enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:52 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:47 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:21 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:20 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
14:41 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
00:11 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:06 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
00:05 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:04 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:04 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:04 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:03 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:02 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yaş meyve sebze üretiminde doğayı kirletmeden, insan sağlığının birincil öncelik olacağı üretim modelleri masaya yatırıldı

Yaş meyve sebze üretiminde doğayı kirletmeden, insan sağlığının birincil öncelik olacağı üretim modelleri masaya yatırıldı
18.02.2022
A+
A-

BURSA – TÜHA HABER / Yaş meyve sebze üretim ve ihracatında son dönemlerde yaşanan sorunlara çözüm bulmak için Bursa’daki tüm paydaşlar harekete geçti.  

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile Öncü sektörler ihracatla büyüyorBursa İl Tarım Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği Bursa 2022 yılı Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan UYMSİB Başkanı Cafer Aşkar, yalnızca üretmek değil, üretirken doğamızı ve üreten, tüketen insanlarımızın sağlığını koruyucu, çevreci, insan sağlığını birincil öncelik kabul eden bir üretimin, ülkemiz için kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Resim önizlemesi

UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu da üretimde karşılaştığımız sorununun çok önemli olduğunu belirterek, “48 yıldır tarımsal faaliyetlerin içindeyim. Hem üreticiyim hem de ihracatçıyım. Bu nedenle toplantımıza katılımı önemsiyoruz. Umarım ortak bir çözüm bulabiliriz” diye konuştu.   

Prof. Dr. Senih Yazgan

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen ve yaşanan sıkıntıyı rakamlarla açıklayan UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan ise gıda sektöründe dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin insan sağlığı olduğunu vurgulayarak sorunun sadece ihracat açısından değil, iç piyasada tüketilen ürünler için de önemine vurgu yaptı ve bunun ülkemizin sorunu olduğuna dikkat çekti.  

Türkiye’de her yıl yaklaşık 55 milyon ton yaş meyve sebze üretildiğini belirten Yazgan, “Bunun 4,5 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Üretimde aşamasında karşılaştığımız sorunları en aza indirerek, ihracatımızın geliştirilmesi, ülke ekonomimize olum katkı sağlayabileceği gibi, TÜİK’in son açıklamalarına göre 84 milyon olan nüfusumuz iç piyasada tükettiği 50.5 milyon tonluk ürünün tüketiminde ülke insanımızın başta sağlığına ve yaşadığı çevrenin sürdürülebilirliğine katkısı olacaktır” dedi.   

UYMSİB'den güvenli gıda üretimi değerlendirme toplantısı

Konunun sadece üretici ve ihracatçıyı ilgilendirmediğini belirten Yazgan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İhracat tabii ki önemli. Ekonomik anlamda ihracat bir lokomotif. İhracat olmadığı takdirde diğer tarımsal ürünlerin piyasada değer bulmasında da sıkıntı yaşanıyor. O yüzden bu sorunları üretici ve ihracatçının penceresinden bakarak çözme şansımız yok. Tüm paydaşlarla buluşmak ve bu konuyu enine boyuna tartışarak çözüm bulmak çok önemli. Dolayısıyla, bu toplantıda konuya ilişkin yapılacak katkıların özellikle Türkiye’de referans olmasını istiyoruz. Buradan çıkacak sonuçları ülkemize örnek olması için Bakanlığımıza anlatmak istiyoruz. Bursa’yı bu konuda Türkiye’ye örnek bir kent haline getirmek istiyoruz.” 

Resim önizlemesi

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de tarımsal üretim sürecinde, bitkisel ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunmasının ekonomik kayıpların önlenmesine ve verimin artmasına katkı sağladığını anımsatarak, “Bitki koruma ürünlerinin doğru ve uygun zirai mücadele alet ve makineleri ile yapılması insan ve çevre sağlığı açısından da büyük önem arz etmektedir. Bakanlığımız Tarım Bilgi Sistemi (TBS) verilerine göre ülkemizde 7.154 kayıtlı Bitki Koruma Ürünleri Bayisi bulunmakta olup, bu bayilerden 263’ü ilimizde faaliyet göstermektedir. BKÜ bayileri üstlendikleri görev ve sorumlulukla bitkisel üretimde çok önemli bir yer tutmaktadırlar. Bayilerimiz bir yandan ticari faaliyetlerini sürdürürlerken diğer yandan üreticilere danışmanlık hizmeti vermekte ve gerektiğinde birtakım riskler konusunda sorumluluk duygusuyla hareket ederek devamlı olarak üreticinin yanında yer almaktadırlar” diye konuştu. 

Bayilerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için bayileri düzenli olarak denetlediklerini ve bilgilendirdiklerini belirten Aygül, “İl Müdürlüğü olarak sürdürülebilir tarımın bir parçası olan doğal dengenin korunması amacıyla üretimde kullanılan kimyasalların da kayıt altına alınması, gereksiz uygulamalardan kaçınılarak yanlış ilaç kullanımı nedeniyle oluşacak ekonomik zararların önlenmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz” dedi. 

Bursa'da "2017 İhracatın Yıldızları" ödül töreni düzenlendi - Bursada Bugün - Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri Bursa

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile Bursa İl Tarım Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği Bursa 2022 yılı Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısı’na UYMSİB Başkanı Cafer Aşkar, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ve ekibinde yer alan, Bursa Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan ile Bursa Zirai Karantina Müdürü İhsan Duman da katıldı. Çok sayıda ihracatçı firma temsilcisinin izlediği toplantıda sorunun paydaşları olan zirai ilaç firmalarının bayileri de yer aldı. 

[UHA Haber Ajansı, 18 Şubat 2022]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.