomes dergisinde yayınlanan çalışma, 60 yaş ve üstü 1.433 katılımcının verilerini inceledi. Katılımcılar ortalama altı yıl takip edildi ve bu süre zarfında fiziksel aktivite düzeyleri ve yaşam kaliteleri değerlendirildi.

Fiziksel aktivitede düşüş, yaşam kalitesi puanını düşürüyor

Araştırmacılar, çalışmanın başında fiziksel olarak daha aktif ve hareketsiz geçirdiği zaman daha düşük olan katılımcıların altı yıl sonra daha yüksek yaşam kalitesine sahip olduğunu buldu. Günlük orta yoğunlukta fiziksel aktivite süresinde görülen her 1 dakikalık azalma için yaşam kalitesi puanlarında 0,03 düşüş görüldü. Başka bir deyişle, günde 15 dakika daha az bu tür faaliyetlerde bulunan bir kişinin yaşam kalitesi 0,45 puan düştü.

Hareketsizliğe yol açan davranışlardaki artışın da daha düşük yaşam kalitesiyle ilişkili olduğu bulundu. Buna göre başlangıçtaki ölçümlerde toplam hareketsizlik süresindeki her 1 dakikalık artış, altı yıllık süre sonunda yaşam kalitesi puanında 0,012’lik bir düşüşe neden oldu. Bu, hareket etmek yerine günde 15 dakika daha fazla oturan bir kişinin yaşam kalitesinin 0,18 puan düştüğü anlamına geliyor.

Tempolu yürüyüş ve bahçe işleriyle uğraşmak öneriliyor

Araştırmacılar, bu bulgularının yaşlı yetişkinleri aktif bir hayat sürdürmeye teşvik etmenin önemini gösterdiğini söylüyor. Fiziksel aktivite seviyelerindeki küçük değişikliklerin bile yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri olabileceği ifade ediliyor.

Biliminsanları ileri yaşlarda fiziksel olarak aktif kalmak için yapılabilecek 5 şeyi şöyle sıralıyor:

  • Günlük tempolu yürüyüş – ideal olarak yaklaşık 20 dakika
  • Bahçe işleri ile uğraşma
  • Bisikletle gezme
  • Dans
  • Tenis oynama

Araştırmacılar, bulgularının ileri yaşlarda fiziksel aktivitenin önemi konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olacağını umuyorlar. Çalışmanın yaşlı yetişkinlerin fiziksel aktivite seviyelerini korumalarına ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olacak yeni yaklaşımların önünü açabileceği düşünülüyor.

Kaynak* GIDAHATTI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.