enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Antalya’da, CHP’li Manavgat Belediyesine yönelik rüşvet, irtikap ve zimmet operasyonu
07:28 Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) Haziran ayı ihracat verileri açıklandı…
07:15 Simpra, mobil karavan projesi Simpravan’la teknolojiyi sahaya taşıyor 
00:46 Hollanda’daki Hükümet Krizi Ekseninde Ekonominin Nabzı
00:22 İnfografik: Moskova’da Kritik Görüşme: Putin ve Arakçi Bir Araya Geldi
00:02 Hollanda’dan Mektup Var!
23:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Teşkilat akademilerini asla sıradan bir eğitim faaliyeti olarak görmüyoruz”
22:39 Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, hukuksuz tutukluluğu sonrası ilk basın açıklamasını yaptı.
21:01 Güneydoğu, Trakya ve İç Anadolu son yarım yüzyılın en düşük yağışını aldı: Bölgesel kuraklıkların şiddeti artıyor.
11:39 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, gözaltına alındı
11:29 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında; Adana ve Adıyaman belediye başkanları gözaltına alındı
10:44 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, son günlerde kamuoyunda dolaşan “istifa edecek” iddialarını yalanladı…
10:23 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasından notlar: Ne olmuştu?
09:11 Şimdi de ‘yangın’ bölücülüğü: Canhıraş mücadeleye rağmen ‘İzmir memleket değil mi?’ provokasyonu
09:06 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, eski belediye başkanı Tunç Soyer tutuklandı.
07:48 Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, iflasın eşiğinde
04:21 CHP’li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın “böcek bulundu” iddiası, delil yetersizliği ve çelişkili ifadelerle çöktü.
00:58 Türkiye’ye “işgalci” demek, namussuzluktur!
00:58 Gazeteci-yazar Sevda Türküsev, mütedeyyin seçmene “koyun” diyen seküler bağnazları yerin dibine soktu.
00:39 Küba ve Sömürgecilik
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yasa Gecikince Kötülük ve Saldırganlık Giderek Normalleşiyor

Yasa Gecikince Kötülük ve Saldırganlık Giderek Normalleşiyor
04.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’de sosyal medya ile ilgili düzenleme yapılmadığı müddetçe, sırayla her gün birileri nefret söylemi ve düşmanlıkla saldırıya uğrayacak. Düzenlemenin gecikmesi, sosyal medya alışkanlıklarında kötülüğün ve saldırganlığın normalleşmesini yaygınlaştırıyor.

Bakan Albayrak ve eşi Esra Albayrak’ın yeni bir evlatları dünyaya geldi. Berat Albayrak, ailesinin mutluluğunu sosyal medyadan duyurdu. Bakan ve ailesinin mutluluğunu paylaşan binlerce mesajın yanında az da olsa maalesef insanlıktan nasibini almamış mahlûklar, sosyal medya üzerinden çirkin bir saldırı başlattılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Üzerinde konuşmak bile insanın kalbini acıtıyor” dediği paylaşımlar, anneliğin kutsiyetini ve çocukluğun masumiyetini hiçe sayan hakaret ve nefret söylemlerini içermekteydi.

Lanetlenmesi ve ağır cezalar verilmesi gereken bu tip sosyal medya paylaşımları, maalesef her geçen gün artıyor. Yaygınlaşıyor. Hatta normalleştiriliyor.

Sosyal medyanın denetlenmesinin zorluğu ve uluslararası şirketlerin kendilerini her türlü denetimden muaf görmeleri; yalanı, iftirayı, manipülasyonu, nefret söylemini, düşmanlığı, kişi haklarına saldırıyı ve terörizmi cesaretlendiren içeriklerin yaygınlaşmasını teşvik ediyor.

Sosyal medyada gerçek adlarını gizleyen kişiler, istediği gibi at koşturuyor. Organize gruplar oluşturularak, hedefe konulan kişiler saldırı yağmuruna tutuluyor. Nasıl olsa üye oldukları sosyal medya şirketlerinin, kullanıcı isimlerini kolay kolay kaynak ülkeye vermediğini biliyorlar.

   Facebook, Youtube, Twitter, Instagram ve TikTok gibi küresel sermayenin denetimindeki bu şirketlerin ulusal devletlerle iş birliği ülkeden ülkeye değişiyor.

Bu şirketler, birçok ülkede vergi vermemek için hâlâ direniyor. Birçoğu kaynak ülkede ofis açmaya bile yanaşmıyor. Hatta vergi denetimine girmemek için bazı ülkelerde kesilen cezayı ödemek işlerine geliyor.

Türkiye sosyal medya ile ilgili yasal düzenlemede çok geç kaldı. Küresel şirketler, bunun avantajını sonuna kadar kullanıyor.

Bugüne kadar Türkiye bu şirketlere, güvenlik tehdidi oluşturan içeriklerin silinmesi için başvurduğunda “ifade özgürlüğü” diyerek iletilen talebi geri çevirdiler. Terör örgütü üyelerinin hesaplarını bile dondurmaya yanaşmadılar.

Türkiye’de muhalefetin “iktidar düşünce özgürlüğüne kısıtlama getiriyor” diye bu düzenlemelere karşı çıkacağını baştan bildikleri için iş birliğine gitmiyorlar.

ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkeler küresel sosyal medya platformları ile ilgili çoktan ulusal düzenlemelerini yaptılar. Hatta Almanya ve Fransa ihtiyaç duydukça ilgili yasalarını daha ağır yaptırım ve cezalarla birkaç kez güncelledi.

Örneğin Fransız yasalarına göre, sosyal medya şirketleri nefret içerikli paylaşımları 24 saat içerisinde kaldırmak zorunda. Terör propagandası yapan içerikler ise bir saat içinde silinmek mecburiyetinde.

Ayrıca, nefret söylemi ve terör propagandası yapan kişilere bir yıl hapis ve 15 bin avro para cezası verilebiliyor. İnternette söz konusu paylaşımları kaldırmayan şirketler, 1,25 milyon avroya kadar para cezasına çarptırılıyor.

Almanya’nın cezaları da Fransa’dan hiç de geri kalır değil. Örneğin Alman yasasına göre zararlı içerikleri kaldırmaya yanaşmayan sosyal medya şirketlerine 50 milyon avroya kadar ceza verilebiliyor.

Bakmayın siz Türkiye’de benzer bir düzenleme tartışması başladığında, AB ülkelerinin “ifade özgürlüğünün zarar görmesinden endişeliyiz” açıklamalarına.

Salgın sırasında, sosyal medyadan paylaşılan zararlı içeriklerden dolayı AB ülkelerinin pandemi ile mücadelesi zarar görünce, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Joseph Borell, “bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi için ortak küresel mücadelenin gerekliliği”nden dem vurmaya başlamıştı.

Batılı ülkeler zarar ve tehditle kendileri karşılaşınca, başka ülkelere karşı kullandıkları “ifade özgürlüğü” pek akıllarına gelmez. Her türlü yaptırım ve cezayı uygulamaya koymakta hiç tereddüt göstermezler.

Kesin olan şu: Türkiye’de sosyal medya ile ilgili düzenleme yapılmadığı müddetçe, sırayla her gün birileri nefret söylemi ve düşmanlıkla saldırıya uğrayacak. Düzenlemenin gecikmesi, sosyal medya alışkanlıklarında kötülüğün ve saldırganlığın normalleşmesini yaygınlaştırıyor.

Almanya, Fransa gibi ülkelerin çoktan hayata geçirdiği yasal düzenlemelere benzer şekilde, Türkiye de kendi sosyal medya yasasını bir an önce çıkarmalıdır. Bu, ihtiyaçtan öte artık ertelenemez bir zorunluluktur.

***

Doç. Dr. Nebi Miş

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü
Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş, doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923- 2003” başlıklı teziyle tamamladı. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulundu. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda İngilizce ve Türkçe makaleleri yurt içinde ve dışında farklı akademik dergilerde yayınlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Nebi Miş halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir. Aynı zamanda SETA Siyaset Araştırmaları Direktörlüğü görevini yürütmektedir.

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.