enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor

Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
02.11.2025
A+
A-

* ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, yapay zeka sistemlerinin zeka seviyesi arttıkça daha bencil davranışlar sergilediğini ortaya koydu. Bulgular, özellikle karar verme ve ilişki yönetimi gibi insani alanlarda yapay zekânın giderek işbirliğinden uzaklaştığını gösteriyor.

* İşte haberin detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

WASHINGTON, 01 KASIM 2025 – Üniversitenin İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü (HCII) tarafından yürütülen çalışmada, mantık yürütme yeteneğine sahip büyük dil modellerinin (LLM), işbirliği düzeyi düşük ve grup davranışlarını olumsuz etkileyen eğilimler geliştirdiği tespit edildi.

Araştırmayı yürüten doktora öğrencisi Yuxuan Li, “AI insan gibi davranmaya başladığında, insanlar da onu insan gibi görmeye başlıyor. Bu noktada, duygusal bağ kurmak veya ona sosyal kararları devretmek tehlikeli hale geliyor” dedi.

HCII’den Doç. Dr. Hirokazu Shirado ise, “Daha akıllı modellerin daha az iş birlikçi olduğunu gözlemliyoruz. İnsanlar genellikle daha zeki sistemleri tercih ediyor ama bu tercih, bencil davranışları ödüllendirebilir” ifadelerini kullandı.

Deney: ‘Mantıklı’ modeller paylaşmaktan kaçındı

Araştırmacılar, OpenAI, Google, DeepSee ve Anthropic tarafından geliştirilen modelleri ekonomik oyunlar aracılığıyla test etti. “Kamu Malları Oyunu” adlı deneyde her modele 100 puan verildi ve bu puanları ortak havuza bağışlayıp paylaşma ya da kendine saklama seçenekleri sunuldu.

Sonuçlar çarpıcıydı:

Mantık yürütmeyen modellerin yüzde 96’sı puanlarını paylaştı.

Mantık yürüten modellerin yalnızca yüzde 20’si paylaşımı tercih etti.

Shirado, “Sadece birkaç adımlık mantık eklemek bile işbirliğini yarı yarıya azalttı. ‘Düşünme ve yansıtma’ temelli ahlaki değerlendirmeler bile işbirliğinde %58 düşüşe yol açtı” dedi.

Bencillik bulaşıcı hale geliyor

Ekip, çoklu model gruplarını test ettiğinde, mantık yürüten modellerin bencil davranışlarının diğerlerini de etkilediğini gördü. Bu durum, grup genelinde işbirliği performansını %81 oranında düşürdü.

Li, “Zekâ artışı, toplumsal açıdan daha iyi bir model ortaya çıkaracağı anlamına gelmiyor” derken, Shirado da “Ahlaki yansıma, toplumsal sorumlulukla aynı şey değil” ifadelerini kullandı.

“Toplumsal zeka da geliştirilmeli”

Araştırmacılara göre, insanların yapay zekâya giderek daha fazla güvenmesi, bu eğilimi tehlikeli hale getiriyor. Li, “Eğer toplum bireylerin toplamından fazlasıysa, onu destekleyen yapay zekâ sistemleri de sadece bireysel çıkarı değil, toplumsal faydayı da optimize etmelidir” diye vurguladı.

Araştırma, Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Fakültesi tarafından yayımlandı.

ScitechDaily

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.